Acasă Politica Europarlamentarul Cristian Buşoi, interceptat în dosarul baronului de Mehedinţi – STENOGRAME

Europarlamentarul Cristian Buşoi, interceptat în dosarul baronului de Mehedinţi – STENOGRAME

472
DISTRIBUIȚI

busoi

Cristian Buşoi, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a fost interceptat în dosarul Duicu. Baronul PSD a discutat cu Buşoi despre fondurile alocate pentru judeţul Mehedinţi pentru servicii paraclinice. La rectificare, Mehedinţiul a primit o sumă uriaşă.

Europarlamentarul PNL, fost şef al CNAS, Cristian Buşoi a declarat marţi la Realitatea TV că nu îşi aminteşte exact momentul întâlnirii sau convorbirii cu Adrian Duicu, aşa cum au fost ele surprinse de DNA. El a explicat însă că mulţi aleşi locali îl contactau cu privire la alocările de fonduri CNAS.

„Nu îmi aduc exact aminte acest moment. Dar vă pot spune că nu doar domnia sa, ci foarte mulţi s-au întâlnit cu mine sau m-au abordat pentru a şti cum stau lucrurile cu fondurile de sănătate. Erau nişte discuţii informative. Nu ştiu dacă am reuşit să mulţumesc pe cineva, dar nevoile erau foarte mari şi fondurile nu ajungeau la fel pentru toate judeţele. Deşi acest dosar e foarte vechi, până acum nu am fost solicitat să dau vreo explicaţie în acest dosar la DNA. Acesta e un anumit pasaj care arată un anumit tip de comportament al unor lideri locali, dar nu presupune un lucru incorect”, a declarat Buşoi.

Potrivit stiripesurse.ro, site care prezintă stenogramele DNA, anchetatorii susţin că:

„În ziua de 18-06-2013 (a doua zi după numirea lui Buşoi Cristian-Silviu în funcţia de preşedinte al Casei naţionale de Asigurări de Sănătate), la ora 16:21:37 cei doi au purtat următoarea discuție telefonică:

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, CRISTI.

CRISTI BUŞOI: Ce faci, ADI?

DUICU IOAN-ADRIAN: Uite, acasă. Numai ce-am ajuns.

CRISTI BUŞOI: Poa’ să vină mătuşi-mea, STELA BULIGĂ, şefa asistentelor din Spitalu’ Judeţean, cinci minute până la tine?

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Mâine dimineaţă.

CRISTI BUŞOI: Mâine dimineaţă la ce oră?

DUICU IOAN-ADRIAN: Dimineaţă la nouă, nouă jumate.

CRISTI BUŞOI: Nouă, nouă jumate.

DUICU IOAN-ADRIAN: Ce s-a întâmplat?

CRISTI BUŞOI: Nimica. Nu… Vroia să te întrebe ceva. Atât.

****

DUICU IOAN-ADRIAN: CARLA ce-a făcut?

CRISTI BUŞOI: CARLA, n-am văzut-o. A intrat în concediu.

DUICU IOAN-ADRIAN: Ştiu. Vrea să plece.

CRISTI BUŞOI: Da. O să plece.

DUICU IOAN-ADRIAN: I-am spus eu să plece, să nu mai bâzâie pe-acia.

CRISTI BUŞOI: Da. Nu-i…

DUICU IOAN-ADRIAN: I-am spus: Du-te CARLA, nu mai sta.

CRISTI BUŞOI: Mi-au dat un om din IAŞI. Adică, voi PSD-ul.

*****

DUICU IOAN-ADRIAN: Important e să-ţi fie credincioase şi să facă în aşa fel încât să fie ok.

CRISTI BUŞOI: Da. Dar cât timp sunt şi ele cu semnături, o să fie atente să fie…

DUICU IOAN-ADRIAN: CRISTI, eu am făcut la Consiliul Judeţean un lucru… Pe fiecare hârtie care reprezintă… un lucru foarte serios, semnezi un contract mare, semnezi nu ştiu ce, eu i-am pus jos pe bandă… o bandă jos şi scrie acolo o chestie de asta, o să-ţi spun cum am scris eu: acest document este întocmit de cutare şi cutare şi-şi asumă întreaga responsabilitate din punct de vedere legal şi nu ştiu cum… Scrie patru fraze jos, pe ultima… las tot timpu’ … Da’ numai pe documente extrem de importante. Chiar dacă semnează el documentu’… că în fişa postului are responsabilitate să semneze documente sub tine, ştii? E! Faptu’ că o pui pe ea să scrie un paragraf acolo… acest document este întocmit de LIDIA POPESCU şi cutare, cutare, responsabil cutare… îşi asumă întreaga răspundere cu privire la legalitatea şi … nu ştiu cum dracu’… a documentului.

