Acasă Eveniment Ecaterina Andronescu, la Reșița: ”Cei școliți trebuie pregătiți pentru job-uri care încă...

Ecaterina Andronescu, la Reșița: ”Cei școliți trebuie pregătiți pentru job-uri care încă nu există”

DISTRIBUIȚI

Având accente de previziune viitorologică în discursul său, vicepreşedintele PSD, senatorul Ecaterina Andronescu, s-a întâlnit sâmbătă, la Reşiţa, cu peste o sută de cadre didactice din Caraş-Severin.

„Am vorbit cu profesorii despre modul în care este văzută educaţia astăzi în lume, prin prisma obiectivelor majore, în ceea ce priveşte formarea personalităţii, a achiziţiilor culturale pe care şcoala trebuie să le transfere celui şcolit pentru a deveni un individ adaptabil la schimbările din societate şi în ceea ce priveşte formarea aptitudinilor şi competenţelor necesare exercitării unui job. În acelaşi timp, am vorbit despre faptul că, în prezent, în şcoală trebuie alese acele conţinuturi care să-l pregătească pe cel şcolit pentru job-uri care nu s-au născut încă, adică, să-şi însuşească elementele fundamentale, în aşa fel, încât, să poată adăuga, ulterior, prin formarea continuă, elemente noi, ale aptitudinilor şi competenţelor ce se cer în profesiuni noi, pe care sunt obligaţi să le exercite pentru a-şi câştiga resursele”, a declarat Ecaterina Andronescu.
Fostul ministru al Educției a vorbit despre nevoia de a forma, într-o manieră creativă. În opinia Ecaterinei Andronescu, cei şcoliţi trebuie să fie creativi şi inovativi, pentru ca o societate să poată evolua. Pentru ca aceste obiective să poată să fie îndeplinite, este nevoie de acces în şcoli la o logistică adecvată, iar această logistică este pusă la dispoziţie de tehnologiile fără de care viaţa devine inconfortabilă şi prin intermediul cărora se poate moderniza şcoala, afirmă senatorul PSD. În discuţie au fost duse şi platformele de video-lecţii.
„La Politehnică, unde eu sunt profesor, realizăm o asemenea platformă, pentru elevii de liceu, pentru bacalaureat, pentru disciplinele de matematică, fizică şi chimie la început, dar vom continua să extindem platforma şi pentru celelalte discipline din bacalaureat, iar mai apoi pentru toate disciplinele pe care elevii le parcurg în învăţământul liceal şi ulterior, cel gimnazial”, susţine Ecaterina Andronescu.
În ceea ce priveşte resursele de care şcoala are nevoie, vicepreşedintele social-democrat şi-a îndemnat colegii profesori şi pe cei din Inspectoratul Şcolar să se orienteze spre fondurile structurale. Sunt resurse extrem de importante, care trebuie să se regăsească prin efectele pe care le produc în şcoli.
„Sunt proiecte pe care putem să le scriem pentru fiecare şcoală, care să fie dedicate fie comunităţilor cu mulţi copii romi, fie părinţilor, fie programelor after-school, fie reabilitării şcolilor, pentru că toate aceste obiective pe care şcoala românească le are se regăsesc în Acordul de parteneriat pe care Comisia Europeană l-a aprobat şi pe care Guvernul Ponta îşi construieşte acum planurile operaţionale şi ghidul aplicantului pentru exerciţiul bugetar 2014 – 2020. Le-a corectat pe cele aprobate în 2007, în care, nici în POR, nici în Programul REGIO nu erau, în mod explicit, instituţiile şcolare”, a explicat Ecaterina Andronescu.           
Vicepreşedintele PSD a mai precizat, pentru jurnaliști, că se încearcă restituirea resurselor prin care veniturile profesorilor au fost amputate. Doar la ultima rectificare, Educaţiei i s-au acordat 140 milioane lei, din care, cea mai mare parte este distribuită acoperirii hotărârilor judecătoreşti, pe care dascălii le-au câştigat, ca urmare a amputării Legii 221, de către Guvernul Boc, a afirmat Ecaterina Andronescu. Anul acesta, Guvernul Ponta trebuie să acorde 25% din aceste hotărârile judecătoreşti.
„Dacă nu ar fi avut de acoperit această sumă, ar fi putut să crească salariile cadrelor didactice, cu un procent foarte apropiat de acesta. Sigur, că va merge în continuare cu acordarea unor resurse mai importante. Este deja o hotărâre luată, fiecare profesor urmând să primească suma de 160 euro penrtru a-şi creşte performanţa, pentru activitatea didactică: să-şi cumpere cărţi, să îşi facă abonamente la internet, bani pe care nu vor trebui să dea justificare, pentru că nevoile sunt chiar mai mari decât această sumă”, spune vicepreşedintele PSD.
Multe din fondurile structurale ale exerciţiului bugetar 2014 – 2020, vor fi resurse importante pentru formarea continuă a cadrelor didactice”, a mai spus Ecaterina Andronescu.

Comentarii

comentarii