Acasă Actualitate Debranşări de la reţeaua Colterm posibile cu acceptul a 51% din locatari?

Debranşări de la reţeaua Colterm posibile cu acceptul a 51% din locatari?

DISTRIBUIȚI
Consilierul municipal democrat-liberal Adrian Pau a iniţiat un proiect de hotărâre prin care doreşte modificarea Regulamentului serviciului public de alimentare cu energie termică a Municipiului Timişoara. Mai exact, democrat-liberalul Pau solicită ca în blocurile în care 51% dintre locatari/proprietari sunt de acord, să fie posibilă debranşarea întregului condominiu sau a unui consumator de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice.

 Modificarea exactă propusă este ca “debranşarea totală a instalaţiilor unui utilizator de tip condominium sau deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face în conditiile art. 30 alin. 1-4, după caz, din Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, în imobilele în care 51% din numărul proprietarilor sunt de acord cu debranşarea de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, în vederea conectării la o sură alternativă de producere a energiei termice”. În regulamentul stabilit prin HCL 239/2009 se arată: „Deconectările individuale nu se pot executa în acele condominii în care nu s-au produs deconectări anterioare intrării în vigoare a prezentului regulament. În acest sens, în imobilele în care toate apartamentele sunt alimentate centralizat şi sunt incluse în contractul de furnizare  neexistând sisteme individuale de asigurare a energiei termice legal instalate, acestea din urmă sunt interzise”. Propunerea lui Adrian Pau ar urma să fie supusă votului Consiliului Local Timişoara în şedinţa de la sfârşitul acestei luni. Asta în cazul în care nu va fi retrasă de pe ordinea de zi, lucru foarte probabil. 
 
„În multe cazuri este vorba de imobile în care peste 80% din numărul proprietarilor sunt de acord cu debranşarea”
 
„Având în vedere numeroasele solicitări ale cetăţenilor, proprietari de apartamente în imobile tip bloc sau condominii în care nu s-au făcut debranşări până la data intrării în vigoare a Regulamentului aprobat prin HCL 239/2009, având în vedere că în multe cazuri este vorba de imobile în care peste 80% din numărul proprietarilor sunt de acord cu debranşarea de la sistemul centralizat şi racordarea la un sistem alternativ de furnizare a energiei termice; propun ca debranşarea de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice să fie posibilă în imobilele în care 51% din numărul proprietarilor sunt de acord cu debranşarea, urmând a se respecta celelalte condiţii privind documentaţia tehnică şi a celorlalte condiţii cumulative prevăzute de legislaţia în vigoare”, îşi justifică consilierul local Adrian Pau iniţiativa. 
 
Colterm şi primăria se opun, motivând că propunerea depăşeşte cadrul legal
 
„Considerăm că promovarea unei modificări la Regulamentul serviciului nu este oportună”, spune directorul general al Colterm, Aurel Matei, motivând printr-o adresă de ce se opune. „Regulamentul serviciului de alimentare cu energie termică vine în completare la Legea energiei termice nr. 325/2006 şi a Regulamentului cadru aprobat prin OG 91/2007, care au un caracter minimal. Prevederile adoptate în cadrul Regulamentului serviciului nu pot modifica sensul dispoziţiilor date de actele normative elaborate la nivel naţional şi valabile pentru toate localităţile care au sisteme centralizate de alimentare cu energie termică. În momentul de faţă, în conformitate cu regulamentul serviciului, nu există restricţii privitoare la debranşările unor condominii de la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”, spune Matei într-o adresă către Primăria Timişoara. Reprezentanţii primăriei îl contrazic pe acesta, în referatul proiectului de hotărâre: „Conform art.250 din anexa la HCL nr.239/2009, Debranşarea  totală a instalaţiilor de încălzire şi/sau pentru apă caldă de consum ale unui utilizator tip condominiu se va face în următoarele condiţii cumulative: a) condominiul să nu se afle în zona unitară de încălzire pentru care autoritatea administraţiei publice locale a stabilit că încălzirea se realizează exclusiv în sistem  centralizat; b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale; c) anunţarea furnizorului şi a autorităţii administraţiei publice locale cu 30 de zile calendaristice înainte de debranşare”. Şi reprezentanţii Primăriei Timişoara se opun însă modificării regulamentului, motivând că noua formă contravine mai multor prevederi legale: „Menţionăm că Regulamentul serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul Timişoara, aprobat prin HCL 239/2009, a  fost adoptat în forma actuală în urma dezbaterii publice. Având în vedere cele prezentate mai sus considerăm că Proiectul de hotărâre nu respectă prevederile legale”. 

Comentarii

comentarii