Acasă Cultura Două premii ale Uniunii Teatrale din România ar putea ajunge la Timişoara

Două premii ale Uniunii Teatrale din România ar putea ajunge la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Cea mai bună scenografie şi cea mai bună actriţă în rol secundar

Ajunse la cea de-a XIX-a ediţie, Premiile Uniunii Teatrale din România (UNITER) vor fi decernate în cadrul Galei Premiilor UNITER, luni, 18 aprilie 2011, ceremonia fiind transmisă în direct pe TVR 1. Gala Premiilor UNITER se desfăşoară anual, începând cu anul 1991, şi reprezintă festivitatea de acordare a distincţiilor Uniunii Teatrale din România, pentru fiecare an calendaristic încheiat. Conform organizatorilor, decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecţie. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara galei, prin vot secret, câştigătorul fiecărui premiu. Dintre cele 11 premii, două ar putea ajunge la Timişoara, conform nominalizărilor făcute publice marţi, 1 martie. Este vorba despre premiul pentru cea mai bună scenografie, categorie la care a fost nominalizat Dragoş Buhagiar, pentru scenografia spectacolului „Shaking Shakespeare”, de la Teatrul German de Stat Timişoara, şi premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, nominalizată fiind actriţa Claudia Ieremia, pentru rolul Marietta din spectacolul „În vizită”, de la Teatrul Naţional Timişoara.

„Recunoştinţa publicului e mai importantă”

Actriţă experimentată, Claudia Ieremia s-a arătat onorată de nominalizare, chiar dacă premiul nu era prea sus în lista cu dorinţe. „E onorat să fii nominalizat la un astfel de premiu. Pentru un actor ca mine înseamnă recunoaşterea muncii. În meseria asta, recunoaşterea e importantă, dar pentru mine e mult mai importantă recunoaşterea publicului. Era o vreme când ar fi contat foarte mult un astfel de premiu. Acum, cred că e doar o răsplată pentru munca mea, pentru că mi-am văzut de meserie cum am ştiut mai bine. E prima dată când sunt nominalizată şi mă bucur că organizatorii şi-au aplecat privirile şi asupra unor actori din Timişoara. Am primit felicitări de la colegi şi cunoscuţi. Să dea Dumnezeu ca nominalizarea mea să-i motiveze şi să ajungă cât mai mulţi dintre ei să ia astfel de premii”, a declarat actriţa Claudia Ieremia, pentru ZIUA de Vest. Născută în 1973, la Bacău, Claudia Ieremia a absolvit Facultatea de Arta Actorului de la Târgu Mureş. Din 1995, este actriţă la Teatrul Naţional din Timişoara. De-a lungul carierei, a mai fost recumpensată cu Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de Teatru „Atelier” de la Sf. Gheorghe, în anul 1999, Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul Dramaturgiei Româneşti de la Timişoara, în 2002, medalia „Meritul Cultura clasa I” conferita de Preşedinţia României, în anul 2005, şi Premiul pentru excelenţă, acordat de revista Ioana, în anul 2006. Pentru premiul oferit de UNITER, Claudia Ieremia le are concurente pe Ana Ciontea, de la Teatrul Naţional Bucureşti, şi Virginia Itta Marcu, de la Teatrul „Sică Alexandrescu” Braşov.

Dragoş Buhagiar, în cursă pentru premiul la categoria scenografie

Scenograful Dragoş Buhagiar a fost nominalizat la premiul pentru cea mai bună scenografie, pentru scenografia spectacolului Shaking Shakespeare, de Lia Bugnar, în regia lui Radu Alexandru Nica, o producţie a Teatrului German de Stat Timişoara. Laureat al premiului UNITER pentru cea mai bună scenografie, în mai multe rânduri, Dragoş Buhagiar a studiat la Academia de Arte „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti. Lucrează cu medii diferite şi în cele mai diverse domenii ale artelor vizuale. De numele său se leagă scenografii realizate pentru montări semnate de reputaţi regizori români, precum Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Cătălina Buzoianu ori Andrei Şerban.  Shaking Shakespeare reprezintă prima colaborare a lui Dragoş Buhagiar cu o scenă timişoreană şi, în acelaşi timp, producţia cu nr. 400 din istoria Teatrului German de Stat Timişoara. Schiţele care au stat la baza scenografiei acestui spectacol, alături de o serie de fotografii realizate de Antal Botond, au compus şi expoziţia Foto/Sceno/Grafii, realizată de TGST, în colaborare cu Librăria Cărtureşti Timişoara, în 2010, şi prezentată şi cu ocazia Festivalului Eurothalia, în noiembrie 2010. La aceeaşi categorie a premiilor UNITER sunt nominalizate scenografele Carmencita Brojboiu, de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Adriana Grand, din trupa „Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional din Târgu Mureş.

 

Comentarii

comentarii