Acasă Cultura Două evenimente cultural – artistice, la Dudeștii Vechi

Două evenimente cultural – artistice, la Dudeștii Vechi

DISTRIBUIȚI

Două evenimente cultural – artistice, foarte aproape de Timișoara! Primăria Dudeștii Vechi și Asociația culturală Jaku Ronkov au organizat Festivalul interetnic Jaku Ronkov, ediția a XVIII a, și o seară specială de film, la căminul cultural din localitate.

La îndrăgitul festival au participat români, maghiari, germani, sârbi și bulgari, într-o seară de neuitat cu muzică tradițional folclorică și distracție multă.

De asemenea, Primăria Dudeștii Vechi, în colaborare cu Universitatea de Vest din Timișoara, a organizat o seară specială de film, la căminul cultural Jaku Ronkov din Dudeștii Vechi!

Cu acest prilej, cetățeni au fost invitați la vizionarea a două documentare captivante marca „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” – „Licori în Cetate” și „Să curgă bere pe Bega!”.

Despre filme

 „Să curgă bere pe Bega!”

Câteva surprize despre berea băută la Timişoara şi în împrejurimi: de la berea mănăstirească de acum aproape 1000 de ani, până la Casa femeilor cu bărbaţi beţivi. De la poveştile mai puţin cunoscute despre fabrica de bere a oraşului, până la berea craft din zilele noastre. Oameni surprinzători care spun aceste povești şi locuri nebănuite care depun mărturie despre ele.

 „Licori în cetate”

O scurtă istorie a bătăliilor care au înfierbântat spiritele (dar şi spirtoasele) aici, la Timișoara, de peste trei secole. Pe de o parte, producătorii și negustorii de alcooluri, iar pe de alta, frontul temperanței, ba chiar al abstinenței. Pe de-o parte, chefliii, dar şi scriitorii şi artiştii; pe de altă parte, Asociația Femeilor cu Bărbați Bețivi, Asociaţia bunilor templieri, revista Abstinența și Asociația Alcoolicilor Anonimi. Toate, premiere absolute pe teritoriul actual al României (şi nu numai). Oare cine câștigă războiul?

Scurtmetrajele au avut durata de o oră și au fost urmate de o discuție cu Adriana Babeți și invitații săi.

Intrarea a fost gratuită.

Notă importantă: Evenimentul a fost destinat doar persoanelor majore, peste 18 ani.

 „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara, fiind finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Comentarii

comentarii