Acasă Actualitate „Dezbaterea proiectului Legii sănătăţii – o dispută politică stânga vs. dreapta”

„Dezbaterea proiectului Legii sănătăţii – o dispută politică stânga vs. dreapta”

DISTRIBUIȚI

Susţin medicii de la Federaţia Sindicală „Solidaritatea Sanitară”

„Dezbaterea proiectului Legii sănătăţii riscă să alunece într-o dispută politică stânga vs. dreapta. Ineficienţa sistemului public dă seama de ineficienţa administrativă a partidelor politice. Asistăm la recunoaşterea incapacităţii administrative în sistemul sanitar a clasei politice, mascată de dorinţa de privatizare totală”, a declarat dr. Viorel Rotile, preşedintele Federaţiei Sindicale „Solidaritatea Sanitară”, marţi, 10 ianuarie.

„Să nu cădem într-un extremism al privatizării!”

De aceea, medicii solicită referendum pentru aprobarea legii. Rotilă susţine că o singură soluţie se desprinde de aici: administrarea asigurărilor sociale de sănătate şi a unităţilor sanitare aferente prin mecanismele de dialog social (bipartit, şi nu tripartit), îndepărtând clasa politică de periculoasa vecinătate a banilor publici în acest sector. Creşterea cheltuielilor pentru sănătate nu a fost însoţită de o îmbunătăţire semnificativă a serviciilor de sănătate.

„Atragem atenţia că au crescut însă conturile celor care administrează sau aprovizionează sistemul, s-au înmulţit în preajma banului public vilele şi maşinile celor chemaţi să-l gestioneze. Or, privatizarea radicală a întregului sistem public sanitar nu ar însemna, în acest moment, decât legalizarea unui concubinaj preexistent, privaţii de mâine fiind administratorii de astăzi. Nu trebuie să cădem într-un „extremism al privatizării”, mai ales în ceea ce priveşte sistemul sanitar”, a declarat dr. Rotilă.

Sistemul public e baza

Medicii susţin că nucleul dur trebuie să-l constituie sistemul public, ce include asigurările sociale de sănătate (colectare şi cheltuire), medicina de urgenţă şi o linie de spitale publice cu acoperire naţională. Decizia privind eliminarea sistemului public din sectorul sanitar este inevitabil una greşită, atât în ceea ce priveşte medicina de urgenţă, cât şi întreaga zonă socială a sănătăţii, care implică garantarea unui pachet de bază de servicii medicale pentru toţi contribuabilii. Dezbaterea privind Legea sănătăţii nu este, până acum, atât o bătălie între principii, cât una între interese personale: oamenii preşedintelui versus oamenii partidelor politice.

„Considerăm necesară o dezbatere în care politicul să tacă în ceea ce priveşte soluţiile punctuale, lăsând experţii, cetăţenii şi profesioniştii sănătăţii să vorbească. Nu jocurile intereselor financiare vor oferi soluţiile potrivite, ci dorinţa cetăţenilor pentru garantarea unui pachet de servicii medicale concrete, nu doar pe hârtie, şi speranţa salariaţilor din sănătate de a-şi dovedi competenţa într-un sistem sanitar românesc, în care au tot ceea ce le trebuie, aşa cum o fac atunci când lucrează în alte ţări”, e de părere Rotilă.

Comentarii

comentarii