Acasă Politica Deputatul Horia Cristian: „Modificarea art. 147 nu creează imunitate pentru parlamentari, ci...

Deputatul Horia Cristian: „Modificarea art. 147 nu creează imunitate pentru parlamentari, ci doar exclude posibilitatea ca aceștia să fie incriminați pentru abuz în serviciu”

DISTRIBUIȚI

horia cristian 30Deşi prin unele colţuri se auzea că parlamentarii vor deveni, de acum înainte, nişte Supermani, fără ca nimeni să-i mai poată atinge, cu nici un proces, nici măcar de… «intenţie», deputatul PNL de Timiş Horia Cristian susţine că modificarea legii nu conferă imunitate absolută parlamentarilor, cum susţine însăşi preşedintele României, Traian Băsescu.

În data de 9 decembrie 2013, Camera Deputaţilor a modificat art. 147 din Codul Penal care definea, în înțelesul Codului Penal, „funcționarii publici”.Articolul 147 Codul Penal prevedea că “prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public – n.r.)”.

Primarii erau penali dacă-şi aprobau salariul

De asemenea, “prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat”. Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: “Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat”. Această înțelegere dată „funcționarilor publici” de către Codul Penal conducea la situații absurde, spune Horia Cristian, de exemplu: medicii erau considerați funcționari publici și ca atare, dacă erau doi medici, soț-soție care lucrau în aceeași secție și unul din ei era sef de secție acesta încălca art. 253 CP care consideră că şeful de secție produce un folos material soției sale. Aceeași situație dacă unul din ei era managerul spitalului; Primarii erau penali dacă propuneau și aprobau bugetul primăriei, care includea și salariul primarului și în acest fel încălca art. 253 CP ; În mod asemănător, parlamentarii încălcau art. 253 CP dacă angajau la cabinetul parlamentar persoane care au mai fost angajate la același cabinet în ultimii 5 ani și erau pasibili de pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 1 an.

„Parlamentarii nu pot comite infracțiunea de abuz în serviciu”

Art. 253 CP spune că fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă. „Modificarea art. 147 nu creează imunitate pentru parlamentari, ci doar exclude posibilitatea ca aceștia să fie incriminați pentru abuz în serviciu, pentru că parlamentarii nu pot comite infracțiunea de abuz în serviciu. Această infracțiune este logic incompatibilă cu exercitarea unei funcții deliberative, unde parlamentarii sunt chemați să voteze după cum le dictează conștiința și alegătorii, în majoritatea lor. Din nou, Traian Băsescu a interpretat după cum dorește legea și ne-a acuzat, şi m-a acuzat pe mine implicit, că aș face parte dintr-un grup infracțional și că aș fi votat această lege pentru a scăpa de răspunderea penală. Dacă ar fi citit cu atenție ar fi văzut că: …aceştia (parlamentarii, n.a.) răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea.Astfel spus, parlamentarii au regimul de imunități dat de Statutul Parlamentarilor care prevede doar imunitate pentru declarațiile politice și niciun alt fel de imunitate », spune Horia Cristian.

Comentarii

comentarii