Acasă Actualitate De ce coplata în sănătate încalcă legea şi principiile asigurărilor sociale?

De ce coplata în sănătate încalcă legea şi principiile asigurărilor sociale?

DISTRIBUIȚI

Din ianuarie 2013, vom fi obligaţi să mai plătim o sumă de bani pentru accesarea serviciilor de sănătate, deşi suntem asiguraţi. De mai mulţi ani, în spitalele din Timişoara şi din Timiş, în afară Municipalului, pacienţii oricum sunt obligaţi să plătească de la feşe medicale şi serigi, până la truse medicale complexe necesare în intervenţiile chirurgicale. Dacă această plată nu era legală, se va legaliza, din 2013.

Camera Federativă a Sindicatului Medicilor (CFSM) din România nu este de acord cu introducerea coplăţii. „Proiectul lansat pe 3 august de Ministerul Sănătăţii încalcă legea sau eludează prevederile legii şi încalcă principiile asigurărilor sociale”, susţine dr. Dan Pereţianu (foto), vicepreşedintele CFSM.

Conform CFSM, coplata în Europa este un sistem generat pentru a diminua accesul asiguraţilor către un anumit serviciu care este suprasolicitat sau scump. Baza sistemului este aspectul psihologic al necesităţii de a plăti furnizorul de servicii la momentul accesării serviciului. În plus faţă de taxa pentru sănătate, la accesarea serviciului fiecare este obligat la o plată, de obicei modică, pentru a bloca din excesul de prezenţe la un anumit serviciu. Suma percepută drept coplată în cursul unui an nu poate depăşi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate.

În ţările din Uniunea Europeană, coplata este reglementată la între 1% şi 10% din plata pe care casele de asigurări o realizează către furnizorii de servicii (repetăm, plata este suma pe care deja o plătim prin contribuţii la sănătate) şi în funcţie de puterea economică, circa 1% din salariul minim pe economie. Legea română precizează că suma totală anuală a coplăţii nu poate depăşi circa 0,9% din salariul net (a 12-a parte). Dacă ne raportăm la servicii, coplata la fiecare serviciu ar trebui să fie puţin mai puţin de 1% din salariu. Dacă ne raportăm la salariul minim pe economie, aşa cum se face în occident, atunci coplata ar trebui să fie maxim 740 lei pe an.

„Coplata s-a introdus pentru a modera între accesibilităţile la diferite servicii de sănătate, pentru a stimula asiguratul să se ducă la servicii ieftine şi pentru a se bloca psihologic la accesul la servicii scumpe. De exemplu, coplată de 100-250 lei pentru o tomografie sau RMN, este într-adevăr un blocaj major, mai ales dacă interpretăm aceste cirfre ca fiind 30-33% din preţul natural al unei RMN. În schimb, aceste procente sînt extrem de mari faţă de ceea ce se consideră a fi adecvat pentru păstrarea principiului social democrat al solidarităţii la accesul unei consultaţii la un cabinet de MF sau de specialitate. Din această analiza va rezulta că pacientul se va îndrepta tot şi mai ales către camerele de gardă ale spitalelor şi costurile sistemului vor creşte major”, susţine CFSM.

Comentarii

comentarii