Acasă Politica Deputatul Dugulescu – printre cei mai activi parlamentari din România

Deputatul Dugulescu – printre cei mai activi parlamentari din România

DISTRIBUIȚI

În curând se va trage linia peste cei patru ani de mandat ai actualilor parlamentari. Dumneavoastră ce aţi reuşit să faceţi pentru Colegiul 3 Deputaţi – Timişoara?

Aşa este, au trecut aproape 4 ani şi în curând vom avea iar alegeri parlamentare. Cred că acest mandat a fost unul din cele mai dificile, din 1990 până astăzi. Afirm asta pentru că am parcurs aceşti ani sub semnul austerităţii şi al crizei economice globale. Dar cu toate că resursele financiare ale bugetului de stat au fost foarte limitate, am satisfacţia că eforturile depuse de mine nu au fost în zadar.

 Privesc în urmă şi sunt mulţumit că am reuşit să atrag fonduri pentru reabilitarea şi dotarea unui număr de 14 grădiniţe, şcoli şi licee din Colegiul 3 Timişoara, în valoare de peste 10 miliarde lei vechi. Consider că educaţia este deosebit de importantă pentru viitorul unei naţiuni, este un pilon de bază pentru consolidarea unei democraţii. Am făcut foarte multe pentru Colegiul 3, vă răspund foarte pe scurt: aşa cum v-am spus, am atras fonduri pentru reabilitarea a 14 instituţii de învăţământ, de asemenea am adus banii necesari pentru restaurarea şi reabilitarea mai multor biserici, atât din Timişoara, cât şi din judeţul Timiş. Am susţinut constant atragerea de fonduri pentru dezvoltarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere din jud Timiş – acum avem o centură ocolitoare a Timişoarei, pentru segmentul cu cel mai mare trafic, care face legătura cu Arad. Drumul Timişoara – Lugoj este reabilitat complet, acum nu este european doar cu numele, ci şi arată ca un drum european. O altă intervenţie a fost pentru Liceul de Muzică "Ion Vidu". Anul trecut, în urma unui incendiu, a fost distrusă sala de concerte, care are o valoare deosebită datorită acusticii sale şi importantei pentru tinerii muzicieni. Cu toate că Ministerul Educaţiei nu mai avea fonduri, am reuşit, după nenumărate insistente şi vizite la guvern, să primesc un răspuns favorabil. In final, am obţinut suma de 1 miliard de lei vechi pentru reabilitarea acestei săli deosebite. Nu a fost o misiune simplă să fac lobby pentru atragerea de fonduri, dar cu siguranţă este, în final, o mare bucurie să ştiu că am putut să ajut.
 
Mulţi parlamentari uită de unde au plecat. Aţi întocmit vreodată un raport de activitate destinat oamenilor care v-au votat în 2008?
 
Da! Chiar voiam să vă spun că mi-e greu să concentrez în câteva cuvinte ce am făcut în 4 ani, mi-ar trebui măcar câteva pagini, poate într-un alt interviu dedicat special acestei întrebări voi răspunde mai cuprinzător. Dar vreau să ştiţi că tocmai datorită nevoii cetăţenilor de a cunoaşte activitatea mea, desfăşurată atât la Camera Deputaţilor, cât şi în Colegiul 3, am decis, încă de la începutul mandatului, să găsesc o variantă în care să pot păstra legătura cu ei. Astfel, am editat, tipărit şi distribuit periodic rapoarte de activitate – newslettere, unde am cuprins cele mai importante evenimente pe care le-am organizat şi informaţii despre activitatea mea legislativă şi din teritoriu. Am încercat să nu uit nici o zi de unde am plecat, să nu uit că un parlamentar trebuie să rămână aproape de oameni şi că trebuie să muncească în folosul celor care l-au ales. Au trecut 4 ani şi am întocmit 4 rapoarte de activitate. Chiar în aceste zile se distribuie în fiecare căsuţă poştală din Colegiul 3 Timişoara şi cel de-al 4-lea raport de activitate.
 
