Acasă Eveniment Enciclopedia Revoluţiei de la Timişoara: o carte care vrea să spună adevărul

Enciclopedia Revoluţiei de la Timişoara: o carte care vrea să spună adevărul

DISTRIBUIȚI

Trebuie să spunem adevărul despre Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara pentru generaţiile viitoare –a declarat Gino Rado, vicepreşedintele Memorialului Revoluţiei din Timişoara, vineri, 12 decembrie. La 25 de ani de la evenimentele din capitala Banatului, la sediul revistei Orizont a Uniunii Scriitorilor Timişoara, au fost lansate patru volume:
Enciclopedia Revoluţiei din Timişoara 1989, volumul I, Cronologia şi victimele Revoluţiei, coordonator Lucian Ionică;
Enciclopedia Revoluţiei din Timişoara 1989, volumul II, Documente ale Revoluţiei, coordonatori Romeo Bălan şi Gino Rado;
Revoluţia din 1989 în spitalele timişorene, autor Lucian-Vasile Szabo;
Revista Memorial 89, nr. 2 (14) 2014.
„E o bucurie această întâlnire. Se împlinesc 25 de ani de la revoluţie, moment întâmpinat în cel mai curat mod cu putiinţă. Aceste cărţi înseamnă istorie şi cultură”, a spus prof. univ. dr. Cornel Ungureanu.
Volumele sunt realizate în cadrul Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 Timișoara, cu colaborarea unor specialiști ai Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest din Timișoara.
„Timp de 25 de ani s-a scris mult şi cu pasiune despre Revoluţia de la Timişoara. S-au publicat articole de ziar, studii în reviste, cărţi cu mărturii, pagini de jurnal, serii de documente, analize şi sinteze. La acestea s-au adăugat emisiuni de radio şi televiziune, precum şi site-uri specializate. Au fost consemnate acţiunile populaţiei în confruntare cu forţele de represiune, emoţia şi atmosfera extraordinară de atunci, transformate, pentru cei ce au demonstrat în stradă, într-o bucurie nemăsurată. Alte lucrări au prezentat opiniile unor persoane aflate în cealaltă tabără, şi care au oferit o altă perspectivă asupra evenimentelor. S-a adunat astfel o mare cantitate de informaţii şi de interpretări, de valori diferite. Acum, după atât timp, a încerca să faci o selecţie, să cauţi o ordine şi o logică a faptelor este foarte dificil şi poate chiar riscant. Dar este cu atât mai necesar”, a explicat dr. Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialului Revoluţiei.
„În 25 de ani s-a publicat enorm despre revoluţie. Apare întrebarea de ce mai e nevoie de o lucrare despre revoluţie, ce mai aduce ea în plus? Era momentul pentru un asemenea volum, fiindcă e altfel faţă de ceea ce s-a scris. Enciclopedia îşi propune să fie o sinteză obiectivă a ceea ce a apărut până acum, realizată după rigorile cercetării ştiinţifice şi încearcă să ofere un conţinut extrem de divers într-o formă accesibilă şi sintetică”, a explicat Lucian Ionică.
El a mai precizat că Enciclopedia Revoluţiei de la Timişoara este o lucrare în trei volume, care îşi propune să ofere o imagine a Revoluţiei de la Timişoara, să prezinte cât mai obiectiv şi sintetic, într-o manieră accesibilă, informaţii despre acele zile dramatice. Să călăuzească cititorul prin mulţimea de date, uneori contradictorii, ajutându-l să găsească ceea ce este esenţial şi, totodată, să-i amintească întrebările rămase fără răspuns. Primul volum cuprinde o cronologie detaliată a evenimentelor din Timişoara din perioada 15-22 decembrie 1989, precum şi consemnarea victimelor. Al doilea volum oferă o culegere a celor mai semnificative documente, accesibile până în acest moment, privind Revoluţia de la Timişoara. Al treilea volum reprezintă un dicţionar ale cărui articole oferă informaţia necesară, inclusiv cea bibliografică, referitoare la ceea ce s-a petrecut în capitala Banatului, în decembrie 1989.

Comentarii

comentarii