Acasă Actualitate Efectele pirotehnice – o distracţie care a ucis 27 de persoane, altele...

Efectele pirotehnice – o distracţie care a ucis 27 de persoane, altele 180 ajungând la spital, în Capitală

DISTRIBUIȚI

Tragedie-BucurestiÎn Timişoara, suntem mai siguri?

Tragedia din clubul bucureştean în care distracţia s-a transformat în tragedie, lansează o provocare pentru întreaga ţară, inclusiv pentru Timişoara, unde este de notorietate că se organizează concerte de rock sau de alte genuri moderne în hale dezafectate din fostele unităţi industriale falimentate.
Am fost la astfel de evenimente organizate în hale timişorene, unde cei care au fost prezenţi au avut norocul să nu iasă arşi, pentru că nu s-au folosit artificii, ci doar feluritele jocuri de lumini specifice unor astfel de spectacole. Poate că aşa e regula, în Timişoara, să nu se folosească efecte pirotehnice puternice în hale, iar administratorii spaţiilor şi organizatorii evenimentelor au fost cuminţi şi ascultători sau poate nu s-a întâmplat atunci nenorocirea. În orice caz, stâplii interiori de susţinere a acoperişurilor, precum şi pereţii sunt pavaţi cu materiale super-uşor inflamabile (burete, cofraje de ouă) pentru antifonare.
Dar aceste materiale pot lua foc inclusiv de la flacăra unei brichete sau de la ţigările aprinse, care, se ştie că mai lasă să zboare din scrum şi părţi mici de jar, dar suficiente pentru a atinge buretele şi tragedia să se producă. Pentru că, deşi nu este voie să se fumeze în astfel de locuri, se trece peste interdicţie.
Iar uşi de evacuare sunt cam puţine, de obicei una.
Cele mai periculoase mi s-au părut localurile amenajate la subsolul unor clădiri, iar centrul Timişoarei are destule, din Piaţa Unirii până-n Piaţa Victoriei. Nu neapărat cu destinaţie de concerte rock, dar chiar şi dacă vrei să serveşti o cină acolo, simţi fum, deci se foloseşte o posibilă sursă declanşatoare de incendii. Ca să nu mai vorbim de instalaţiile electrice care se pot defecta şi pot preface-n scrum pe toţi şi tot ce se află în subsol. Pentru că aceste subsoluri nu au decât o singură cale de evacuare, foarte îngustă.
Nu ne rămâne decât să sperăm că ISU face vizite dese prin aceste localuri pentru a le verifica.
Pe de altă parte, se apropie sărbătorile de iarnă şi începe nebunia cu artificiile şi pocnitorile pirotehnice de nu mai eşti în siguranţă până în luna februarie.
Cu toate că nu e voie să se comercializeze astfel de ‘distracţii’, oraşul e plin de jocuri de artificii care brăzdează cerul oraşului la te miri ce oră, de la înserare până la miezul nopţii. Iar pe sub ghete îţi poate exploda oricând o mică pocnitoare care te lasă fără încălţăminte şi fără călcâi. De obicei, aceste ‘jucării’ extrem de periculoase sunt manipulate de minori. De unde le cumpără, din moment ce legea interzice introducerea lor în ţară şi comercializarea?

Comentarii

comentarii