Criza a îngropat România şi multe dintre proiecte au fost blocate. Aţi încercat să găsiţi sprijin în alte părţi? Să faceţi lobby pentru Colegiul 3 Deputaţi?
 
Am fost şi sunt conştient de situaţia economică în care tara noastră se află şi nu întotdeauna am găsit fonduri guvernamentale pentru a finaliza proiectele pe care mi le-am propus. Dar nu m-am limitat doar la a cere ajutor la Bucureşti, ci oriunde am călătorit, în Europa, America sau Asia am căutat să găsesc soluţii la problemele care le doream rezolvate pentru Timişoara. Chiar în vara acestui an, am avut onoarea să fiu invitat ca vorbitor principal de către Clubul Rotary din statul Oklahoma – SUA care este unul din cele mai mari din lume, având 550 de membri. La acest eveniment, alături de importanţi oameni de afaceri şi oficiali americani a participat şi celebrul gimnast Bart Connor, soţul Nadiei Comăneci. M-am bucurat să-1 cunosc şi să am ocazia să vorbesc cu el personal, cu Nadia la telefon şi i-am invitat să vină Ja Timişoara, bineînţeles în Colegiul 3. în discursul de la acest eveniment le-am vorbit despre România şi, în special, despre Timişoara şi am prezentat două proiecte tare dragi mie, proiecte care aveau nevoie de finanţare. Am prezentat nevoia de a înfiinţa o secţie de terapie intensivă pentru copii arşi, în cadrul Spitalului de Copii "Louis Turcanu" şi dotarea acesteia cu aparatură de ultimă generaţie. Un alt proiect despre care am vorbit şi pe care l-am propus la acea întâlnire, spre a primi finanţare, a fost dotarea cu aparatură de specialitate a Clinicii de Cardiologie – ASCAR din Timişoara, unde studenţii de la medicină încă învaţă pe aparatură din anii ’50-60. M-am bucurat tare mult că ambele proiecte propuse de mine au fost aprobate şi aceste două spitale vor fi dotate cu aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare de câteva sute de mii de dolari.
 
Deputaţii sunt puşi în Parlament pentru a face legi. Aţi avut propuneri legislative, domnule Dugulescu? Sau transformat ele şi în legi?
 
Până în prezent, am iniţiat şi co-iniţiat 127 de proiecte legislative, fiind printre primii din Camera Deputaţilor în ceea ce priveşte elaborarea de iniţiative legislative, locul 7 din 334 de deputaţi. Unele iniţiative au fost aprobate şi au devenit legi în vigoare, altele au fost respinse definitiv, iar multe altele încă se află în dezbatere la comisiile de specialitate sau în plenul parlamentului. Să ştiţi că multe din iniţiativele mele legislative au izvorât din problemele şi greutăţile care mi-au fost semnalate de către cetăţeni, din situaţii reale cu care s-au confruntat şi legea care trebuia să-i apere nu era în favoarea lor întotdeauna. Astfel am propus diverse proiecte de lege cum ar fi: alocarea unui elicopter SMURD în fiecare regiune de dezvoltare a României; posibilitatea angajării în mediul privat a persoanelor pensionate anticipat; protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; înfiinţarea, funcţionarea şi organizarea cabinetelor de consiliere pentru criza de sarcină; prevenirea şi combaterea violentei în familie, definirea corectă a termenului de familie (ca o uniune între un bărbat şi o femeie) în noul Cod al Familiei care a fost adoptat şi este intrat în vigoare, interzicerea activităţii de cămătărie devenită şi aceasta lege; instituirea pazei grădiniţelor, şcolilor generale şi liceelor pe durata desfăşurării activităţilor didactice şi multe alte propuneri care vizau corectarea unor probleme întâmpinate din cauza legislaţiei deficitare cu care ne confruntăm. România are nevoie de o amplă corelare a legilor naţionale cu cele ale UE, dar în acelaşi timp este nevoie şi de o simplificare a legislaţiei. Consider de asemenea deosebit de importantă revizuirea Constitutiei României, Regionalizarea şi Descentralizarea, proiecte care trebuie dezbătute imediat după alegerile legislative.
 

Comentarii

comentarii