Acasă Eveniment Doctorul minune de la Buziaş

Doctorul minune de la Buziaş

DISTRIBUIȚI

Petru Supac, un medic neurolog din Chişinău, are o poveste de viaţă impresionantă, dar, în acelaşi timp, şi o carieră de invidiat. La vârsta de 6 ani, familia lui Petru Supac a fost deportată în Siberia de regimul comunist şi obligată să lucreze din greu alături de alte persoane care se aflau în acest loc. Familia Supac a scăpat de acest chin abia în anul 1953, după moartea lui Stalin. Petru Supac îşi aminteşte şi acum frigul pe care l-a suportat în acele vremuri demult apuse. „Îmi amintesc că în Siberia era foarte frig şi condiţii grele de muncă. Cu toate acestea, părinţii mei au reuşit să se adapteze. Îmi amintesc chiar şi o întâmplare puţin mai hazlie din acele vremuri. În Siberia erau norme de lucru de la care nu aveai voie să te abaţi. Îmi amintesc, însă, că părinţii mei au depăşit norma impusă de ruşi, în acel moment. Cei care se aflau în Siberia de mai mulţi ani ne-au spus că dacă ne mai dăm în „spectacol” vom avea de suferit” , spune Petru Supac

Peste 30 de ani de experienţă

Petru Supac are în spate o carieră în medicină care se întinde pe trei decenii. A lucrat în mai multe spitale din  fosta Uniune Sovietică şi o scurtă perioadă de timp a avut o experienţă puţin bizară chiar şi la Bucureşti. „Vreau să îmi amintesc de perioada petrecută la Bucureşti, cu zâmbetul pe buze, iar această perioadă o voi lua ca pe o experienţă de viaţă. Am fost invitat, în urmă cu mai mulţi ani, să le prezint medicilor români metodele pe care le aplic pacienţilor mei. Ce credeţi: în câteva zile am pus pe picioare zeci de oameni care sufereau de diverse afecţiuni ale capului şi ale spatelui. În acel moment, medicii chirurgi din România care, în mod normal, ar fi tăiat cu bisturiul astfel de pacienţi nu au fost prea încântaţi, pentru că şi-au dat seama că rămân fără obiectul muncii. Nu vreau să par acum un vraci sau vreun sfânt, spun doar că bisturiul nu este singura soluţie a multor pacienţi, care, din păcate, ajung pe masa de operaţie fără să ştie că există şi alte alternative” , spune Petru Supac.

Vindecare după 10 ani

În decursul anilor, Petru Supac a pus pe picioare mii de pacienţi. Cu toate acestea, unele cazuri l-au marcat în mod special pe doctorul minune de la Buziaş. „Am avut o pacientă care, timp de 9 ani, a fost invalidă şi a renunţat la serviciu, pentru că nu mai putea lucra. Această persoană avea dureri groaznice de coloană şi de cap, nu putea dormi noaptea, din cauza acestor dureri insuportabile. Această femeie a ajuns întâmplător la mine, după ce a consultat zeci de medici care nu au reuşit să îi facă nimic, pentru a-i ameliora durerile insuportabile pe care le avea. După doar 3 şedinţe, durerile au dispărut şi femeia a scăpat de problemele cu care s-a luptat aproape zece ani. Pe mine m-a impresionat această femeie, pentru că după 9 ani de pauză şi-a reluat serviciul, deşi nimeni nu vroia să o reangajeze, pentru că spuneau că este invalidă”, spune Petru Supac. Un alt caz care a fost mai degrabă o provocare pentru acest medic a fost cel al unei bătrâne care avea laba piciorului paralizată de mai mulţi ani. Supac spune despre acest caz că nu ştia dacă mai poate face ceva pentru această femeie. „Având laba paralizată de mai mulţi ani, era un caz greu, pentru că muşchii, nefiind folosiţi atâta timp, cu greu mai pot fi puşi în mişcare. Am reuşit din nou: după doar două şedinţe această persoană nu mai avea nici o problemă” spune Supac.

România ar avea nevoie de  cel puţin 10.000 de medici specialişti

În România, mulţi pacienţi ajung pe masa chirurgilor pentru că nu există terapeuţi manuali care să le rezolve afecţiunile. „În România ar fi nevoie de cel puţin 10.000 de terapeuţi manuali, care să se ocupe de bolnavii care suferă de probleme ale spatelui, ale coloanei şi alte afecţiuni. Din câte ştiu eu, la voi în ţară nu există mai mult de 5 terapeuţi manuali, iar acest număr este foarte mic. Tocmai de aceea, mulţi bolnavi ajung pe masa de operaţie, deşi nu este nevoie de o astfel de intervenţie”, spune Petru Supac.

A ajuns la Buziaş printr-o întâmplare

Petru Supac a ajuns la Buziaş în urmă cu 5 ani, printr-o întâmplare. „Am venit la Buziaş pentru a bea apă minerală şi, întâmplător, am dat peste o clinică ce se ocupa exact de problemele pe care le tratam eu. Am întrebat dacă au nevoie de un terapeut manual. Culmea este că nimeni nu prea ştia cu ce se mănâncă această meserie. Mi s-a spus să încerc să tratez câţiva pacienţi, lucru pe care l-am şi făcut şi de atunci lucrez în această minunată staţiune din judeţul Timiş”, spune Petru Supac. Clinica la care lucrează doctorul Supac este situată în imediata vecinătate a Hotelului Parc din Buziaş. Doctorul Supac spune că poate trata diverse boli, de la dureri de cap şi spate până la dereglări vizuale şi multe altele.
 

Comentarii

comentarii