Acasă Actualitate Disconfort pe Bârzava, din cauza debitului mic al apei

Disconfort pe Bârzava, din cauza debitului mic al apei

DISTRIBUIȚI

barzavaRâul Bârzava înregistrează unul dintre debitele cele mai mici din ultima perioadă, din cauza lipsei precipitaţiilor, dar mai ales din cauza lucrărilor de retehnologizare la barajele aflate în amonte, iar albia şi malurile sunt pline de deşeuri şi vegetatie, care împrăştie în aer mirosuri neplăcute. Până la sfârşitul anului, autorităţile speră, însă, ca situaţia să revină la normal şi cursul Bârzavei să fie ecologizat.

Lucrările care se efectuează la barajele de la poalele Muntelui Semenic au dus la o diminuare a debitului, iar o dată cu scăderea nivelului apei şi-au făcut loc gunoaiele şi mirosurile greu de suportat. Cei mai afectaţi de această situaţie sunt reşiţenii care locuiesc în apropierea Bârzavei. Reprezentanţii Apelor Române au demarat o campanie de ecologizare a albiei şi a malurilor Bârzavei în interiorul oraşului.
„Am iniţiat o întâlnire cu factorii responsabili, la care au participat reprezentanţi ai CEZ, care sunt proprietarii barajelor, acestor surse de apă necesare pentru curentul electric şi, bineînţeles, pentru apa potabilă pe care noi o folosim, ei furnizând apa brută. Am avut discuţii şi cu cei de la Apele Române, cu cei de la Protecţia Mediului, deoarece ne-a interesat soarta Bârzavei. Debitul a scăzut dramatic, s-au dezvoltat tot felul de alge, iar noi trebuie să informăm, la rândul nostru, reşiţenii despre aceste procese investiţionale ale CEZ”, afirmă Mihai Stepanescu, primarul Resitei.
 Pe de alta parte, Apele Române Caraş-Severin, împreună cu Primăria Reşiţa, vor demara un program de lucrări pe albia Bârzavei, în intravilanul municipiului, profitând de nivelul foarte scăzut al râului, cauzat de lucrările executate de CEZ la amenajările superioare. Lucrările au început cu defrişările albiei, iar din 19 august va fi adus şi un utilaj de tocat vegetaţia, dar şi un trailer care să mute utilajul, care ne vor fi puse la dispoziţie de Primăria Reşiţa, arată Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraş-Severin.
Lucrările de retehnologizare la barajul Breazova, amplasat pe Bârzava, au început în luna iunie şi vor dura până la sfârşitul lunii decembrie.

CEZ România are, de asemenea, un punct de vedere vizavi de debitul scăzut al Bârzavei. Potrivit Angelicăi Barbu, purtătorul de cuvânt al CEZ, TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in România, este proprietarul barajelor Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu, nu şi al volumului de apă aferent acestor baraje.
„Utilizarea volumului de apă este reglementată de Apele Române – Administraţia. Bazinală de Apă Banat, iar TMK Hydroenergy Power a respectat permanent cu stricteţe normele impuse de această instituţie, arată Angelica Barbu. Mai mult, TMK Hydroenergy Power trebuie să achite către Apele Române o taxă pentru volumul de apă procesat în perioada de producţie. Apele Române sunt în măsură să decidă volumul de apă din cele patru lacuri, precum şi necesitatea manevrelor de golire. TMK Hydroenergy Power rămâne la dispoziţia Apelor Române pentru orice recomandare/impunere din partea acestei instituţii. Deşi nu joacă un rol de decizie în acest subiect, compania a dat dovadă de transparenţă şi colaborare, punându-se la dispoziţia autorităţilor publice interesate de subiect şi contribuind la identificarea de soluţii, inclusiv în întâlnirea cu Primăria Reşiţa din data de 23 iulie 2013. De asemenea, compania susţine iniţiativa de ecologizare demarată de autorităţile publice, aderând la programul de lucrări aferente. TMK Hydroenergy Power asigură prin propriul sistem hidroenergetic transportul volumului de apă pentru potabilizare şi al apei industriale pentru municipiul Reşiţa în mod gratuit. La data de 9 august, volumele de apă disponibile în lacuri sunt următoarele: Gozna – 9,80 mil mc (95,45% coeficient de umplere), Văliug – 0,34 mil mc (37,62% coeficient de umplere), Secu – 7,94 mil mc (99,83% coeficient de umplere). În concluzie, nivelul scăzut al râului Bârzava nu este provocat de lucrările de retehnologizare derulate de TMK Hydroenergy Power, decizia de a mări debitul râului din lacurile Gozna, Văliug sau Secu rămânând la dispoziţia Apelor Române.

Comentarii

comentarii