Acasă Actualitate Cum stă Timişoara la capitolul accesare de fonduri europene

Cum stă Timişoara la capitolul accesare de fonduri europene

DISTRIBUIȚI

Aura Junie, directorul Direcţiei Dezvoltare din cadrul Primăriei Timişoara, a prezentat, marţi, situaţia proiectelor gestionate de municipalitate ce urmează sau ar trebui să fie realizate din bani europeni. „Se vorbeşte mult despre proiectele europene gestionate de Primăria Timişoara şi datele vehiculate nu sunt întotdeauna precise şi corecte”, a motivat viceprimarul Adrian Orza informarea făcută de Aura Junie. Conform documentelor prezentate de aceasta, direcţia pe care o conduce gestionează în prezent 16 proiecte depuse spre finanţare sau aflate la stadiul de implementare, cu o valoare totală de peste 38 de milioane de euro. Pe lângă acestea, există 31 de proiecte pregătite pentru a fi depuse spre finanţare, cu o valoare totală de peste 160 de milioane de euro. În plus, Direcţia Dezvoltare este responsabilă, conform spuselor Aurei Junie, de urmărirea implementării în timp a tuturor celor 64 proiecte prioritare din cele 193 proiecte pe Planul Untegrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). Probleme în accesarea fondurilor europene se întâmpină pentru că, la nivel ministerial, se amână în multe cazuri semnarea contractelor de finanţare, spune Junie. Iar la nivel de implementare a proiectelor, impedimentul principal îl reprezintă numeroasele contestaţii, de multe ori neîntemeiate.
Contestaţii repetate
Spre exemplu, refacerea Parcului Copiilor din Timişoara este încă în aşteptare, după ce licitaţia pentru proiectul tehnic a fost contestată de trei ori, spun reprezentanţii municipalităţii. O firmă care a depus o ofertă din care reieşea că are o cotă de profit de 57% a fost refuzată de Primăria Timişoara, firma a contestat, iar Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat câştig de cauză respectivei societăţi. Primăria a reorganizat licitaţia, firma respectivă contestând din nou, pentru că au fost luate în calcul şi ofertele celorlalte societăţi înscrise iniţial.
De trei ori a fost contestată şi licitaţia pentru reconstruirea Pieţei Iosefin, litigul actual urmând a fi soluţionat în toamnă.
Numărul crescut al contestaţiilor poate fi explicat şi de „foamea de bani” generată de criză, însă există şi părţi ale recesiunii economice care pot fi considerate pozitive, spun reprezentanţii municipalităţi. Partea bună este că preţurile de execuţie sunt reduse de perioada grea prin care trec firmele, acestea nemaiavând atâtea lucrări ca în anii precedenţi.

Comentarii

comentarii