Acasă Economic Curtea Europeană de la Strasbourg a obligat Statul Român să plătească 2,5...

Curtea Europeană de la Strasbourg a obligat Statul Român să plătească 2,5 milioane de euro Camerei de Comerţ din Timişoara

668
DISTRIBUIȚI

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara a câştigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg procesul intentat României pentru retrocedare proprietăţilor deţinute înainte de 1949. Procesul prin care CCIAT încearcă să-şi recupereze patrimoniul durează de câţiva ani, instituţia reuşind că recupereze o parte din imobilul din Piaţa Victoriei, respectiv 5 apartament, etajul 1 şi subsolul şi alte cinci apartamente de pe strada Medicinei.
Prin sentinţa dată la Strabourg, Curtea Europeană obligă Statul Român să plătească despăgubiri de aproximativ 2,5 milioane de euro pentru 25 de apartamente situate în sediul CCIAT din Piaţa Victoriei, pe care CCIAT nu le poate recupera pentru că au fost deja vândute. „Cred că este cea mai mare despăgubire pe care România este obligată să o plătească de o instanţă europeană. Noi am cerut fie să primim ca despăgubire contravaloare apartamentelor, fie să primim în  schimbul acestor apartamente terenul cu o suprafaţă de 13.022 de metri pătraţi, pe care s-a construit Centru Regional de Afaceri. De asemenea, am refuzat să primim acţiuni la Fondul Proprietatea. Instanţa a hotărât să primim banii. Conform legii, urmează să primim aceşti bani în 6 luni, timp în care primim şi dobândă”, a declarat Georgică Cornu, preşedintele CCIAT. Conducerea camerei s-a hotărât deja şi ce va face cu banii. „Avem în lucru un proiect pentru extinderea Centrului Regional de Afaceri. Proiectul, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, va fi depus pentru obţinerea finanţării din fonduri europene, iar cele 2,5 milioane de euro îi vom utiliza pentru cofinanţare”.
În cazul apartamentelor retrocedat, preşedintele CCIAT a declarat că a prelungit contractele de închiriere la două dintre ele în care locuiau persoane cu probleme sociale. Alţi patru chiriaşi au refuzat să vină la negocieri aşa că CCIAT va cere în instanţă evacuarea silită a acestora.

Comentarii

comentarii