Acasă Politica „Din punct de vedere economic suntem pe drumul cel bun”

„Din punct de vedere economic suntem pe drumul cel bun”

DISTRIBUIȚI

Interviu cu deputatul colegiului 10 Deta, Gheorghe Ciobanu

Domnule deputat, creşterea economică de anul acesta este sub prognoză. Care sunt cauzele acestei stări de fapt?
 
2012 nu a fost un an tocmai normal din punct de vedere economic. Am avut ninsori apocaliptice iarna trecută, apoi o secetă care a lovit dur în agricultură, un sector economic performant anul trecut, avem mari probleme cu fondurile europene şi acestea nu se pot rezolva bătând din palme şi, în plus, a existat acea criză politică din vară care a generat efecte negative pentru economie. 

Totuşi, avem un plus, iar acesta poate fi datorat şi unei mai bune colectări a taxelor şi impozitelor, precum şi o uşoară creştere a consumului. Acest avans economic ne ajută să finanţăm reîntregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor şi plata contribuţiilor de sănătate percepute ilegal de guvernele Boc şi Ungureanu.
 
Mediul de afaceri se plânge că statul este mai degrabă o povară decât un ajutor. Ce se poate face pentru rezolvarea acestei probleme?
 
Cred că trebuie să reducem presiunea pe care statul o exercită asupra sectorului privat. Prea multe taxe şi impozite, colectate atunci când nu trebuie. În plus, statul aşteaptă mereu ca privaţii să plătească la timp, în timp ce el uită să dea banii cu lunile sau chiar anii. O primă măsură, pe care eu o consider extrem de importantă, este introducerea plăţii TVA la încasarea facturii. E un veritabil balon de oxigen pentru peste 1 milion de firme din România care aşteptau cu lunile să primească banii pentru bunurile oferite sau serviciile prestate. A doua măsură importantă ţine de revenirea TVA la nivelul de dinainte de vara lui 2010, adică la 19%. Creşterea a fost o măsură foarte proastă care a lovit puternic în consum. Revenirea nu se poate însă produce peste noapte, ea va fi treptată şi cred că abia în 2016 vom ajunge la nivelul pe care ni-l dorim. Tot ce putem face în acest moment este să scădem TVA-ul la alimente la 9% începând cu ianuarie 2013.
În plus, cred că trebuie să scădem cota de impozitare şi pe profit, dar şi pe venituri. Ne gândim la o grilă care poate varia, în funcţie de volum, între 8% şi 16%.
 
Care sunt domeniile care vor progresa cel mai mult în următorii 4 ani?
 
Motoarele principale ale economiei pot fi agricultura şi industria energetică. Conform studiilor existente la Ministerul Agriculturii, România poate hrăni peste 80 de milioane de oameni. De aceea, trebuie investit foarte mult în infrastructură, cu ţinta ca ţara noastră să devină din nou Grânarul Europei. În ceea ce priveşte domeniul energetic, discutăm despre producerea de energie de toate tipurile: hidro, petrol, gaze naturale şi chiar cărbune. O ţară care va fi independentă din punct de vedere energetic în următoarele două decenii va fi o ţară bogată. Iar în România există din ce în ce mai multe exploatări de stat şi private. Cu siguranţă suntem pe drumul cel bun.
 
Domnule deputat Ciobanu, se va rezolva vreodată problema fondurilor europene?
 
Dacă vrem creştere economică în următorii ani, este absolut obligatoriu. Trebuie însă să punem lucrurile la punct instituţional. Asta înseamnă o singură autoritate de management, una singură de control şi verificare, una singură de aprobare. Decizia Premierului Ponta de a înfiinţa, odată cu următorul Guvern, a unui minister unic al fondurilor europene este foarte corectă şi va rezolva multe dintre probleme. Al doilea lucru, care mie personal mi se pare mult mai important, ţine de utilitatea fondurilor europene. Având în vedere că, în 2013, se va negocia grila de fonduri europene pentru perioada 2014-2020, cred că este bine ca România să ceară mai multe fonduri acolo unde este nevoie. Avem nevoie de investiţii în infrastructură: drumuri, şosele, canalizare şi apă în zonele rurale, reabilitarea reţelelor de energie termică şi electrică, reabilitarea termică a blocurilor etc.
 

Comentarii

comentarii