Acasă Administraţie De lunea viitoare, în Timișoara începe și dezinsecția la sol. Ce suprafață...

De lunea viitoare, în Timișoara începe și dezinsecția la sol. Ce suprafață este avută în vedere în contractul de aproape un milion de euro

1001
DISTRIBUIȚI

Dacă de joi, 14 mai, până luni, 18 mai, în Timișoara se realizează dezinsecție aeriană, începând de săptămâna viitoare firma SC Coral Impex SRL, cea cu care Primăria Timișoara a încheiat contractul de dezinsecție, va realizași acțiunile la sol, dacă și condițiile meteo vor permite acest lucru. Pe lângă dezinsecție, municipalitatea anunță și deratizare pe domeniul public, în baza aceluiași contract.

Produsele folosite în cadrul acestei acțiuni vor fi Deration Pellet, având substanţa activă Bromadiolone pentru combaterea rozătoarelor,Cymima Plus, având substanţa activă Cipermetrin pentru combaterea ţânţarilor adulţi, și Vectobag WG avand substanţa activă Bacillus thrugiensis, pentru combaterea larvelor;

„Crescătorii de albine sunt rugaţi ca în perioada menţionată să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine în afara ariei de stropire; în caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Menționăm că substanțele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății”, atrag atenția reprezentanții Primăriei Timișoara.

Substanţele menționate fac parte din grupa III de toxicitate(pesticide non-agricole), Tip 14 (Rodenticide),respectiv Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), fiind avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății și se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii .

„Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort”, mai transmit reprezentanții Primăriei.

Potrivit HCL nr. 371/2007 modificată şi completată, cap. VI, Reglementări privind combaterea vectorilor – rozătoare, insecte, dăunători – pe raza Municipiului Timişoara, art. 24, constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  1. neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
  2. neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
  3. neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie,  odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  4. neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
  5.  executarea unor lucrări  de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare.

Prețul pe care Primăria Timișoara îl plătește firmei Coral Impex pentru serviciile de deratizare, dezinsecție și dezinfecție este de maximum 3,8 milioane de lei, fără TVA, în funcție de suprafața pe care se acționează. Cu TVA, suma plătită de municipalitate către firma din Ploiești ar putea ajunge la 4,6 milioane de lei. Contractul are valabilitate un an, începând de la data semnării, 28 aprilie 2020.

Suprafața prevăzută pentru dezinsecție este între aproximativ 72,5 și 230 de kilometri pătrați, la care se adaugă între 26.750 și 53.500de hectare pentru acțiunile aeriene. Pentru dezinfecții este prevăzută o suprafață între 125.170 și 385.000 de metri pătrați, iar pentru deratizare una între 29 și 38,7 kilometri pătrați. Pentru acțiunile la sol, sunt prevăzute atât suprafețe exterioare, cât și interioare, cele din urmă mult mai reduse decât primele.

Comentarii

comentarii