Acasă Economic Directorul AMET: Dependenţa energetică de un alt stat influenţează atât politica internă,...

Directorul AMET: Dependenţa energetică de un alt stat influenţează atât politica internă, cât şi pe cea externă

DISTRIBUIȚI

adrian balaciEvoluţia evenimentelor de la nordul ţării noastre schimbă total paradigma europeană asupra energiei, în condiţiile în care există ţări în Europa care sunt 90% dependente de importurile de energie, marea lor majoritate de origine rusească, a declarat, joi, Adrian Balaci, directorul Asociaţiei pentru Managementul din Energie Timiş (AMET).
“Am văzut cu toţii sincopele pe care le-au trăit companiile din Germania, din Franţa, din Belgia, am văzut schimbarea de politici externe a Ungariei, definită şi determinată de dependenţa energetică. Aşadar, trebuie să înţelegem foarte clar că dependenţa energetică de un alt stat, oricare ar fi el, influenţează atât politica internă, cât şi pe cea externă a ţării noastre”, a afirmat Balaci, cu prilejul conferinţei intitulate ‘Eficienţa energetică – cost sau oportunitate?’, organizat de AMET.
Şansa României este, potrivit directorului AMET, faptul că suntem una dintre puţinele ţări ale Europei care are o relativă independenţă energetică, pentru că importăm doar 15% din necesar. ‘Avem pe partea de energie electrică un excedent foarte mare, ceea ce poate deveni o vulnerabilitate, adică putem produce mult mai mult decât consumăm. Pentru aceasta avem nevoie de reglaje şi de dispecerizare foarte bună şi pentru aceasta o să avem nevoie, în continuare, de eficienţă energetică’, a completat Balaci.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marian Constantin Vasile, a adăugat că în România, inclusiv în judeţul Timiş, există instituţii şi servicii care pot fi serios afectate de dependenţa energetică, mai ales când vorbim despre sectoare cum sunt Sănătatea sau Apărarea. ‘În contextul securităţii energetice şi naţionale, mai ales văzând ce se întâmplă în Europa şi dependenţa energetică de Rusia (…) ar trebui să fim cât mai autonomi şi să funcţionăm sub formula unor module autonome, astfel încât să nu depindem de alţii şi, când se taie capacitatea pe linia de transport, să ne paralizeze întreaga activitate’, a afirmat Marian Constantin Vasile.
Giuseppe Lombardi, manager Vittor Energy Group (companie prezentă pe piaţa energetică timişeană de trei ani, timp în care a investit circa 10 milioane de euro), susţine că România este o ţară care poate exporta energie, dar în acest moment, piaţa de export de energie este slabă, pentru că criza industrială europeană a făcut ca piaţa să nu consume cât produce. ‘Există un excedent de energie şi până şi Italia produce mai mult decât ceea ce consumă, la nivel de energie. (…). Pentru a putea realiza investiţiile amintite trebuie să avem acorduri foarte bune cu administraţia publică. Dorim să împărtăşim strategia teritoriului pentru eficienţa energetică şi să găsim instrumente pentru ameliorarea eficienţei energetice în teritoriu, să dezvoltăm relaţiile cu universităţile (…). Pentru noi este important să rămânem aici şi să investim pentru perioade mari de timp, nu pentru a ieşi de pe piaţă în 2-3 ani”, a punctat Lombardi.
Peste 60 de mari companii, mari consumatori de energie, dar şi reprezentanţi ai BERD şi BEI, s-au întâlnit, joi, la Timişoara în cadrul conferinţei intitulate ‘Eficienţa energetică – cost sau oportunitate?’.

Comentarii

comentarii