Acasă Actualitate Deşi sunt bani, nimeni nu se înghesuie să asigure mere elevilor din...

Deşi sunt bani, nimeni nu se înghesuie să asigure mere elevilor din Timiş

DISTRIBUIȚI

mereeee

În ultimul timp se pune din ce în ce mai mult accentul pe o alimentaţie sănătoasă. Chiar s-a introdus în gustarea de zi cu zi pe care elevii o iau la şcolară şi mărul. O idee bună care nu a ajuns însă să fie pusă în practică, încă. Cel puţin în judeţul Timiş.

Deşi nu este singurul judeţ într-o astfrel de situaţie, în cel mai vestic judeţ al ţării mărul lipseşte din băncile elevilor. Problema e că nu sunt doritori, firme sau producători care să facă acest lucru.

„La noi, în Timiş, producători de mere care să asigure aceste fructe pe tot parcursul anului pentru toţi copiii nu prea sunt”

La licitaţia ce a avut loc în toamnă, organizată de Consiliul Judeţean Timiş, nu s-a prezentat nimeni. La început de an 2014 va avea loc o nouă licitaţie, cei din administraţia judeţeană sperând să se prezinte cineva, care să îndeplinească şi condiţiile, pentru a le putea livra merele copiilor în pauza de masă. „S-a mai făcut o licitaţie, dar nu s-a prezentat nimeni. Am vrut să facem licitaţia din toamnă, dar firmele interesate nu au avut capacitatea de a asigura produsele sau de a le transporta la unităţi. Firma care va câştiga licitaţia trebuie să asigure merele de două ori pe săptămână, trebuie să aibă locuri de depozitare, păstrare, merele trebuie să fie de o anumită formă, să aibă minim o sută de grame şi este necesară o aprovizionare ritmică. La noi, în Timiş, producători de mere care să asigure aceste fructe pe tot parcursul anului pentru toţi copiii nu prea sunt”, spune Nicolae Oprea, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş pe probleme de agricultură.

În 1990 erau mai mulţi producători de mere în Timiş

Se dau 0,37 de bani pe măr. Nicolae Oprea, un expert în agricultură, spune că singura plantaţie mai serioasă de meri din Timiş este la Sânnicolau Mare. „În 1990, capacitatea judeţului era mai mare din acest punct de vedere”, spune Oprea. Cei de la consiliul judeţean ar dori să găsească producători, pentru a fi siguri de provenienţa merelor. Bani sunt, licitaţii se fac, dar încă nu sunt firme care să scoată capul şi să asigure mere copiilor din Timiş.

 

Comentarii

comentarii