Acasă Actualitate Disputa CJ Timiș – Primăria Timișoara pe tema banilor de la bugetul...

Disputa CJ Timiș – Primăria Timișoara pe tema banilor de la bugetul de stat pentru TM2023 continuă

DISTRIBUIȚI

Certurile dintre cele două instituții administrative pe tema noii ordonanțe care reglementează finanțarea obiectivelor de infrastructură culturală de la bugetul de stat. Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș se acuză reciproc pentru schimbarea modului de cheltuire a banilor și de găsire a modalităților ca aceștia să nu fie pierduți.  Totul a ajuns să fie o dispută cu puternic caracter politic, fiecare dintre cele două instituții o acuză pe cealaltă că nu și-a făcut treaba.

Cu bani sau fără bani, asta este enigma aflată la mijlocul disputei dintre cele două ”palate”, la nivel de Timișoara, respectiv de Timiș. Cu trei luni înainte de finalizarea Capitalei Culturale, cele două autorități publice încă se ceartă pe proiectele care ar trebui făcute ca Anul să aibă infrastructură unde să se desfășoare. Ultimul meci e pe o sumă de 40 de milioane de lei, pe care primăria a avut-o promisă, prima dată luată înapoi la buget, promisă, renegociată și redobândită și acum cerută înapoi la buget pentru că nu ar fi legal cheltuită, consideră noua echipă liberală de la Ministerul Culturii.

Primăria se chinuie din 2020 să reabiliteze cinematografele din oraș, a reușit să rezolve treaba doar cu Victoria și e pe aproape cu Timiș. La Studio se întâmplă schimbări bruște de proiecte, la Dacia nebuloasa e mare, problema e că acum ministerul condus de câteva luni de liberala Raluca Turcan cere 40 de milioane înapoi de la primărie bani care bugetul de stat i-a transferat la Timișoara pentru cinematografele respective. O adresă datată 2 septembrie, adică sâmbătă, trimisă de la minister la primărie, specifică clar acest lucru. Municipalitatea sare în sus și acuză implicarea PNL Timiș și a liderului filialei, Alin Nica, în elaborarea acelei sesizări și cereri.

Cei acuzați sar și spun că, de fapt, ajută primăria, prin prelungirea termenului de cheltuire a banilor.

Fritz trimite sâmbătă comunicat, acuză influența lui Nica, acesta se supără și răspunde, cu o conferință de presă în care prezintă argumente, de ce primăria ar fi rămas fără bani. Argumentul principal, banii s-au cheltuit înainte de a se da ordonanța de finanțare. Toată lumea acuză pe toată lumea, la mijloc apare și PSD, dar și șeful acestui partid din Timiș, despre care se spune că e aliat, fie cu USR, fie cu PNL, după cum spune fiecare formațiune. Nica atacă și PSD local și USR, vorbind despre un subiect care nu are nicio legătură cu Capitala sau banii pentru cinema, anume contractul de salubrizare al Timișoarei, pe care USR l-ar face cadou PSD (nu înțelegem cum și de ce), un contract pe care chiar consilierii locali PNL l-au votat pro.

”Mie îmi este foarte clar, după ce am văzut ultimele ieșiri publice, faptul că PSD a subordonat USR la Timișoara. Un nou exemplu este prelungirea contractului da salubrizare, care nu a trecut în prima fază, pentru că PSD a arătat că dorește ceva la schimb. Acest atac nejustificat și fără nicio bază factuală al administrației Fritz, la adresa mea, a instituției pe care o conduc, și Ministerului Culturii, pe seama investițiilor și cu privire la ordonanța de Guvern recentă pentru prelungirea termenului de finaizare a obiectivelor de pe lista de investiții. Toate aceste atacuri necesită un răspuns aplicat, bazat pe documente, pe chestiuni factuale, nu pe declarații lacrimogene și plângeri de fată mare, care vor să ascundă în spate lipsa de profesionalism din partea conducerii instituției”, a fost declarația, cu mult substrat politic, prezentată marți de Nica.

Conform acestuia, greșeala pierderii a 40 de milioane de lei ar fi a primăriei și a oamenilor care îl înconjoară pe Fritz. Sugestia ar fi că banii s-au cheltuit înainte de apariția ordonanței de finanțare.

