Acasă Actualitate Elevii fumează și se distrează prin Piața Victoriei, în timpul orelor, nevăzuți...

Elevii fumează și se distrează prin Piața Victoriei, în timpul orelor, nevăzuți de polițiștii locali

DISTRIBUIȚI

Un fenomen care persistă îndeosebi în timpul sezonului cald, este “spectacolul” fără opreliști pe care îl dau elevii de la Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu” în spatele Muzeului Banatului și prin orice gang din Piața Victoriei!

Ei se strâng în grupuri mari fumează, povestesc cu glas tare, se hârjonesc, se fugăresc și, de cele mai multe ori, îndrăgostiții nu au nici o jenă în a se îmbrățișa și a se săruta în văzul tuturor, sfidând bunul simț și pe toți cetățenii care trec pe lângă ei.

Chiar luni, 1 aprilie, la redacția Ziua de Vest au sosit câteva poze cu elevii “distrându-se” în zona centrală, la o țigară.

“Elevi de la Liceul MIU (Ion C. Brăteanu) se adună și fumează și fac zilnic gălăgie în Piața Victoriei și în spatele Muzeului Banatului”, este mesajul care a însoțit fotografiile.

Deși fenomenul se manifestă de mulți ani, se pare, că nicio instituție abilitată nu a luat măsuri serioase pentru a opri aceste ieșiri ale elevilor.

Ce spune ISJ Timiș?

Totuși, Inspectoratul Școlar Județean Timiș susține că știe de fenomen și a încercat să ia unele măsuri, împreună cu reprezentanții liceului.

Concluzia este că acești elevi se află în afara programului școlar și sunt navetiști. Unii s-au declarat a fi de la Liceul I.C. Brătianu, dar de fapt nu erau.

“Pe parcursul anului școlar 2023-2024, Inspectoratul Școlar Județean Timiș a fost permanent în legătură cu conducerea unității de învățământ Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu” cu privire la problema semnalată.  În urma verificărilor efectuate și a discuțiilor purtate cu direcțiunea școlii, s-a constatat faptul că o parte dintre elevii aflați în proximitatea liceului încep cursurile la ora 14 (fiind elevi la profesională). Unii dintre aceștia fac naveta spre școală cu mijloace de transport în comun, din diferite localități din județ, sosind în Timișoara înaintea începerii cursurilor. Astfel, acești elevi se află în afara programului școlar. Pe de altă parte, din situațiile analizate anterior, s-a constat că unii elevi au declarat agenților Poliției Locale Timișoara că învață la Liceul Tehnologic „Ion I.C. Brătianu”, dar în urma verificărilor efectuate, aceștia nu s-au regăsit printre elevii înmatriculați la unitatea menționată anterior. Conducerea unității de învățământ transmite constant informări cu privire la acest aspect pe grupurile de comunicare cu cadrele didactice și părinții elevilor”, a explicat prof. Aura Danielescu, inspector șef al ISJ Timiș.

Ce spune Poliția Locală Timișoara?

Polițiștii locali au fost chiar, luni 1 aprilie, în fața a peste 200 de elevi de la Liceul IC Brătianu pentru a discuta despre bullying, violență verbală și fizică și consum de tutun și alte substanțe.

Polițiștii locali au fost invitați, astăzi, luni, la Liceul Tehnologic I. C. Brătianu, în cadrul manifestărilor prilejuite de Săptămâna Școala Verde.

Peste 200 de elevi de la clasele a IX-a și a X-a din cadrul unității de învățământ au aflat despre probleme de actualitate cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi, pericolele  la care sunt expuși, printre care bullyingul și cyberbullyingul, violența verbală sau fizică, consumul de substanțe din tutun, locurile în care acest lucru este interzis, sancțiunile care sunt atrase de încălcarea prevederilor legale, dar și cum trebuie să reacționeze și unde să apeleze atunci când li se oferă substanțe interzise.

Tinerii au primit inclusiv pliante informative legate de aceste subiecte care să le fie utile pe viitor, atât tinerii, cadrele didactice care au fost prezente la întâlnire, cât și responsabilul Comisiei antiviolență și antibullying din cadrul liceului considerând întâlnirea extrem de utilă.

Problemele au fost discutate pe înțelesul elevilor, astfel încât să știe de ce să se ferească și cum să reacționeze în diverse situații.

Se dorește ca această colaborare să continue și pe viitor pentru a crea un mediu cât mai sigur pentru elevii de la unitatea de învățământ”, a transmis Poliția Locală Timișoara.

Comentarii

comentarii