Acasă Actualitate Dascălii universitari timişoreni se pot îmbogăţi peste noapte

Dascălii universitari timişoreni se pot îmbogăţi peste noapte

DISTRIBUIȚI

Profesorii de la UPT şi UVT se pot îmbogăţi, instituţiile pot intra în faliment

Universitatea Politehnica din Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara sunt obligate să plătească în total peste 8 milioane de euro. Un profesor universitar ar trebui să pimească cel puţin 20.000 de lei.

Totul vine în urma unei decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile obţinute de Sindicatul „Alma Mater” la Timişoara. Este vorba despre diferenţa de aproximativ 35% din salariu, ce se întinde pe aproape doi ani, conform Legii 221. Pe 21 iulie UPT, UVT şi Biblioteca Central Universitară au fost condamnate să plătească diferenţa salarială, conform Legii 221, ce prevedea mărirea salariilor dascălilor cu 50%.

Bordeaşu: „Îmi pare rău pentru Politehnică, dar trebuie să primim banii”

Procesul declanşat cu trei ani în urmă de Sindicatul „Alma Mater” din învăţământul univeristar a fost câştigat definitiv şi irevocabil pe 21 iulie. UPT şi UVT sunt bune de plată. Ambele trebuie să dea creşteri salariale de 35%, pe perioada octombrie 2008 – iulie 2010.
Iniţial, sindicatul a dat Guvernul României şi Ministerul Educaţiei în judecată. Acţiunea s-a respins şi sindicaliştii au fost obligaţi să se judece cu  instituţiile angajatoare. „Îmi pare rău că UPT trebuie să plătească aceste câştiguri constituţionale, dar suntem nevoiţi să-i silim să le facă. Nu cred că UPT are atâţia bani, e vorba de câteva milioane de euro. Toţi oamenii au fost bucuroşi, dar acum universitatea nu are de unde să dea banii. Conducerea UPT trebuie să găsească soluţii, pentru a putea funcţiona mai departe. Până în 6 august am stabilit că trebuie găsită o soluţie. Suntem însă oameni şi înţelegm că este vacanţă, după vacanţă ne întâlnim cu conducerea: ori primim banii eşalonat, ori găsim o altă variantă. Câştigurile trebuie să le primim”, spune Ilare Bordeaşu, liderul Alma Mater din învăţământul universitar pe zona de vest.

Robu ar merge pe o plată eşalonată

Nicoale Robu, rectorul UPT, spune că este o situaţie aberantă. El nu vrea să ducă universitatea în faliment, aşa că îi sfătuieşte şi pe sindicalişti să o lase mai moale. „Trebuie să respect o hotărâre judecătorească devenită executorie, dar o voi face în limita capacităţii universităţii de a efectua plăţile. În niciun caz nu o să duc universitatea la faliment pentru a da aceşti bani, dacă nu primim un supliment de finanţare din partea guvernului. Nu noi am greşit, aici este absurdul judecătorilor. Au scos ministerul din joc şi lasă universităţile cu aceste obligaţii de plată. Eu trebuie să asigur, în primul rând, funcţionarea universităţii pentru cei 14.000 de studenţi. Sper că sindicaliştii pot să înţeleagă acest lucru. Abia apoi pot să efectuez eşalonat respectivele plăţi, în funcţie de posibilităţi”, ne-a spus Nicoale Robu, rectorul UPT.

Vin banii doar dacă vine finanţarea bugetară

Rectorul UVT, Ioan Talpoş, a comentat pentru ZIUA de Vest situaţia. „Dascălii îşi pot lua banii doar dacă vine finanţarea bugetară pentru acest scop. Dacă se realizează această finanţare, oamenii îşi vor primii banii, altfel nu se poate. E vorba de aproximativ 4 milioane de euro, de unde să dăm aceşti bani? Să plătească cine a greşit. Nu Universitatea de Vest a greşit, ci cine a promulgat legea”, ne-a declarat Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara. Preşedintele „Alma Mater” pe zona de vest, profesorul universitar Ilare Bordeaşu, ameninţă cu executarea silită, în cazul în care nu vin banii.  „Este vorba despre salariile din perioada octombrie 2008 – decembrie 2009 şi se extinde până în iulie 2010. E vroba de aproximativ 35% creştere efectivă. Ultima soluţie va rămâne executorul judecătoresc. Un profesor universitar poate câştiga în plus, pe fiecare lună, peste 1.000 de lei”, spune Bordeaşu.
 

 

Comentarii

comentarii