Acasă Actualitate Erbicidare pentru eradicarea ambrosiei

Erbicidare pentru eradicarea ambrosiei

DISTRIBUIȚI

O plantă banală care poate aduce multe „stricăciuni”. Ambrosia e tot mai prezentă în Timişoara. Primăria a pornit acum o acţiune prin care ambrosia va fi „atacată” cu erbicide care-i vor veni de hac. Prezenţa speciilor vegetale invadatoare şi colonizatoare poate perturba echilibrul ecosistemelor. Pentru ţara noastră sunt menţionate 73 de specii invazive (autohtone şi alohtone), lemnoase şi ierboase. Specia Ambrosia artemisiifolia este originară din America de Nord, face parte din grupul plantelor care în mod curent poartă numele de ” plante rele ”. După anul 1990, numeroase terenuri agricole au fost abandonate, au avut loc masive defrişări în sectorul silvic, buruienile din culturile agricole nu au fost combătute, astfel că pe marginea şoselelor şi a căilor ferate, Ambrosia Artemisiifolia s-a extins foarte mult în flora spontană, invadând până şi culturile agricole, trăind în populaţii întinse care ocupă adesea mai multe hectare. Ambrosia artemisiifolia produce şi răspândeşte mai mult polen decât toate celelalte plante ierboase anemofile luate în ansamblu, o plantă poate produce până la 2,5 miliarde granule de polen pe zi. Polenul aeropurtat poate interacţiona cu alte componente ale mediului, acţionând sinergic, putând determina creşterea riscurilor de îmbolnăviri. Încălzirea şi mărirea concentraţiilor de CO2 atmosferic duce la creşterea producţiei de polen la Ambrosia artemisiifolia prin dezvoltarea unui număr mai mare de inflorescente per plantă. S-a constatat că aminoacidul care se găşeşte în cantitatea cea mai mare în Ambrosia artemisiifolia este histidina, ce se transformă în histamină şi se află la originea manifestărilor alergice, agravând alergia respiratorie.  

Polenurile sunt eliberate dimineaţa devreme

O plantă invazivă este caracterizată de: modalităţi rapide de propagare, producere a numeroşi germeni anual, mijloace de reproducere vegetativă, creştere rapidă, tulpină groasă, organe subterane puternice şi este evitată de animalele fitofage. Schimbarea climaticǎ globalǎ este, de asemenea, un factor semnificativ care contribuie la rǎspândirea şi stabilirea speciilor invazive strǎine. Ambosia artemisiifolia (iarba pârloagelor) se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi al căilor ferate, atât în intravilan, cât şi în extravilanul localităţilor. Ea este o specie invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi. În contextul încălzirii globale a crescut foarte mult producţia de polen de ambrozie; cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă şi temperaturi crescute, planta având o perioadă lungă de înflorire (din iulie până la sfârşitul toamnei). Ea reprezintă una dintre cauzele principale ale rinitelor alergice. Polenul acestei plante este unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic la sfârşitul verii. Perioada de înflorire a plantei  coincide cu perioada de maximă concentraţie a polenului în atmosferă şi cu simptomatologia alergică – polinoză (rinita alergică, conjunctivita alergică, astm, leziuni urticariene de contact, etc. Polenurile sunt eliberate dimineaţa devreme. În orele de după-amiază  concentraţia polenurilor atinge nivele maxime care scad odată cu depunerea lor la începutul serii.

Se smulge din rădăcini

Pentru combatere se recomandă smulgerea din rădăcini a ambroziei înainte ca inflorescenţele să ajungă la maturizare. Primăria Municipiului Timişoara efectuează periodic lucrări de cosire,  smulgere şi erbicidare a buruienii alergogene Ambrosia artemisiifolia din spaţiile verzi puternic infestate (Calea Torontalului, str. Cerna, C. Urseni, Zona Ronaţ, de-a lungul liniilor de tramvai etc. ). De asemenea,  Primăria Municipiului Timişoara a inventariat aliniamentele stradale infestate cu această buruiană alergogenă, urmând ca în perioada următoare să demareze o acţiune de erbicidare în vederea eradicării acestei buruieni. Această acţiune se va efectua în funcţie de condiţiile meteorologice după următorul program: 29.08.2011 – Cartierul Plopi; 30.08.2011 – Cartierul Ciarda Roşie; 31.08.2011 – Cartierul Elisabetin – Freidorf; 01.09.2011 – Cartierele  Mehala şi Ronaţ; 02.09.2011 – Zona Calea Aradului , Calea Torontalului, Strada Ovidiu Balea; 03.09.2011 – Calea Lipovei, Zona UMT. „Pe această cale, solicităm colaborarea persoanelor fizice şi juridice din Timişoara, în eradicarea acestei buruieni, prin cosirea şi smulgerea ei pe terenurile aflate în administraţia / proprietatea lor, ceea ce ar spori considerabil eficienţa măsurilor luate de Primăria Municipiului Timişoara. În cazul în care puteţi da relaţii despre proprietarii  terenurilor virane unde este prezentă această buruiană (nume, adresă, telefon etc. la care aceştia pot fi contactaţi), vă rugăm să anunţaţi la Direcţia de Mediu din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, la telefon numărul: 0256408437”, transmit reprezentanţii Primăriei Timişoara. Primăria Municipiului Timişoara a reglementat, prin Hotărârea de Consiliu Local nr.206/2009, care modifică şi completează Hotărârea de Consiliu Local nr.371/2007 HCL 371 din 2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe raza municipiului Timişoara, următoarele: Art.25, alin. x) „constituie contravenţie „nedistrugerea buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor-Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire”. De asemenea, Regulamentul privind factorii de mediu din zona metropolitană Timişoara, HCL 43 din data de 24.02.2009, în cadrul Cap.I, Art. A, alin. i) prevede că: persoanele fizice şi juridice au obligaţia de „distrugere a buruienilor şi în mod special a celor cu potenţial alergen (iarba pârloagelor – Ambrosia artemisiifolia, pelinul – Artemisia sp.) de pe spaţiile verzi, prin scoaterea rădăcinilor, smulgere, cosire”.

 

Comentarii

comentarii