Acasă Actualitate De ce directorii și inspectorii școlari din Timiș se simt discriminați de...

De ce directorii și inspectorii școlari din Timiș se simt discriminați de Ministerul Educației?

DISTRIBUIȚI

De parcă nemulțumirile, tensiunile și sărăcia din sistemul de învățământ preuniversitar nu erau de ajuns, Guvernul României și  Ministerul Educației au produs încă o discriminare gravă și au declanșat încă un conflict, de la sfârșitul anului 2018.

Astfel, într-un mod greu de înțeles și acceptat, au decis să ofere numai profesorilor un spor financiar de 10% pentru uzură neuro-psihică, dar nu și directorilor și inspectorilor școlari, deși și ei predau în continuare la clasă și lucrează cu elevii, având un stres în plus, pe lângă funcția de conducere.

Este clar că directorii și inspectorii nu numai din școlile și liceele din Timiș sunt revoltați, dar și din întreaga țară. Ei consideră că decizia Ministerului Educației este clar o discriminare și nu vor să accepte această umilință.

Prof. Virgil Popescu, președintele Sindicatului Spiru Haret Timiș, recunoaște că este o discriminare și consideră că toți trebuie să primească acest spor de uzură neuro-psihică, atât profesorii, cât și directorii și inspectorii, care sunt în continuare profesori și țin cursuri cu elevii.

“Ar trebui să primească acest spor de 10% și directorii și inspectorii școlar. E clar o discriminare. Noi ne batem să li se ofere sprijinul financiar de uzură de 10% tuturor, atât directorilor, cât și inspectorilor, care și ei sunt în continuare profesori și predau la clasă. Acest spor de uzură neuro-psihică pentru cadrelor didactice de la catedră se acordă de la 1 decembrie 2018. Directorii și inspectorii au salarii diferite de profesori pentru funcțiile respective. Sunt profesori care au primit 10% și, astfel, veniturile depășesc salariile directorilor. De aici pornește toată treaba. Sindicatul se luptă să primească acest spor și directorii și inspectorii, fiindcă și ei lucrează cu elevii și predau. Marți a fost o întâlnire la minister și s-a discutat acest subiect. Mai mult ca sigur că se va da tuturor sporul de 10% de stres, după ce se va vota bugetul. Știți cum e procedura: mai lungesc două-trei luni ca să facă economie. Sindicatele fac toate demersurile pentru acest 10%, însă nu noi decidem”, a declarat prof. Virgil Popescu (foto mediafax).

Prof. Aura Danielescu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Timiș, susține că, într-adevăr, nearcordarea sporului de stres de 10% directorilor și inspectorilor școlari înseamnă o discriminare, dar speră ca legiuitorul să revină asupra acestei chestiuni și să ofere tuturor sprijinul financiar, dat fiindcă că directorii și inspectorii sunt în continuare profesori și predau la clasă.

“Nu mi se pare altceva decât o discriminare a directorilor și inspectorilor școlari, atât timp cât și noi activăm ca profesori. Pregătirea noastră de bază este de cadru didactic, iar noi nu am renunțat la ea, deși avem o funcție de conducere de inspectori sau directori etc. Noi nu ne-am pierdut calitate de cadru didactic. În continuare predăm. Atât timp cât noi mergem și ne facem orele la clasă, nu poți să spui că jumătate suntem cadru didactic. Eu trăiesc cu impresia că până la urmă se va rezolva această problemă și directorii de școală și inspectorii nu vor mai fi discriminați și vor primi acest spor de stres de 10%, fiindcă și ei sunt tot profesori și trec prin același stres, poate și mai mare, dat fiind că au și o funcție de conducere. Cred că nu este decât o neînțelegere a situației de către legiuitor. Aștept să se reglementeze această problemă și să nu ajungem să ne pierdem directorii și să poată să beneficieze și ei de acest ajutor financiar.  Pe lângă faptul că mergem la clasă și facem orele cu elevii, avem în plus și responsabilitatea conducerii, care nu poți să spui că implică un stres mic”, a declarat prof. Aura Danilescu.

Comentarii

comentarii