Acasă Actualitate Dosarul finanţării Clubului de Fotbal „Poli”, amânat. Constantin Ostaficiuc, tot mai aproape...

Dosarul finanţării Clubului de Fotbal „Poli”, amânat. Constantin Ostaficiuc, tot mai aproape de condamnare

DISTRIBUIȚI

ostaficiuc1Tribunalul Timiş a amânat cauza în dosarul „Poli” (nr. 6402/2015), în care au fost trimişi în judecată, pentru abuz în serviciu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, alături de alţi nouă angajaţi ai instituţiei, inculpaţi pentru finanţarea Clubului de fotbal Politehnica Timişoara, în perioada când acesta era condus de Marian Iancu.

Cauza a fost amânată în vederea administrării probatoriului.
La prezentul termen au fost audiaţi mai mulţi martori care la data faptelor aveau mandat de consilieri judeţeni şi care au dat declaraţii despre modul în care a fost semnat în plenul CJT Protocolul de colaborare/finanţare cu Clubul Poli, dacă s-au exercitat presiuni asupra lor pentru a vota într-un anumit fel şi dacă ştiau că la data respectivă, clubul condus de Marian Iancu avea datorii foarte mari, potrivit AGERPRES.
„Am considerat că este oportun (să voteze protocolul de colaborare şi finanţare cu Poli, n.r.). Poli era un fenomen de masă, ţinând cont de numărul mare de persoane care erau pe stadion. (…). Toate proiectele trec prin comisii (înainte de a fi votate de consilieri, n.r.), iar Legea 215 nu interzice susţinerea financiară a echipelor de sport, dimpotrivă. A fost o şedinţă de CJ la care s-a votat alocarea de bani către Poli (…)”, a declarat consilierul judeţean Tiberiu Lelescu, care a precizat că a votat „pentru” susţinerea financiară a lui Poli.
Actualul copreşedinte al PNL Timiş, Dan Popa, consilier judeţean la acea dată, a declarat în faţa magistraţilor că a participat la şedinţa respectivă de CJ şi că „pe baza proiectelor aprobate în comisii (care preced votul în plen, n.r.) am votat Protocolul de susţinere financiară a lui Poli. Au existat proiecte întocmite în comisii şi aprobate de Oficiul Juridic. Consider că era de competenţa CJ Timiş să aprobe protocolul”.
Dan Popa a mai afirmat că nu s-au exercitat presiuni asupra consilierilor pentru a vota protocolul şi că a votat „pentru” întrucât „am fost determinat de succesele echipei de fotbal Poli de la acea vreme. Consider că a fost oportun să se aprobe acel protocol, pentru că se prevedeau perspective frumoase ale sportului timişean”.
Prejudiciul stabilit de anchetatori în acest dosar se ridică la 9,5 milioane de lei, iar Consiliul Judeţean Timiş s-a constituit parte civilă.
Ostaficiuc a fost trimis în judecată în 2015, de către procurorii DNA Timişoara, împreună cu fostul preşedinte al Clubului Poli Timişoara, Gheorghe Chivorchian, şeful Direcţiei Cultură a CJ Timiş, Răzvan Hrenovschi, secretarul administraţiei judeţene din mandatul lui Ostaficiuc, Petrişor Nădăştean, şi alţi angajaţi ai CJ Timiş (Mihuţ Mircea Marian, Ciovică Dan Sabin, Borza Petru, Pepa Daniela Octavia, Negrei Ioan, Roşca Liviu Ioan).
Procurorii DNA Timişoara au dispus şi instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului până la concurenţa sumei de 9.950.000 lei asupra unor bunuri ale lui Gheorghe Chivorchian.
Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, angajaţi din cadrul Consiliului Judeţean Timiş, cu ştiinţă, au întreprins demersurile necesare, pentru alocarea unor sume de bani în vederea susţinerii echipei de fotbal ce aparţinea S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A”.
„Concret, aceştia au avizat, cu încălcarea dispoziţiilor legale, o hotărâre a Consiliului Judeţean Timiş şi au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea unui proiect de ridicare a nivelului performanţei sportive şi asigurarea condiţiilor de accedere şi participare a echipei la competiţiile de club UEFA. În baza acestor documente, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au fost acordate societăţii comerciale mai sus menţionate, care, la acel moment, înregistra restanţe la plata obligaţiilor către bugetul de stat şi către finanţatorul Consiliul Judeţean Timiş, mai multe sume de bani totalizând peste 1.000.000 euro, sumă ce constituie prejudiciu adus bugetului Consiliului Judeţean Timiş”, susţin procurorii.
Anchetatorii au reţinut că după aprobarea finanţării, în scopul întocmirii şi efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajaţii CJ Timiş a sumelor de bani virate către firma respectivă, Chivorchian, pentru a sprijini activitatea infracţională a angajaţilor respectivi, a prezentat şi depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimaţi la clubul de fotbal respectiv.
„În realitate, aceşti bani au fost utilizaţi de către firma respectivă în alte scopuri, respectiv pentru plata datoriilor şi penalităţilor anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere şi întreţinere a stadionului „Dan Păltinişanu” aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Timiş şi închiriat echipei de fotbal, precum şi pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanţelor Publice, etc”, au mai constatat procurorii.

 

Comentarii

comentarii