Acasă Politica Cum pot vota românii din străinătate

Cum pot vota românii din străinătate

DISTRIBUIȚI

Dacă în ziua alegerilor vă aflaţi într-o călătorie peste graniţă şi nu sunteţi rezident în ţara respectivă, atunci nu puteţi vota

În 9 decembrie, românii sunt chemaţi în faţa urnelor pentru a-şi alege parlamentarii care să-i reprezinte în următorii ani la nivel central. Alegerile sunt uninominale, fiecare parlamentar fiind ales pe câte un colegiu. Şi românii din străinătate pot vota, dar pentru că la aceste alegeri se votează pe colegii, parlamentarul urmând a reprezenta un anumit număr de unităţi administrativ-teritoriale, românii care sunt departe de ţară vor vota reprezentanţii diasporei în Camera Deputaţilor şi Senat, practic, cei care îi reprezintă pe ei.

În întreaga lume, în cadrul ambasadelor României, se vor deschide 306 secții de vot. Românii din străinătate vor alege patru deputați și doi senatori care să le reprezinte interesele în Parlament. La acest scrutin se pot prezenta la secțiile de peste hotare doar cetățenii români care pot să demonstreze rezidența în statul respectiv. Fie prin pașaport CRDS (paşaport simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate), fie prin alte documente specifice fiecărei țări. Doar rezidenții își pot exprima dreptul constituțional în afara granițelor țării. Rezidenții cu cetățenie română pot vota cu ajutorul pașaportului simplu sau a cărții de identitate. După ce fac dovada rezidenței, românii vor primi o ștampilă și două buletine de vot. Unul pentru Camera Deputaților și altul pentru Senat. Totuşi, dacă vă gândiţi să călătoriţi în străinătate în data alegerilor – 9 decembrie, trebuie să ştiţi că nu veţi putea vota, decât dacă sunteţi rezident în statul respectiv şi ajungeţi acolo înainte de închiderea urnelor – ora 21.

Votarea la alegerile parlamentare începe la ora 7, ora locală, şi se încheie la ora 21

MAE va organiza secţii de votare atât pe lângă misiunile diplomatice ale României (ambasade, consulate generale şi consulate, birouri consulare şi consulate onorifice), cât şi in alte localităţi unde sunt concentrate comunităţi româneşti. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinta într-un stat în care nu există misiuni diplomatice sau oficii consulare ale României şi în care nu sunt organizate secţii de votare îşi pot exprima dreptul la vot la alegerile parlamentare 2012 la una dintre secţiile de votare din orice ţară care face parte din respectivul colegiu uninominal. În străinătate, cetăţenii români vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare. Votarea la alegerile parlamentare începe la ora 7, ora locală, şi se încheie la ora 21. Secţiile de votare din străinatate nu vor avea urne speciale (mobile).

Comentarii

comentarii