Acasă Politica Deputatul PNL Marilen Pirtea propune program prelungit la supermarketuri și compensații în...

Deputatul PNL Marilen Pirtea propune program prelungit la supermarketuri și compensații în funcție de numărul de angajați de acum doi ani pentru HoReCa

1602
DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș și rector al Universității de Vest din Timișoara, se declară parțial de acord cu restricțiile mai dure aplicate în localitățile cu incidență mai mare a cazurilor de COVID-19. Ce ar putea fi îmbunătățit, consideră acesta, sunt limitările programului în magazine, mai ales în perioada sărbătorilor pascale, și compensațiile acordate afacerilor din domeniul HoReCa. Acestea, propune Pirtea, ar trebui calculate la numărul mediu de angajați din 2019.

„Introducerea restricțiilor prin carantina adoptată în localitățile cu incidența infectărilor SARS-CoV-2 mai mare de 7,5 la mie, presupune noi reguli, care trebuie respectate. Solidaritatea și respectarea tuturor recomandărilor medicale și de conduită în spațiul public, din această etapă a pandemiei, sunt esențiale. În același timp, constatăm intensificarea reacțiilor individuale față de restrângerea programului magazinelor (după ora 18), ori față de limitarea circulației publice (după ora 20), care indică o anumită agitație, legată de restrângerea condițiilor pentru confortul cotidian și pentru continuarea rutinelor cu care populația a fost obișnuită”, se arată la începutul comunicatului de presă semnat de deputatul liberal.

În legătură cu spațiile comerciale, Pirtea propune, contrar actualelor reglementări, prelungirea programului. Acesta mai vorbește despre alte măsuri prin care s-ar putea reduce numărul de persoane aflate concomitent în interiorul magazinelor și recomandă, în continuare, purtarea măștii de protecție.

„Pentru perioada Sărbătorilor Pascale, atât pentru Paștele catolic, cât și pentru Paștele ortodox, este previzibilă multiplicarea situațiilor de aglomerație, de încălcare a distanței pandemice minime din spațiile comerciale, chiar o anumită panică legată de aprovizionarea specială cu produse de sezon. În acest context, merită să ne gândim că programul spațiilor comerciale poate fi prelungit, chiar până la eliminarea restricțiilor de program, în paralel cu introducerea unor măsuri asiguratorii prin care magazinele își vor restrânge numărul de coșuri și cărucioare disponibile la intrări, pentru a fi respectat numărul maxim de persoane admise în magazine, calculat în funcție de suprafața lor utilă. Astfel de măsuri, dublate de respectarea strictă a obligativității în purtarea măștilor medicale și în termoscanare, pot asigura o respectarea a siguranței epidemiologice, fără să fie redus programul de funcționare al magazinelor”, afirmă Marilen Gabriel Pirtea.

Despre măsurile pentru HoReCa, deputatul liberal mai spune: „În plus, tot pentru o rapidă intervenție în cazul localităților cu incidența infectărilor cu SARS-CoV-2 mai mare de 7,5 la mie, pentru susținerea segmentului din economia locală atât de greu încercat prin impunerea interdicțiilor, cel format din hoteluri, restaurante și cafenele, se poate gândi o soluție realistă de schimbare a formatului pentru compensațiile financiare acordate de stat (despăgubiri pentru reducerea activității – Ordonanța de Urgență 10/2021). Astfel, raportarea la un număr mediu de angajați pe care aceste societăți comerciale îl aveau în 2019, înainte de pandemie, ar conduce la o măsură mai eficientă a compensării pierderilor. De ce să înlocuim criteriul cifrei de afaceri? Pentru că este un criteriu deseori inconsistent pentru HoReCa, nerealist. Numărul de angajați dinainte de pandemie este măsura exactă a mărimii unei afaceri în HoReCa, a dinamicii și corectitudinii acesteia, pentru toate societățile unde managementul a procedat legal și și-a înregistrat toate contractele de muncă la ITM, iar compensațiile pentru pierderile datorate interdicțiilor din pandemie, calculate pe baza acestor cifre – număr de angajați înainte de pandemie – ar putea constitui astfel o bază mai realistă a ajutorului de stat”.

Comentarii

comentarii