Acasă Actualitate Deponeul de la Ghizela – în impas: fără operator, va trebui conservat...

Deponeul de la Ghizela – în impas: fără operator, va trebui conservat peste iarnă

DISTRIBUIȚI

„Nu s-a stabilit operatorul, ceea ce înseamnă că de fapt deponeul este în conservare şi trebuie să-l păzim. Cred că se datorează atractivităţii reduse a deponeului – transportul costă foarte mult, câştigurile vor fi mici”, spune consilierul judeţean Viorel Sasca

Deponeul ecologic de la Ghiezla este gata. Vin şi banii de la Uniunea Europeană pentru a plăti construcţia acestui deponeu ce s-a făcut din banii Consiliului Judeţean Timiş. Nu este nimeni însă care să opereze la acest deponeu, după ce a fost atât de trâmbiţat.

Profitul nu este unul prea mărişor pentru un operator care s-ar angaja să opereze acolo. Oferte au fost, 3 societăţi s-au înscris la licitaţie, dar aceasta se va relua. Practic, două firme nu îndeplineau condiţiile şi una avea tariful prea mare.

 

„Nu s-a stabilit operatorul, ceea ce înseamnă că de fapt deponeul este în conservare şi trebuie să-l păzim. Cred că se datorează atractivităţii reduse a deponeului – transportul costă foarte mult, câştigurile vor fi mici. Dacă Timişoara găseşte altă soluţie nu ştiu dacă va fi eficient economic operarea acestui deponeu. Preţul combustibilului tot creşte, preţul de transport pe programul de gunoi deja devine prohibitiv. Au fost doar trei firme, mă aşteptam să existe un interes mai mare. Din păcate asta este situaţia – anul ăsta este an pierdut. Deponeul să stea acolo pe perioada iernii… conservarea este o mare problemă. Am ajuns din iunie până acum fără să reuşim să stabilim operatorul şi deponeul să devină funcţional. Caietul de sarcini rămâne tot acela. Avem o problemă cu deponeul de la Ghizela, este clar”, spune consilierul judeţean Viorel Sasca.

Deponeul s-a tot mutat…

Şi distanţa până la deponeul de la Ghizela faţă de Timişoara este destul de mare. Peste 40 de kilometri. Povestea deponeului e lungă însă. Au fost găsite diferite locaţii până să se stabilească că deponeul ecologic al Timişului va lua naştere la Ghizela. S-au tot schimbat locaţii, care erau mai aproape de oraş. O primă locaţie era la Covaci dar s-a mutat de acolo până s-a ajuns hăt departe… la Ghizela. Vor fi şi staţii de transfer pentru acest deponeu, la Timişoara, Jimbolia, Deta, Făget. Staţia de transfer Timişoara şi centrele de colectare vor fi prevăzute cu câte o rampă cu trei puncte de descărcare a deşeurilor direct în containere de lung curier, având capacitatea de 32 mc. Transportul deşeurilor de la staţia de transfer şi centrele de colectare se va realiza cu ajutorul camioanelor de 26 tone cu 3 axe, în containere de 32 mc. Depozitul de deşeuri va fi constituit din cinci celule de depozitare în final, având capacităţile: volumul primei celule C1: 623.000 mc, care face obiectul finanţării şi construirii în prezent; volumul celulelor C2-C5: 4.508.300 mc. Durata de viaţă a primei celule va fi de 5 ani, durata de viaţă a celulelor II-V va fi de 9 ani fiecare. Durata de viaţă a depozitului: 41 ani. Capacitate de prelucrare zilnică: 448,0 mc. Numărul de locuitori şi localităţi deservite: cca 700.000 loc.(jud.Timiş), localităţile vor fi împărţite în 5 zone: zona 1 Timişoara, zona 2 Jimbolia, zona 3 Deta, zona 4 Făget şi zona 0 Ghizela aferentă depozitului central de deşeuri, unde se vor aduce pentru sortare şi compostare deşeurile din localităţile aferente acestei zone. Suprafaţa totală a incintei: 58,9 ha, care se compune din următoarele: zona de depozitare: 35,14 ha, din care aferentă Celulei 1 este de  7,01 ha şi zona tehnică: 23,76 ha.

Comentarii

comentarii