Acasă Editorial Domnul Robu, mort după imagine și competiții

Domnul Robu, mort după imagine și competiții

4149
DISTRIBUIȚI

Domnul Nicolae Robu, primarul Timișoarei, al meu, al tău, al nostru, al vostru, este ocupat. Nimeni nu contestă asta, mai ales că se vede, se aude, se simte. Aproape nu este zi de la Bunul Dumnezeu să nu ne ”bucurăm” de oferta de imagine de sine, cultivată, pas cu pas (deja o sintagmă – șlagăr) de către domnul primar, care inventează sondaje de opinie, menite să-i dezvolte, cu vârf și îndesat, sentimentul încrederii de sine. Așa simte domnia sa să-și cultive construcția propriei imagini, a imaginii de sine, așa crede că este bine, în raport cu cetățenii orașului… Din păcate, unele sunt hilare și mie îmi pare rău.

Din acest context cu amprentă emoțională, domnul Robu a mai lansat un sondaj, privitor la cotele (sociologice, desigur) de încredere teoretică în domnia sa, comparativ cu președintele Klaus Iohannis, cu Ludovic Orban (președintele PNL), Gabriela Firea (primarul Bucureștiului) și… Dragnea! O mică analiză ar putea genera câțiva vectori pentru o retorică… amuzantă! Comparația cu Dragnea? La ce bun? Întrebarea asta ar putea să fie pentru membrii PSD? Altminteri, plecăm de la premisa că membrii PNL, USR și alții, din dreapta politicii românești, nici nu intră în vreo discuție inutilă, ca repondenți, pentru o comparație penibilă între un lider local al PNL și un lider (fie el chiar și condamnat), național, al PSD! Comparația cu Iohannis? Pentru ce competiție l-ar interesa? Ar vrea, oare, domnul Robu să candideze la președinția României? Dacă află domnul Iohannis despre sondaj, se va fi amuzând, oare? Cel mai mult nu înțeleg comparația cu Gabriela Firea! Ce impact de încredere ar putea avea, prin imagine, un primar de București, la Timișoara? După niciun criteriu de realizare și dimensionare al unei cercetări de piață, această comparație nu l-ar putea ajuta pe domnul Robu în stabilirea vreunei strategii de comunicare. Chiar nu! Gabriela Firea are lumea ei, la București, hulită sau adulată, Firea nu va dori să fie primarul Timișoarei. Ea este dintr-un partid ce are căile sale de raportare la electorat, nici un tip de comparație nu ar fi compatibil cu logica acestui sondaj. Ce să comparăm? Încrederea în Firea și încrederea în Robu? Pe noi aici, la Timișoara, ne interesează foarte mult Firea? Nu. Ar fi o ipocrizie, ar fi o analiză falsă, nici un argument nu poate pune pe aceiași partitură pe cei doi… primari de municipii. Dacă tot dorește domnul Robu să fie comparat cu niște primari, de ce nu i-a pus în analiză pe Ilie Bolojan sau pe Emil Boc?

Raportarea la Orban, ca președinte al PNL, la nivel național, este, poate, cea mai cu tâlc. Să dorească, oare, domnul Robu, președinția PNL România?

Of, of, prea multe întrebări într-un singur text. O analiză succintă, empirică, nu va dezvălui prea multe răspunsuri. Va putea, totuși, să pună într-o anecdotă câteva mici aprecieri. Pentru unele dintre ele, să ne rugăm să fi fost doar în glumă!

Comentarii

comentarii