Acasă Politica Despre „sinceritatea” parlamentarilor „speciali” privind pensiile speciale, în Săptămâna Luminată. Sunt şi...

Despre „sinceritatea” parlamentarilor „speciali” privind pensiile speciale, în Săptămâna Luminată. Sunt şi excepţii liberale

DISTRIBUIȚI

parlament-votNu că nu s-ar putea vorbi despre „sinceritatea” aleşilor şi altă dată, că oricând e valabilă aceeaşi regulă, dar zilele acestea situaţia e „luminată” rău de tot în Parlamentul României. Social-democraţii s-au gândit să-şi tragă nişte pensii speciale şi repede le-au sărit în ajutor la aşa halal chilipir şi colegi de alte culori politice.
De ce se cred ei, parlamentarii, mai speciali decât restul populaţiei care i-a votat? Din aceleaşi motive pentru care s-au dat peste cap să-şi voteze imunitatea specială în faţa Justiţiei pentru orice abuzuri (fapte de corupţie) pe care le-ar comite ori le-au comis. De aceea, ei cred că merită şi pensii speciale, pentru că au nevoi speciale. Că doar şi somnul prea mult poate fi dăunător sănătăţii, ş-apoi nu e ca-n patul tău, pentru că trebuie să dormi cu grijă, să nu te ia somnul prea adânc (că te mai apuci să vorbeşti în somn şi „dai din casă”) sau începi să te întorci de pe-o parte pe alta, ori să sforăi prea tare să se auzi în microfoanele televiziunilor. La fel de nasol e şi cu privitul filmuleţelor (de orice fel) pe internet din timpul şedinţelor din Casa Poporului – trebuie să fii cu grijă, să nu râzi în hohote când vezi ceva haios. Dar şi plictiseala adâncă poate fi dăunătoare când eşti la lucru, că te poate băga într-o depresie din care numai şedinţele de shopping te mai pot scoate. Cât despre faptul că unii dintre cei care-şi iau lefurile de acolo habar nu au despre ce caută ei în vila aia mare, nu mai încape vorbă. Mai degrabă ştiu care a fost meniul zilei decât ordinea de zi.
Astfel de aleşi ai noştri merită să ne ia şi ultimul leu din vistieria ţării, pentru că niciunul dintre ei nu a fost făcut de ocară în gura mare de alegători în colegiul în care a fost votat, ci i se mai spune în continuare „domnul/doamna” deputat, „domnul/doamna senator” în loc să le arăţi coşul cu ouă sau cu roşii, după modelul german şi să le spui de ce. Pentru că la uşa niciunui parlamentar nu bat alegătorii nemulţumiţi de activitatea lui să-i bată obrazul gros cu degetul. Pe unii nici nu-i mai găsesc alegătorii din colegiu la cabinetul parlamentar, au eliberat de mult spaţiul, dar leafa/îndemnizaţia continuă să o ia cu tupeu mult, gros, bine întreţinut.
În acest mandat, primul moment de „sinceritate” vizibilă şi de respect faţă de alegători al politicienilor (inclusiv timişoreni) ajunşi în fotoliile de la Bucureşti a fost la scurt timp de la învestire, în plină făţarnică nemulţumire afişată de USL (că au intrat în Parlament prea mulţi PDL-işti „picaţi” în primul tur) şi la fel de prefăcută revoltă a lui Băsescu (care clama că vrea doar 300 de parlamentari unicamerali). La începutul lui 2013 ei au avut comportamentul pisicilor maidaneze care se bat, se zgârie şi se scuipă printre garduri când aleargă după acelaşi şoarece, dar devin tăcute când ajung în jurul aceluiaşi blid plin şi uită chiar să mai şi mârâie unele la altele. Deşi premierul Victor Ponta dăduse asigurări că nu vor creşte cheltuielile cu Parlamentul, în contextul creşterii numărului de parlamentari (de la 481 la 581), senatorii şi deputaţii din toată ţara şi-au mărit atunci îndemnizaţiile.
Ei se plâng gârboviţi de electorat că este greu să faci atâtea drumuri săptămânale la Bucureşti, că poate pica avionul cu ei sau că pe şosele îşi poate da un vitezoman în ei şi li se termină îndemnizaţia pe loc (tot ei au dat legi blânde pentru şoferii vitezomani, pentru că la rândul lor, ei sau progeniturile lor sunt „şmecheri” pe şosele). Aşa este, dar cine şi ce-i mână în lupta electorală, că te sperii de ei când îi vezi în campanii ce priviri duşmănoase-şi aruncă unii altora sau ce împletituri verbale le ies din gramatica limbii vizavi de adversari. Dar nu se plâng când pleacă în concedii exotice cu aproape aceleaşi avioane, doar preţul de vacanţă de mai mare.
Acestea sunt doar o parte din motivele pentru care majoritatea lor cred cu sinceritate că merită avantaje supra – cetăţeneşti şi supra – constituţionale, dar şi o bătrâneţe liniştită, aşa cum numai le-au promis-o fraierilor care în 9 decembrie 2012, pe un omăt până la brâu, au făcut pârtie prin nămeţi să-i voteze.
Deputatul PSD Petru Daea a găsit şi explicaţia: parlamentarii au nevoie de pensii speciale pentru că nu au beneficiat de spor de vechime pe perioada cât au fost aleşi.
Tot respectul pentru puţinii parlamentari timişoreni care mai au onoare. Sunt liberali; ceilalţi tac.
„„Nu susţin propunerea aceasta (…). Nu ştiu să fi zis cineva (din PNL, n.r.) „măi, chestia aia n-o susţineţi”, eu nu am auzit să se fi spus chestia aceasta, deşi sunt destul de prezent la toate întâlnirile. Este o poveste că s-a dat ordin să nu se susţină propunerea aceasta. Fiecare are libertatea să aleagă, mai ales în PNL. PSD-iştii au pornit cu propunerea respectivă, au venit şi la mine şi mi-au spus că probabil nu mă interesează (pensiile speciale, n.r.) pentru că sunt mai tânăr. Eu nu susţin chestia aceasta din principiu. Cei care susţin proiectul merg pe argumentul că parlamentarii sunt o categorie specială, cum este şi la mineri, că ai sporuri. Iar eu, chestia aceasta cu categoriile nu o susţin. Primeşti o salarizare de 1.000 de lei sau de 10.000 de lei, plăteşti la exponenţial ce e de plătit, aceasta este regula echitabilă pentru banii pe care-i primeşti la pensionare. Nu poţi să vii şi să spui că tu ai primit 10 lei salariu, dar vrei de 10 ori mai mult pentru că ai avut nu ştiu ce grupă grea. Chestia cu grupele şi cu categoriile nu sunt echitabile în niciun stat cu democraţie consolidată din lume”, spune senatorul PNL Ben-Oni Ardelean.
Propunerea nu este susţinută nici de parlamentarii liberali Alin Popoviciu şi Cornel Sămărtinean.
„Nu susţin propunerea şi nu o voi susţine niciodată. Sper să fie o regulă (înaintea votului, n.r.) şi să stabilim la grupul PNL. În niciun caz, nu mi se pare că parlamentarii sunt o categorie specială, care să aibă pensii speciale. Nu este un serviciu atât de greu încât să ai nevoie de pensie specială la bătrâneţe. Poate unii or fi mai stresaţi în parlament, dar din alte motive”, spune Alin Popovici, iar Cornel Sămărtinean respinge propunerea categoric. „Nu sunt de acord cu pensiile speciale şi nu voi vota o astfel de lege”.

Comentarii

comentarii