Acasă Actualitate DNA confirmă: procurorul Dolcu, de la serviciul teritorial Timișoara, cercetat intern, după...

DNA confirmă: procurorul Dolcu, de la serviciul teritorial Timișoara, cercetat intern, după ce a fost acuzat că ar fi șantajat și hărțuit o femeie gravidă

DISTRIBUIȚI

Procurorul Lucian Dolcu, de la DNA Timișoara, este cercetat intern, după ce, prin intermediul presei locale și regionale, acesta a fost acuzat că s-a folosit de poziția sa pentru a șantaja și hărțui o femeie gravidă, cu scopul de obține relație sexuală cu aceasta. Femeia, soția unui avocat din Arad, este fiica unui fost primar cercetat de DNA Timișoara, într-un dosar instrumentat chiar de Dolcu, având ca verdict o condamnare la închisoare cu suspendare. Acea sentință a fost acceptată de familie, fiind plătite toate despăgubirile datorate statului. Mai mult, de atunci, procurorul DNA și cei doi soți s-au întâlnit în mai multe contexte sociale, având câțiva prieteni comuni.

După ce Ziua de Vest a publicat, pe 6 octombrie, articolul „Lucian Dolcu, procuror la DNA Timișoara, acuzat că a hărțuit-o sexual și șantajat-o pe soția însărcinată a unui avocat din Arad”, subiect citând un articol apărut pe impactpress.ro, am cerut un punct de vedere al DNA referitor la acuzațiile care i se aduc procurorului în presă, exemplificând și cu articole de pe Critic Arad sau Lumea Justiției. Răspunsul primit de la Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție, pe 21 octombrie, este următorul:

„La solicitarea dvs. din data de 14 octombrie 2020, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele. Procurorul șef al DNA a dispus un control la sediul Serviciului Teritorial Timișoara în vederea lămuririi aspectelor prezentate în mass-media. Concluziile urmează a fi formulate la finalizarea controlului”.

Mai mult, pentru a beneficia de mai multe detalii, în urma unei întâlniri cu soțul femeii, avocat, care nu dorește să îi fie dezvăluită identitatea, Ziua de Vest a obținut și probele (capturi de ecran cu conversațiile pe WhatsApp și Facebook Messenger) pe care acesta le aduce în sprijinirea acestui punct de vedere, în plângerea făcută de soția sa la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, aparținând de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Avocatul ține să menționeze că pe tot parcursul schimbului de mesaje, desfășurat în lunile august și septembrie, cu înștiințarea și acordul său, soția sa a răspuns doar pentru a afla identitatea celui care a abordat-o. Inițial, procurorul a folosit un profil fals de Facebook, ulterior trecând la profilul de WhatsApp asociat numărului său de telefon.

La început, Dolcu ar fi folosit un profil fals de Facebook, „Mădălina Delea”, de pe care a trimis mesaje aparent „inofensive” gravidei, în care își arată dorința de a începe o relație extraconjugală cu ea. Ulterior, acesta dă indicii despre identitatea sa, menționând faptul că a fost implicat în cercetarea făcută pe numele tatălui femeii, în urmă cu câțiva ani.

După alte câteva mesaje, cei doi se înțeleg să folosească aplicația WhatsApp pentru a comunica. Femeia tot încearcă să obțină fie un apel video cu „admiratorul secret”, fie chiar o întrevedere într-un spațiu public cu acesta, dar fără reușită. De câteva ori, și ea a refuzat apelul video, pentru că nu era pregătită să dea ochii cu acesta, însă invocând alte motive. Într-un final, și după câteva apeluri vocale neconcludente, femeia și soțul său află identitatea celui care, consideră ei, îi hărțuia. Dolcu trimite mai multe selfie-uri chiar din biroul său de la DNA Timișoara, iar, într-un final, pentru a dovedi într-adevăr cine este, acceptă și un apel video. Apelul video nu a fost înregistrat, dar avocatul și soția sa au păstrat fotografiile primite.

O parte dintre mesajele pe care cei doi le consideră cele mai jignitoare sunt următoarele: „O să te rog să nu păstrezi poza decât dacă ești sigură că nu ți-o găsește colegul de apartament”, „De fapt, priveam amândoi «fructul oprit»”, „Pot să te strâng în brațe să-ți treacă starea asta? Sau pot să te sărut pe burtică?” sau „Primesc și eu un pupic? (…) nu ești doar foarte sexy, ci și foarte frumoasă”.

„Când a spus că vrea să sărute burtica soției mele, m-am simțit ca și cum ar spune că vrea să îmi violeze copilul care încă nu s-a născut. Și acum mi se ridică părul pe mâini când mă gândesc”, ne-a mărturisit soțul femeii. Acesta spune că familia lui este una respectabilă, în toată cariera lui de avocat nereproșându-i-se nimic, iar dacă cineva are asemenea fantezii în cap, cu gravide, nu și-a găsit persoana în soția sa.

„Ne este frică să nu se folosească de cunoștințele lui, eventual chiar să pună pe cineva să facă o plângere pe numele nostru, ar fi în stare să inventeze ceva. Noi am depus plângere la SIIJ, iar în unele situații de genul, când poate exista un risc ca pârâtul să pună în pericol viața sau sănătatea celor care l-au denunțat, se poate impune chiar arestul preventiv. Nu știu de ce nu s-a întâmplat asta și acum. De atunci, soția mea are nopți în care nu poate să doarmă, se sperie de fiecare dată când latră câinele. A fost de câteva ori și la medic, iar în situația ei, fiind gravidă în opt luni, e cu atât mai sensibilă”, ne-a mai declarat acesta, la mijlocul lunii octombrie.

În plângerea făcută de femeie, se arată că faptele lui Dolcu se pot încadra la art.207 alin(1) și art.208 alin(2) din Codul Penal. Acestea ar fi: „Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, respectiv „Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane, se pedepsește cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă”. În plus, pentru că și-a șters contul de Facebook „Mădălina Delea”, soțul femeii consideră că acesta a comis și infracțiunea de „distrugere de probe”.

Comentarii

comentarii