Acasă Eveniment Cutremur de 3,8 grade în Banat

Cutremur de 3,8 grade în Banat

DISTRIBUIȚI

Dan Rău, şeful Staţiei Seismice Timişoara: Populaţia să fie liniştită; cutremurul de la Giulvăz nu a avut replici

Cutremurul de 3,8 grade pe scara Richter, care s-a resimţit local marţi după amiaza în vestulţării, a avut loc în zona Giulvăz şi este considerat de către specialişti ca fiind unul minor.
„Acest seism a avut epicentrul în zona Giulvăz, în apropiere de graniţa cu Serbia, într-o zonă seismogenă cunoscută de noi. A fost resimţit doar local, ca la trecerea unui camion. Seismul nu a avut replici şi populaţia nu trebuie să se îngrijoreze”, spune ing. Dan Rău, şeful Staţiei Seismice din Timişoara.
Potrivit acestuia, un cutremur se poate produce în orice moment, întrebarea care se pune fiind nu „dacă”, ci „când” va avea loc.
Primul mare cutremur înregistrat în Banat a avut loc pe 10 octombrie 1879 la Moldova Nouă, de 5,3 grade pe scara Richter. Următoarele mişcări telurice semnificative s-au înregistrat după 1959. Primul dintre ele a fost pe 27 mai 1959, la Şag, şi a avut 5 grade pe Richter. În 12 iulie 1991, la Banloc s-a înregistrat un seism cu o magnitudine record de 5,7 grade pe scara Richter. Au urmat alte cutremure, tot în 1991. Pe 18 iulie, la Băile Herculane, cu o magnitudine de 4,6 pe Richter, pe 14 august 1991, în localitatea Voiteg, cu 5,6 grade pe scara Richter. Ultimul cutremur mai puternic pentru zona noastră a avut epicentrul tot în Banloc, pe 2 decembrie 1991, seismografele indicând o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter.
Banatul ocupă locul al doilea pe scara seismică a României, după zona Vrancea, în Timiş, principalele zone seismice fiind pe fâşia Banloc – Voiteg, Sânnicolau Mare şi Şag-Parţa.

Comentarii

comentarii