Acasă Actualitate DSP Timiş va închide toate barurile care nu respectă legea antifumat!

DSP Timiş va închide toate barurile care nu respectă legea antifumat!

DISTRIBUIȚI

Mall Timisoara DSCF2372DSP Timiş face inspecţii zilnice la Iulius Mall Timişoara şi la real, privind respectarea legii antifumat

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş a început să facă inspecţii zilnice la Iulius Mall Timişoara şi la real, pentru a încerca să stopeze fumatul în baruri şi cafenele. “Luni şi marţi –18 şi 19 martie, inspectorii au dat 15 amenzi. În fiecare zi facem controale. Cei care nu respectă Legea 349 vor fi sancţionaţi şi în permanenţă vom fi cu ochii pe ei”, a declarat Viorica Dumitru, directorul adjunct al DSP Timiş.

Vinovaţi sunt fumătorii, patronii şi chelnerii

Deşi vinovaţi sunt şi clienţii care îşi aprind ţigările, primii responsabili sunt patronii şi chelnerii, fiindcă nu iau nicio măsură pentru a stopa fumatul. În unele baruri sunt afişe mari pe fiecare perete sau stâlp cu semnul “Stop fumat!”, iar aici, într-adevăr, nu se fumează, dar unde afişele sunt mici şi invizibile se fumează, fiindcă clienţii nu le văd, iar chelnerii nu le atrag atenţia. Cel mai tulburător este faptul că, atunci când intri în mall şi real, primul lucru ce te izbeşte în nări este fumul toxic de ţigară. De parcă ai fi într-un birt de gară. Conducerea hipermarketului verifică modul de respectare a legii antifumat în baruri şi cafenele, dar nu e de ajuns, iar DSP Timiş poate închide acele baruri care nu respectă Legea 349 antifumat din 2002.  
“În mall există cetăţeni, persoane fizice care, deşi observă că este interdicţie de fumat, nu se pot abţine. Există o lege pe care cu toţii trebuie să o respectăm. Inspectorii noştri au constatat şi alte abateri. Controalele noastre privind legea fumatului sunt curente. Preocuparea noastră pentru respectarea acestei legi este permanentă”, a spus doctor Viorica Dumitru.

Din ianuarie, interzis fumatul în spaţii publice

Situaţia este în continuare foarte gravă, iar consumul de ţigări are efecte devastatoare atât pentru fumătorul activ, cât şi pasiv. Peste 4.000 de substanţe toxice devastatoare pentru sănătate sunt introduse în trupul fumătorilor şi produc boli grave, printre care cancer pulmonar sau accident vascular cerebral.
Conform noii directive UE, din ianuarie 2013, este interzis în totalitate fumatul în spaţii publice închise, de aceea Ministerul Sănătăţii pregăteşte o lege în acest sens. Conform Legii nr. 349, se interzice fumatul în spaţiile publice închise, însă fumatul este permis în spaţii special amenajate pentru fumat, cu respectarea următoarelor condiţii obligatorii: să fie construite astfel încât să deservească doar fumatul şi să nu permită pătrunderea aerului viciat în spaţiile publice închise şi să fie ventilate corespunzător, astfel încât nivelul noxelor să fie sub nivelurile maxime admise. Din cele 27 de ţări din UE, 13 au introdus interdicţia totală a fumatului în spaţii publice: Marea Britanie, Cipru, Belgia, Grecia, Bulgaria, Spania, Ungaria, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovacia.

Comentarii

comentarii