Acasă Actualitate Direcția Silvică Caraș-Severin încearcă repopularea apelor de munte cu puiet de lostriță,...

Direcția Silvică Caraș-Severin încearcă repopularea apelor de munte cu puiet de lostriță, specie de pește pe cale de dispariție

DISTRIBUIȚI

lostritaDirecția Silvică Reșița încearcă, pentru prima oară în Caraș-Severin, reproducerea controlată a lostriței, prin recoltarea de icre de la peștii adulți din Păstrăvăria Valea Bei, urmărindu-se repopularea râurilor din județ cu această specie protejată prin lege, aflată pe cale de dispariție.
“În anul 2014 am făcut populări cu puiet de lostriță, pe care l-am adus de la Păstrăvăria Brădișor — Vâlcea, în număr de 9.000 de bucăți, din care 4.500 au fost cantonați într-o topliță, pe Valea Craiovei, afluent al Cernei, iar diferența a fost cantonată într-un bazin din Valea Bei. În toamnă, puietul care a rămas în Valea Craiovei, circa 10%, a fost deversat în Cerna. Cei de la Valea Bei se găsesc și acum într-un bazin și au o dimensiune de aproximativ 30 centimetri și cântăresc undeva la 400 grame, ceea ce înseamnă o reușită”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Traian Roșu, specialist în salmonicultură la Direcția Silvică din Caraș-Severin.
El a spus că exemplarele aflate la Valea Bei sunt ținute în continuare în bazine, până ajung la maturitate, după care vor fi deversate, cu scopul de a avea lostriță matură, care se reproduce în apele de munte din județul Caraș-Severin. De asemenea, au fost aduși, tot din Vâlcea, și 11 reproducători, cu dimensiuni de 70 — 80 cm, care au fost duși în Păstrăvăria Valea Bei, dar de această dată, cu scopul de a produce icre și, implicit, puiet pentru repopularea râurilor de munte. Este vorba de prima încercare de reproducere controlată din județul Caraș-Severin.
“Pe viitor, dacă vom avea excedent, și sigur vom avea, acesta va fi disponibil și pentru alte județe, dacă sunt doritori care vor să populeze râurile de munte cu lostriță. Este interesant de spus că acum este momentul în care lostrița matură, prin evoluția gonadelor, eliberează icrele care pot fi recoltate prin așa numitul procedeu de mulgere manuală. Acestea pot fi puse, mai apoi, în incubatoare, iar după două-trei săptămâni, puietul eclozează”, a afirmat Traian Roșu.
Conform acestuia, considerat trofeul suprem pentru orice pescar, lostrița a dispărut pentru o vreme din județ, iar acum se încearcă repopularea râurilor cu această specie. Direcția Silvică are documente ce indică existența lostriței pe Nera între anii 1950 și 1970. În perioada 1976 — 1978 s-a realizat o repopulare pe Nera, ulterior înregistrându-se și capturi între Șopot și Sasca Română, acolo unde apa are adâncimi și de trei metri.
“Prin repopularea cu lostriță a apelor de munte din Caraș-Severin se va îndeplini o dorință mai veche a silvicultorilor. Este vorba de râurile cu debit mare de apă, cum ar fi Cerna și Nera, dar și de lacurile de acumulare de la Poiana Mărului, Rusca Teregova, precum și Văliug, unde lostrița găsește condiții optime de existență, dezvoltare și înmulțire”, a menționat Traian Roșu.

Comentarii

comentarii