Acasă Politica „Dacă cineva doreşte să candideze, să vină şi să spună”

„Dacă cineva doreşte să candideze, să vină şi să spună”

513
DISTRIBUIȚI

Ilie Sârbu se pregăteşte  pentru alegerile din 10 iunie:
Interviu cu Ilie Sârbu, preşedintele PSD Timiş    
Domnule Ilie Sârbu, a început numărătoarea inversă. PSD Timiş se pregăteşte pentru alegerile locale. Sunteţi candidat în continuare la funcţia de preşedinte al filialei, deşi, nu demult, circula ideea că s-ar putea să nu mai candidaţi… Există şi alţi contracandidaţi, la această oră?

S-a putea  să fie. Dacă cineva  doreşte să candideze, să vină şi să spună. Eu accept competiţia. Da, iniţial, mă gândisem să nu mai candidez, era la momentul în care Victor Ponta îşi descria deja şansele de-a ajunge preşedintele PSD pe ţară. Apoi, mai mulţi prieteni,  oameni din partid, au insistat  să nu renunţ. Raţiunile? Atât interne, cât şi externe. Ceea ce-mi doresc şi sper, din suflet, că se va petrece este legat de modul în care va funcţiona filiala după alegeri. Pierde un candidat? Rămânem o echipă. Câştigă un candidat? Rămânem o echipă! Oricum, ideea noastră este de competiţie internă, nu se va merge pe liste  şi, mai  ales,  o să avem 15 vicepreşedinţi. Este suficient.

În aceste zile se petrec, totuşi, anumite lucruri în PSD, pe care vă propun să  le abordăm fără ipocrizie. Am văzut în presă declaraţii împotriva dumneavoastră, se cerea chiar excluderea din PSD. Putem aborda sincer această problemă?

Da, bineînţeles. (zâmbeşte – n.r.). Nu este nimic de ascuns. Ca de obicei, înaintea alegerilor se nasc orgolii,  oamenii confundă expresia personalităţii cu aroganţa, anumite ieşiri nu au nicio legătură  cu deschiderea democratică în partid. Astea sunt numai apanajele unor arivişti, care nici nu vin prea des  pe la partid, când vin, par a face pe nonconformiştii… Ştiţi ceva? Am văzut prea multe în viaţa mea. Am experimentat prea multe. Nu mi-e teamă de ieşiri de golani, de tipul „dandy”, nu mă impresionează!

Nu sunteţi prea dur, acum?

Prea dur? Deloc! Avem nevoie de o linie etică, de ţinută. Credeţi că politica se face cu mantourile lungi, prin baruri, cluburi, mai ştiu eu pe unde? Credeţi că pentru cineva care-şi asumă un rol într-un partid  este destul să apară, din vreme în vreme, la câte o conferinţă de presă sau să dea câte un interviu, să pară original sau interesant? Politica lumii se face în cabinete sobre, se face la întâlniri, în care comportamentul, ţinuta, onoarea, chiar un tip de disciplină de partid sunt  obligatorii. Sunt coduri. Am învăţat multe la Bucureşti, viaţa de partid la Bucureşti se percepe altfel decât la nivel local. Sigur, eu, ca bănăţean, am avut nevoie să accept asta, dar am  făcut-o în vreme şi acum mi-e clar: se învaţă multe, acolo unde  competiţia este mai mare.

Demisia din funcţia de vicepreşedinte al PSD Timiş, asumată de Sorin Grindeanu, a  provocat multe reacţii,  mai ales din partea dumneavoastră. De ce?

Mai întâi, pentru că mi se părea firesc să  ne spună nouă, colegilor lui şi mie, ca preşedinte. Atât.

Totuşi, Sorin Grindeanu susţine că  este nemulţumit de felul în care se desfăşoară, în cadrul CJ Timiş, „unanimităţile”, adică membrii PSD Timiş din consiliul judeţean votează toate propunerile PDL şi nu se remarcă opoziţia, aşa cum ar trebui, din partea partidelor din opoziţie. Ce spuneţi despre asta?

Nu cred că este aşa. Dar, despre viitor vă spun SIGUR că nu o să mai fie  confuzii. Suntem hotărâţi ca, după 10 iunie, PDL Timiş să simtă că are  partide de opoziţie. Suntem decişi să facem o opoziţie reală PDL Timiş. O să fim atenţi la propunerile de hotărâri şi nu o să ne lăsăm manipulaţi. Nici de PDL. Nici de Ostaficiuc.

Cum o să arate  situaţia în interiorul PSD Timiş?

Mai mult ca sigur,  echilibrată, calmă, nu avem nevoie de demonstraţii publice, nici de forţă.  Există un număr de indecişi, ca de obicei, la noi  şi oriunde, dar  sunt sigur că lucrurile se aşează. Suntem, totuşi, un partid unit. Perspectivele noastre, de acum, mai ales, cu Victor Ponta în frunte, tânăr, imposibil de acuzat de  mizerii şi rea-intenţie, se arată într-o lumină favorabilă. Avem şanse  reale peste doi ani, vom munci pentru asta, potenţialul nefolosit   se va   concentra  pe drumul dorit de noi. Sincer? Nu am emoţii pe această temă. Un lider  adevărat nu se va teme de viitorul unui partid de opoziţie, când ţara merge cum merge. O să fie foarte mult de muncit, dar nu  ne plângem. Cred în seriozitatea echipei mele, în seriozitatea întregii organizaţii,  avem potenţial,  inteligenţă. O să mai avem  nevoie de oameni  în viitor, o să fie una din strategiile noastre, aceea de a aduce persoane  seriose şi cu un bun potenţial spre noi. Mă preocupă asta şi nu vă spun mai multe, vă las plăcerea să descoperiţi, după 10 iunie.

Vă temeţi de vreo surpriză?

Cum să mă tem? Sunt deschis, atunci când am fost revoltat de ceva, s-a ştiut. Când m-am bucurat, iarăşi s-a ştiut. Contez pe sinceritatea celor din jur, pe dorinţa de a face din PSD Timiş un partid puternic, contez pe mine însumi, altfel nu aş candida. Candidatura mea este semnul încrederii în oamenii  din partid. O să mai fie multe de spus, dar, vă rog, după  10 iunie…

 

Comentarii

comentarii