Acasă Actualitate Elena Bibarț, soția primarului Aradului, schimbată din funcția de director al Zonei...

Elena Bibarț, soția primarului Aradului, schimbată din funcția de director al Zonei Libere Curtici-Arad

DISTRIBUIȚI

Lovitură mare pentru soția primarului Aradului Călin Bibarț, deoarece Consiliul Județean Arad nu i-a mai prelungit mandatul de director la Zona Liberă Curtici-Arad.

Zona liberă Curtici-Arad a luat ființă prin Hotărârea de Guvern nr. 449 din 8 iunie 1999 și a avut 75 de hectare la Curtici și 15 la Arad.

În 15 noiembrie 2006, directorul Zonei Libere Curtici-Arad a fost numită Cristina Elena Bibarț, soția lui Călin Bibarț, chiar dacă nu avea nici o experiență în domeniu, fiind juristă și până atunci a lucrat la Registrul Comerțului. Dar Cristina Bibarț a avut o calitate primordială: este nașa lui Florian Coldea, care atunci era director interimar al Serviciului Român de Informații.

Cristina Bibarț, directorul Regiei Autonome “Administraţia Zonei Libere Curtici-Arad” a condus în mod discreționar instituția. Ea a avut parte mereu de protecție. Pe lângă cea a nașului, a venit și cea a soțului: Călin Bibarț a fost în perioada 2009-2012 prefect al județului Arad, iar cum este primarul Aradului.

Banii Zonei Libere au însemnat turism pentru directoare

Cristina Bibarț a condus în mod discreționar Administrația Zonei Libere Curtici-Arad. S-a plimbat în întreaga lume chiar sub pretextul că va aduce investitori. Investitorii nu au venit, dar banii Zonei s-au cheltuit.

Un Raport al Camerei de Conturi pentru anul 2011-2012 arată că directoarea generală a RA Administraţia Zonei Libere Curtici Arad, Cristina Bibarț și directoarea economică Olga Furdea s-au plimbat din Mexic până în Thailanda și și-au dat diurne mai mari decât prevedea legislația. Un ONG din București s-a ocupat de întregul pachet de servicii pentru șefele de la Zona Liberă. „Potrivit documentelor puse la dispoziţia controlului, în perioada 2011-2012, au fost efectuate de către directorul general şi directorul economic al RA Administraţia Zonei Libere Arad- Curtici Arad un număr de patru deplasări externe, respectiv în SUA, Mexic-Cuba; Austria şi Asia. Deplasările externe efectuate în SUA, Mexic-Cuba şi Tailanda-Emiratele Arabe Unite au fost organizate de Asociaţia de Dezvoltare Economică Locală (ADEL) Bucureşti, asociaţie nonguvernamentală cu care RA Administraţia Zonei Libere Arad a încheiat contracte de prestări servicii”, se arată în raportul Camerei de Conturi Arad.

Vizita din SUA a fost de fapt participarea la expoziția Sema Show&Aapex, salon auto din Las Vegas. Programul a prevăzut turul orașului San Francisco, Las Vegas și Marele Canion. Auditorii Camerei de Conturi au constatat că în loc de o diurnă de 1060 de dolari, conform legii, cele două directoare au decontat 3.500 de dolari.

A urmat o misiune economică din Mexic, în urma căreia directoarea generală Cristina Bibarț și cea economică, Olga Furdea ar fi adus un val de investitori la Arad. Nu se știe cum și-au imaginat cele două șefe de la Zona Liberă Curtici-Arad că participarea lor la “Las Manos del Mundo” – Expoziție de artă meșteșugărească din Mexico-City ar fi fost mai mult decât o excursie pe banii instituției. „Misiunea economică”, conform  organizatorilor a constat în turul orașului Mexico City cu ghid însoțitor, cu vizitarea principalelor obiective turistice, tur la Teotihuacan, complexul arheologic supranumit „Orasul Zeilor”, vizita la Canionul Sumidero și plimbare cu vaporul prin canion; San Cristobal de Las Casas, Palenque (unul dintre putinele orase ramase mostenire de la civilizatia maiasa, care face parte din patrimoniu UNESCO), Cascadele Agua Azul și ruinele maya unice de la Palenque, aflate in inima junglei; Campeche, pentru un tur al orasului in faimosul tramvai Gaupo; vizitarea piramidelor de la Uxmal si Kabah, Templul Jaguarului, Observatorul, Piata celor o mie de coloane, Fantana Sacra. Nu a putut fi ratat Cancun, Varadero, Havana. Cele două directoare și-au decontat 3.000 de dolari, în loc de 1.057,92 dolari, cât prevedea legea.

Apoi, au urmat vizite în Emiratele Arabe Unite și în Thailanda. Și în acest caz a consumat împreună cu directoarea economică mai mulți bani de diurnă decât avea dreptul: 2.124 de dolari în loc de 988 dolari, conform Camerei de Conturi.

