Acasă Cultura Din pasiune pentru artă și pentru chirurgie vasculară, dr. Mircea Popițiu a...

Din pasiune pentru artă și pentru chirurgie vasculară, dr. Mircea Popițiu a deschis galeria Art-Med la Timișoara

DISTRIBUIȚI

Artă în Medicină și Medicină în Artă! Astfel, cu un succes deosebit la public, vineri 22 septembrie, la ora 18.00, la Timișoara, a fost inaugurată o galerie de artă într-un cadru neconvențional: într-o clinica vasculară!

Evenimentul a reunit lucrările a doi artiști profesioniști: Mircea Popițiu senior- artist plastic,  și Nueleanu Bogdan, sculptor în metal.

Din pasiune pentru artă și pentru chirurgie vasculară, galeria Art-Med a fost deschisă prin proiectul PreVasc în cadrul clinicii medicale Popițiu Praxis.

Galeria de artă de la etajul III va găzdui expoziții de pictură și sculptură, dar și lansări de carte.

Dr. Mircea Popițiu, cadru didactic la Universitatea de Medicină Timișoara, a explicat de ce a deschis galeria Art-Med!

“Scopul principal al acestui proiect este prevenția vasculară. Și exact cum spunea Elbert Hubbard: ,,Artă nu este un lucru; este o cale. Vom caută prin artă o cale interactivă  de prevenție vasculară.

Astfel, la primul vernisaj, am reușit să reunesc artiști foarte buni și foarte dragi mie, iar unul dintre ei este chiar tatăl meu.

Acest spațiu destinat și artei a fost creat într-un cadru medical dintr-un proiect de prevenție vasculară pe care eu l-am creat în urmă cu doi ani.

Prin această galerie vreau să reunesc pacienți, medici și artiști și să realizez un strigăt cu o notă artistică către o problemă de natură medicală și anume patologia vasculară și cardiovasculară!”

Poetul și criticul de artă, Robert Șerban, a vorbit despre cei doi artiști și despre arta lor.

“Ceea ce se întâmplă astăzi și ce a reușit să facă tânărul medic Mircea Popițiu merită remarcat și admirat și, bineînțeles, aplaudat.

Să pui la dispoziție artei un etaj într-o clinică medicală este un gest de mare generozitate făcut de un medic la Timișoara.

Există 6.000 de artiști profesioniști membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Timișoara.

De aceea ei au nevoie și de spațiu unde să își expună lucrările, iar clinica Popițiu Praxis face acest lucru: oferă spațiu de prezentare artiștilor.

Aici e și un spațiu generos. Seamănă cu o galerie de artă de tip occidental.

Metalul și culoarea din această galerie de artă nu fac decât să se îmbină  armonios și să declanșeze emoție privitorului.

Mircea Popițiu senior face gesturi de generozitate la Deva. El organizează în fiecare lună câte o expoziție, în propria lui galerie de artă. E destul de dificil fiindcă trebuie să găsești artiștii, să pregătești și să organizezi evenimentul, dar pentru el nu e greu.

Cei doi Popițiu s-au luat unul după altul, sunt sigur că tatăl și a însuflețit fiul!”

Bogda Nueleanu seamănă cu pictorul, fiindcă și el a desenat de mic copil și a mers pe calea artei, dar a ajuns mai târziu să facă sudură, nu sculptură sudată.

Nueleanu a lucrat  în port și suda vapoare. Dacă domnul Mircea Pupițiu senior mergea cu vapoarele, Nueleanu făcea vapoarele. Iată altă legătură între cei doi artiști!

Instinctul de artist Nueleanu l-a avut dintotdeauna, iar Facultatea de Artă a absolvit-o mai târziu. A făcut pictură, apoi masterat în sculptură.

Trebuie admirat și aplaudat ceea ce face Mircea Popițiu. Iată ne-a strâns împreună să ne bucurăm de artă într-un loc care va deveni important în spațiul cultural al Timișoarei”, a concluzionat Robert Șerban.

Amintim că, în 28 septembrie la ora 18:00, va avea un simpozion de sculptură sudată. Este a treia ediție, la Dumbrăvița.

Bogdan Nueleanu a spus că fost o adevărată surpriză când a fost invitat să își expună unele lucrări cu prilejul inaugurării galeriei de artă Art-Med.

“Dr. Mircea m-a sunat și mi-a cerut câteva lucrări pentru o galerie de artă dintr-o clinică unde vor fi expuse împreună cu lucrări de pictură, iată într-un cadru cu adevărat cultural, deși în același timp este și clinică, și îl felicit pe Mircea Pupițiu”.

Mircea Popițiu senior a amintit că inițiativa organizării acestei galerii de artă a fost ideea medicului Mircea Popițiu, a fiului său.

“Eu, la Deva, mă lupt și nu este ușor să susții o galerie de artă, fiindcă dacă nu are eveniment și cursivitate lună de lună, nu mai este galerie.

De aceea sper că timișorenii să fie receptivi la acest spațiu de artă organizat într-o clinică, un spațiu care vine spre om din două direcții: dinspre medicină-sănătate și dinspre artă- frumos!”, a concluzionat Mircea Popițiu senior.

Comentarii

comentarii