Acasă Administraţie Cum vrea Primăria Reşiţa să stimuleze mediul de afaceri? A redus impozitul...

Cum vrea Primăria Reşiţa să stimuleze mediul de afaceri? A redus impozitul pe clădiri, pe 2016

DISTRIBUIȚI

resitaPrimăria municipiului Reşiţa face unele precizări cu privire la impozitul pe clădiri nerezidentiale deţinute de persoane fizice sau juridice. Consiliul Local Reşiţa a dorit să reglementeze diferenţele între persoanele fizice şi juridice privind impozitarea şi să încurajeze concurenţa loială între operatorii economici, deţinători de spaţii. Conform preverilor Legii nr. 227 din 10.09.2015 privind Codul fiscal, pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor juridice, cota de impozitare pentru municipiul Reşiţa în anul 2016 este de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Această este redusă cu 0,1% faţă de anul fiscal 2015 când a fost de 1,4%.
O nouă prevedere, apărută în Legea nr. 227 din 10.09.2015 privind Codul fiscal, este impozitul pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice (acele clădiri folosite pentru activităţi administrative, de agrement, comerciale, de cult, de cultură, de educaţie, financiar-bancare, industriale, de sănătate, sociale, sportive, turistice precum şi activităţi similare, indiferent de utilizare şi/sau denumire, fără că această să între în categoria clădirilor rezidenţiale – de exemplu, sedii de societăţi comerciale, restaurante, magazine, clădiri de birouri etc.).
Impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2% şi 1,3%, asupra valorii impozabile. Pentru municipiul Reşiţa a fost stabilită cota de 1%. Valoarea impozabilă pentru clădirile nerezidentiale deţinute de persoane fizice este următoarea: – valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; – valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă; – valoarea clădirii care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.
Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin Hotărâre a Consiliului Local. În municipiul Reşiţa, Consiliul Local a aprobat Hotărârea nr. 295/10.11.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2016. Menţionăm că, potrivit Legii nr. 227 din 10.09.2015 privind Codul fiscal, art. 495, lit. a), persoanele fizice care, la dată de 31 decembrie 2015, au în proprietate clădiri nerezidentiale sau clădiri cu destinaţie mixtă au obligaţia să depună declaraţii până la dată de 31 martie 2016 inclusiv, conform modelului aprobat prin ordin comun al ministrului finanţelor publice şi al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice, în termen de 60 de zile de la dată publicării în Monitorul Oficial al Românei, Partea I, a prezentului cod.
“Subliniem faptul că Primăria Reşiţa şi Consiliul Local susţin mediul de afaceri de pe plan local iar impozitul nou introdus în Codul fiscal pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice presupune eliminarea diferenţelor de impozitare pentru clădirile nerezidentiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice”, a informat Primăria Reşiţa.

Comentarii

comentarii