Foiletonul acestor bani începe în guvernul USR – PNL – UDMR, când se dă promisiunea acordării banilor pentru reabilitarea cinematografelor. Alianța pică și la fel înțelegerea. Urmează negocieri intense, ministrul PSD de la Cultură ia o nouă decizie, se acceptă, totuși, finanțarea și, pentru că era târziu de tot, se acceptă obiectivele la finanțare, doar să se facă. Se dau banii și se așteaptă hârtiile de decontare. Vine ”rotativa”, un ministrul liberal la Cultură și Raluca Turcan trage concluzia că nu e bine ce a făcut primăria și la sfârșit de săptămână trimite la primărie la Timișoara o cerere de restituire a banilor, că nu ar fi cheltuiți legal. Lucrurile se inflamează, Fritz iese în public cu declarații ”generoase” la adresa făptuitorilor cererii de rambursare a banilor, aceasta după ce cei de la PNL Timiș ne anunțaseră vineri că cu o ordonanță schimbată, de fapt ajută primăria neserioasă care nu și-a făcut treaba ”culturală”. În dispută apare și PSD Timiș, prin Alfed Simonis, care spune că Timișoara e furată de un incompetent, Alin Nica, și că ordonanța va fi modificată ca să se elimine această situație.

Marți, Nica ne anunță că banii, de fapt se pot accesa, numai să fie pentru ce. Despre vechile contracte de finanțare, ne spune că acestea nu mai există de ceva vreme, că au fost eliminate/reziliate. Să se facă altă listă, spune ministerul, conform șefului CJT, și să se ia banii. Asta cu trei luni înainte de încheierea TM2023.

”Când a fost aprobată modificarea OUG 42/2019 pentru susținerea unor cheltuieli, inclusiv privind programul capitalei cultural europene în anul 2013 s-a eliminat vechea listă și s-a aprobat mecanismul de finanțare pentru investițiile prevăzute în Anexa nr. 1 din ordonanța inițială. Tot ce era în Anexa 1, și am avut și noi, de la consiliul județean investiții, a fost eliminat și s-a stabilit un alt mecanism mai simplu, fără contracte de finanțare. Contractele au fost reziliate, ele nu mai sunt valabile. Ministerul ne-a cerut o nouă listă de proiecte cu cheltuieli care pot fi realizate în acest interval. La aprobarea legii 286/2022 nu au trecut explicit care cheltuieli trebuie decontate, adică cele de dinainte de vechea ordonanță, ei au trecut doar la modul general. Implicit este vorba de acele chestiuni realizate într momentul legii 296 și aprobarea banilor, din 2022, lucra pe care Ministerul Culturii l-a constatat când a trimis primăriei rapoartele”, a spus Nica.

Acum el zice că sunt probleme mari, că va constata Curtea de Conturi că finanțarea nu e bine făcută, că banii trebuie dați înapoi.

”Ei (n.r. primăria) trebuiau să facă declarații pe propria răspundere, pentru că sunt prejudicii mari, banii trebuie returnați. Problemele nu vor fi doar cu ministerul Culturii, ci și cu Curtea de Conturi. Problema e că banii nu mai pot fi cheltuiți. Șansa e să se vină cu o nouă listă de proiecte până la 30 iunie 2024 sau să discute domnul Fritz cu stăpânul lui, domnul Simonis să-i modifice ordonanța în Parlament, ca să fie bine pentru primărie”, a mai declarat Nica.

Lațcău dă replica

Așa cum se întâmplă de obicei, focul se ”întreține” cu combustibil. Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, are o nouă replică la adresa celor prezentate marți de liderii CJT. Nica vrea să le ia timișorenilor 40 de milioane spune viceprimarul, care acuză administrația județeană că nu a reușit să își cheltuie banii.

”Domnul Nica trăiește într-un univers paralel. Poate de la Dudeștii Noi situația se vede altfel, dar ar trebui să le explice timișorenilor de ce, practic, vrea să le ia acum 40 de milioane de lei. Vedem la televizor în fiecare zi că există o alianță PSD-PNL care încet, încet duce țara de râpă. Despre ce alianță USR-PSD vorbim? Nu înțeleg aceste minciuni ale domnului Nica, de păcate, îi sunt caracteristici. Ministerul Culturii și-a asumat că va finanța cinematografele. În acest moment, Victoria este finalizat, Timișul este finalizat, Studio este la 70%, Dacia este la 70%. Ce vor? Să le facem din nou? Să demolăm cinematograful, să-l construim din nou? Cum putem noi să refacem investiția care deja este făcută? Ministerul Culturii și-a sumat în 2016 că va da acești bani. Primăria Timșoara, de bună credință, a implementat aceste proiecte și, în acest moment, unul dintre aceste cinematografe este deja deschis. Și până la sfârșitul anului vor fi deschise încă trei. Cu siguranță, dacă Consiliul Județean nu este în stare să absoarbă acești bani, și vedem că nu este în stare să absoarbă acești bani, pentru că n-au făcut nimic în toți anii aceștia, Primăria Timșoara este dispusă să preia această finanțare și, cu siguranță, până la jumătatea anului viitor, îi absorbim cu toții pe alte proiecte pe care deja le avem”, a spus Lațcău.

Comentarii

comentarii