Acasă Cultura Ecouri Europene Consulart 2019 – vernisaj de artă la Consulatul German din...

Ecouri Europene Consulart 2019 – vernisaj de artă la Consulatul German din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Marți, 12 noiembrie, de la ora 17:00, în Biblioteca Centrului Cultural German din Timișoara, proiectul cultural Ecouri Europene Consulart 2019 vă invită la un nou eveniment din seria colaborărilor cu consulatele onorifice ale Macedoniei de Nord, Moldovei, Serbiei și Germaniei.

Vor expune artiștii Silvia Lorenz (Berlin), Arnold Schlachter (Timișoara). Curatoare, Maria Orosan Telea. Expoziția poate fi vizionată în perioada 12 noiembrie – 12 decembrie 2019.

Curatoarea, Maria Orosan Telea, a explicat: „Permutări este un proiect colaborativ realizat în Biblioteca Centrului Cultural German de Silvia Lorenz, artistă din Berlin, și Arnold Schlachter, artist și poet care trăiește în Timișoara.

Versurile publicate de Arnold Schlachter în 2018, în volumul Cercului Literar „Stafette” din Timișoara au stat la baza reflecțiilor inițiale ale Silviei Lorenz asupra senzațiilor subiective pe care orașul le poate genera.

Ulterior, o reevaluare comună reprezintă punctul de întâlnire a două perspective distincte. Perspectiva celui care interacționează zilnic cu orașul, îi cunoaște în detaliu problemele, frumusețile și oscilațiile și perspectiva celei care primește pentru prima dată vibrațiile sale vii și profunde. Acest punct de întâlnire naște schițe și adnotări comune, dar și o “colecție” de forme prelucrate de Silvia Lorenz și transpuse în limbaj sculptural.

Traseul de la versuri la semne aparent hieroglifice nu este unul liniar, el presupune cercetare, dialog, interacțiune, cunoaștere. Astfel că, proiectul propus de Silvia Lorenz și Arnold Schlachter acordă o egală importanță procesului de creație și rezultatului obținut în urma acestuia.

Așa cum titlul proiectului încearcă să sugereze, elementele intervenției din bibliotecă sunt și ele amprentate de procesualitate. Versurile, accesibile sub formă de text, sunt, de asemenea, lecturate. Formele orașului, prezentate în varianta lor prelucrată, definitivă, sunt vizibile și în stadiul intermediar, de schiță.”

Silvia Lorenz, născută în 1978 în Dresda (RDG), trăiește la Berlin începând din anul 2003. Înainte de a termina studiile de istoria artei și literatură cu o disertație despre Ilya Kabakov la Universitatea Tehnică din Dresda, s-a reorientat spre sculptură, absolvind în 2010 în cadrul Kunsthochschule Berlin-Weißensee.

A fost distinsă cu premiul Mart Stam Award în 2009, premiul pentru cea mai bună disertație, iar în 2010 a câștigat grantul Elsa Neumann. De atunci a fost implicată și a expus în numeroase expoziții, festivaluri și proiecte, la nivel național și internațional.

Este membră a Berlin Artist Association (BBK), Landart Eisenberg (Austria) și a grupului artistic Psihoterapija (SRB/GER).

Creația sa este determinată de îndoieli cu privire la formele existente ale lucrurilor și căutarea unei perspective mai largi. În profunzime, se află întrebarea existențială despre locul nostru, al ființelor umane, pe „nava spațială Pământ” și despre gunoiul și urmele pe care le lăsăm în timp ce trăim.

Printre eroii sculpturilor ei “ușoare” se numără plantele și microorganismele, monumente vechi, mobilierul urban și fragmentele de arhitectură.

Arnold Schlatcher (n. 1975) a debutat ca artist la sfârșitul anilor 2000, însă ultimii ani i-a dedicat creației literare.

Este preocupat de problemele sociale legate de locuire și mediu, de funcționalitatea spațiului urban și de oamenii și animalele care îl populează.

Gentrificarea, migrația, sustenabilitatea, criza ecologică, condiția locală și cea globală, istoria sunt temele sale predilecte. A folosit ca medii de expresie în special pictura și desenul, într-o manieră specifică strategiilor artei conceptuale.

Între 2009 și 2012 a participat în diverse proiecte expoziționale și publicistice la București, Sibiu și Timișoara. Printre acestea se numără expoziția personală intitulată „Noi suntem câinii”, care a avut loc la Atelier 35 din București în 2010 sau expoziția de grup „Târgul Instituțiilor Spectrale” de la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Brukenthal din Sibiu.

A publicate desene în reviste și fanzine precum: „Bezna”, „Escape from Timisoara”, „strada”. Poezia sa transferă stări subiective asupra unor situații extrase din realitatea imediată.

„Proiectul Ecouri Europene Consulart urmărește punerea în valoare și includerea în circuitul cultural a unor spații neconvenționale pentru evenimente artistice, în special a clădirilor (inclusiv a vecinătăților acestora) în care își desfășoară activitatea consulatele generale și onorifice din Timișoara.

Aceste spații, destinate în mod obișnuit activităților de business, de locuit sau în particular activităților consulare, vor găzdui temporar proiecte colaborative, interdisciplinare și interculturale.

Fiecare proiect va implica un duo format dintr-un artist vizual timișorean (sau muzician/ scriitor/ antropolog/ arhitect, etc) și unul provenit din țara al cărei consulat găzduiește evenimentul.

Rezultatul colaborării va fi o instalație comună, concepută în funcție de locație (site-specific, adaptată spațiului în care va avea loc fiecare eveniment în parte) și care să aibă o componentă preponderent vizuală”, explică Asociația Diplomatic Art Timișoara.

Comentarii

comentarii