Echipa de control de la Camera de Conturi menționează în raportul de control pentru anii 2011-2012 că cele două directoare de la Zona Liberă Curtici-Arad au fost într-o misiune economică în perioada 29 august – 1 septembrie 2012 și la Viena unde s-au cazat direct la Hotel Imperial Viena: „Pentru cele trei nopţi de cazare în Viena, au fost decontate de către cele două salariate ale RA Zona Liberă Curtici Arad cheltuieli de cazare de 1.762 euro, ca urmare a cazării la un hotel de cinci stele,  respectiv Hotel Imperial Viena”. Auditorii spun că cele două directoare ar fi avut dreptul la decontarea unor cheltuieli de cazare de 900 de euro. Și diurna a fost din nou umflată: 372 de euro în loc de 280 euro.

În urmă cu patru ani, Cristina Bibarț și-a eliminat concurența

În anul 2017 a expirat mandatul de director general al Zonei Libere Curtici-Arad. Pentru a-i asigura directoarei Cristina Bibarț un concurs fără emoții, Consiliul de Administrație a creat criterii și profilul candidatului pentru acest post. Conform cerințelor, candidatul ideal trebuia să cunoască limba română, scris și citit, să aibă minim 10 ani vechime în muncă cu carte de muncă, nu la „negru”, experiență de minim 5 ani într-o funcție de conducere în instituții publice sau private care au ca obiect de activitate administrarea imobilelor și de două ori la interval de câteva rânduri se solicita activitate deplină de exercițiu, neapărat absolvent de facultate și master etc. Candidații care au trecut de prima etapă, vor fi evaluați conform matricei profilului candidatului pentru acest post: „cunoaște care sunt jucătorii cheie ai industriei”, „înțelege peisajul competitiv”, „se păstrează la curent cu tendințele actuale și viitoare”, „înțelege rolul IT ca o unealtă strategică de afaceri”, „gândire strategică și previziuni”, criterii menționate de mai multe ori. Comitetul de nominalizare și remunerare a fost condus de Raul Flavian Huber, un specialist, conform CV-ului său, în… poliuretan. Și-au depus dosarul de concurs trei persoane, dar… matricea i-a eliminat pe doi dintre și a rămas doar nașa. Nașa lui Coldea. Așa a devenit Cristina Bibarț director pentru încă patru ani de zile. Până acum, când nu i s-a mai prelungit mandatul.

Zona Liberă Curtici-Arad, interpelare în Parlament

Câteva dosare mari de contrabandă cu țigări și nu numai au ținut prima pagină a presei însă nu pentru mult timp deoarece nimeni nu știe cum s-au finalizat anchetele care au avut ca obiect cazurile descoperite în Zona Liberă.

În vara anului 2012 a avut loc o descindere a DIICOT în zonele libere Curtici și Agigea într-un dosar de contrabandă cu țigări. Au fost descoperite 3 milioane pachete de țigări de contrabandă, un adevărat record în materie. „În perioada 2011–2012, grupul infracţional a desfăşurat operaţiuni de tranzit şi achiziţie/vânzare de ţigări în zonele libere Agigea şi Curtici (Arad) prin folosirea frauduloasă a unei societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti, prin falsificarea semnăturii administratorului acesteia, scopul urmărit fiind acela de obţinere de beneficii financiare majore prin sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor la bugetul de stat ca urmare a ascunderii sursei impozabile şi înregistrării de operaţiuni comerciale fictive”, comunica DIICOT, care a apreciat valoarea operațiunilor efectuate până în momentul controlului la 5 milioane de euro.

După doar un an, alt caz legat de țigări de contrabandă a adus în prim-plan Zona Liberă Curtici. Este vorba despre reclamarea unui așa-zis furt de țigări, adică 3 TIR-uri pline cu țigări. Hoții au dat dovadă de… bun simț civic pentru că au măturat hala de unde au furat țigările. Este vorba de fapt de un furt cu repetiție, același om de afaceri reclamând cu câtva timp în urmă un alt furt de țigări valorând 800.000 euro. Interesant este că directoarea Zonei Libere, Cristina Bibarț, a interzis atunci accesul presei la depozitul de unde au fost furate țigările și s-a abținut să comenteze ceva.

Zona Liberă Curtici a fost vizată și de hoții de cupru. Este vorba despre aproximativ 400 tone de cupru care a fost preluat dintr-un depozit de pe raza zonei libere de șoferii mai multor camioane care au prezentat documente false apoi au dispărut pur și simplu. Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 20 milioane de euro.

Neregulile legate de Zona Liberă Curtici-Arad au făcut obiectul unei interpelări a fostului senator Valer Marian. Acesta a făcut legătura între directoarea zonei libere, Cristina Bibarț și soțul acesteia, Călin Bibarț și fostul general SRI Florian Coldea, consătean, vechi prieten și fin al lui Călin Bibarț. Coldea ar fi fost cel care ar fi ajutat familia Bibarț să ocupe funcții importante, Cristina Bibarț pe cea de director al Zonei Libere iar soțul ei, Călin, prefect al județului Arad, șef al Departamentului Vânătoare din Romsilva, director general interimar al Romsilva și după alegerile din 2016, viceprimar al Aradului, iar din 2020, primar.

Comentarii

comentarii