Acasă Actualitate Dr. Claudia Iftode, PMF Timiş: „Vom avea o vară grea dacă se...

Dr. Claudia Iftode, PMF Timiş: „Vom avea o vară grea dacă se va aplica reţeta electronică!”

DISTRIBUIȚI

Începând cu luna iunie, medicii de familie nu vor mai scrie reţete cu pixul, ci vor trebui să elibereze reţete electronice.

„Este o linişte aparentă, vom avea o vară grea dacă se va aplica, şi se pare că da, reţeta electronică. Poate din nou vom fi primii din ţară care o vom scrie”, a spus dr. Claudia Iftode, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) Timiş. O primă dezbatere privind modul de implementare a noului sistem va avea loc joi, 15 martie, la Sala Adam Muller Guttenbrunn Timişoara.

 

Va funcţiona în paralel cu reţeta clasică

„Reţeta electronică se va face şi va intra în funcţiune de la 1 iunie. Spun că într-adevăr se va face, căci au bani europeni şi dead-line-uri şi pierd banii dacă nu respectă termenele. O perioadă va funcţiona în paralel cu reţeta clasică (probabil 3 luni), ca timp de adaptare”, a spus dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale a Patronatului Medicilor de Familie. Va exista varianta de excepţie, când se va scrie cu mâna şi se va introduce ulterior, în maxim 72 de ore, în calculator (în caz de pană de curent, dacă pică net-ul, dacă e consultaţie la domiciliu). Prin urmare, este obligatoriu ca orice cabinet să aibă  abonament la internet. Reţeta electronică va avea mai multe etape. La început se va imprima pe o foaie normală A4 (medicii nu vor mai cumpăra reţete) şi vor ieşi două exemplare A5 identice, cu datele, care au sus în dreapta un pătrăţel de scanare ce va ieşi automat din soft. Imediat ce va fi introdusă în sistem reţeta va ajunge la farmacii, unde tot din soft va apărea un al doilea patrăţel de scanare, care va arăta ce s-a eliberat. De aceea va fi nevoie de o imprimantă laser sau cu cerneală.  Nu se va mai folosi imprimanta matriceală decât pentru trimiteri, deocamdată, apoi se va renunţa. “Am solicitat insistent judeţe pilot de implementare a noului sistem de reţetă electronică. Am atenţionat că, atunci când vor intra 30.000 de furnizori concomitant, va cădea reţeaua. Am atenţionat că bubele SIUI vor atrage bubele reţetei electronice. Ni s-a promis doar că iniţial vor merge în paralel”, a explicat dr. Tănăsescu.

Altă cale nu există!

Medicii de familie spun că acceptă ideea de reţetă electronică, dar numai dacă va funcţiona bine, dacă vor fi zone pilot şi dacă nu vor mai fi nevoiţi să cumpere reţete, dar fără legătură cu cardul de asigurat, care nu îi interesează, dacă nu vor avea  discuţii serioase şi servicii plătite şi logistică asigurată. Medicii de familie care încă nu lucrează pe soft de cabinet şi încă scriu reţete cu pixul sunt sfătuiţi să îşi achiziţioneze rapid un soft compatibil cu SIUI.

Dr. Tănăsescu spune că se învaţă în 3 zile pentru necunoscători şi în jumătate de oră pentru cunoscători. Învaţă extrem de uşor şi asistentele. Până în iunie, medicii vor fi perfect adaptaţi, vor avea deja o bază de date cu cazuistica cronicilor. De asemenea, medicii sunt îndemnaţi să îşi facă abonament la internet, care e necesar şi pentru verificarea calităţii de asigurat a pacientului.

„Altă cale nu există în toată Europa. Nu e greu. Ar fi incomparabil mai greu, dacă nu imposibil, să mai reziste cineva fără a lucra în calculator zi de zi, oră de oră”, a precizat dr. Tănăsescu.

Reprezentanţii medicilor de familie au avut discuţii tehnice pe reţeta electronică de două ori cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, la care a participat şi Ciprian Duţă, directorul CNAS.

Comentarii

comentarii