CRISTI BUŞOI: Îhî. Îhî. Păi, îmi dai tu textu’.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Şi când scrii treaba asta, CRISTI, pe hârtie, îţi spun că o să vezi funcţionaru’ cum are o altă responsabilitate şi altfel gândeşte.

CRISTI BUŞOI: Da. Nu te derogă pe tine de…

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu. Deci, tu… CRISTI, tu, în faţa oricărui organ, spui: Domne’, eu mai mult de-atât nu pot să fac! Eu sunt un ordonator de credite, îs pus politic aicea, eu n-am capacitatea nici profesională şi nici intelectuală să stau, să pătrund documente, să citesc eu mii de hârtii.

CRISTI BUŞOI: Nu. Nu. Că de aia îs nişte oameni cu nişte responsabilităţi.

DUICU IOAN-ADRIAN: Aşa. Da’ tu… Da, domne’. Ce-am putut să fac, să-l responsabilizez mai mult, din punctu’ meu de vedere, atât am putut să fac. Dacă a fost suficient, bine; dacă n-a fost suficient, asta e! Dar eu m-am gândit la un lucru în plus faţă de colegii anteriori care au fost. Şi-ţi spun că ţine treaba asta la orice organ de anchetă, dacă Doamne fereşte vreodată… Da, domne’, au fost hârtii foarte importante, mi-am dat seama de importanţa lor, n-aveam niciodată cum să pătrund, să le învăţ sau să le înţeleg pe toate şi m-am gândit că-i foarte bine să-i responsabilizez cu încă o frază în plus sau două fraze în plus. Şi oriunde ţine treaba asta. Şi ei, atunci, când se vor duce, nu mai poa’ vină, să spună: Domne’, mi-a impus el să semnez şi asta-i viaţa! Ştii cum e cu preşedintele!

CRISTI BUŞOI: Nu. Nu. Nu.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, eşti dobitoacă! Tu ori mănânci căcat, ori eşti proastă! Păi, cum dracu’? Hai c-ai semnat, ai semnat da’ uite mai scrii şi trei fraze sub asta! E exact ca un fel de declaraţie pe proprie răspundere. Ştii?

CRISTI BUŞOI: Ne-auzim. Te pup.

DUICU IOAN-ADRIAN: Hai! Pa, pa.

CRISTI BUŞOI: Te pup, ADI.

****

În ziua de 20-06-2013, la ora 17:08:59, Duicu Ioan-Adrian şi Buşoi Cristian-Silviu au purtat următoarea discuție telefonică:

DUICU IOAN-ADRIAN: Auzi? Cheam-o, te rog, pe madam STOIAN. Trebuie să ne semneze o hârtie pentru Casă, la Mehedinţi, aici, trebuie să-şi facă asta nu ştiu ce căcat să-şi facă pe-aicea.

BUŞOI CRISTI: Am plecat. Da’ ce hârtie trebuie să…?

DUICU IOAN-ADRIAN: Mâine, mă! Mâine. Nu… Nimica… Cu banii pentru paraclinici, nu ştiu ce dracu’ trebuie să pună dintr-o parte în alta.

BUŞOI CRISTI: Am dat drumu’ eu, am semnat azi la toate judeţele.

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu ştiu dacă ai semnat aia. Nu ştiu dacă ai semnat-o.

****

DUICU IOAN-ADRIAN: Îhî. Nu. Nu ştiu, mă! Nu ştiu să-ţi spun. Trebuie să modifici… ştie, îi spune… o să-i spună lu’ aia, lu’ STOIA, să-i spună lu’ asta… să vină la tine să-ţi explice despre ce e vorba. Dacă nu e…

BUŞOI CRISTI: Îhî.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci, nu e nicio chestie, absolut nimica nu e, decât… nu ştiu ce dracu’ … Nu… Şi multe… Nu ştiu să-ţi explic, că-ţi spun prostii. Nu ştiu.

BUŞOI CRISTI: Da. Nici eu nu sunt încă familiarizat cu…

DUICU IOAN-ADRIAN: Da. Îs convins. Da. Aha.

***

Ce a urmat?

„Prin referatul din data de 27 august 2013, aprobat de către Buşoi Cristian-Silviu, casei judeţene de asigurări de sănătate Mehedinţi i s-a alocat, pentru servicii paraclinice, suma suplimentară de 936.000 de lei, ceea ce reprezintă 2,74% din suma suplimentară alocată la nivel național caselor județene de asigurări de sănătate (suma totală alocată caselor județene de asigurări de sănătate fiind de 36.625.500 de lei); aceasta în condiţiile în care, aşa cum am arăta, judeţul Mehedinți are doar 1,21% din numărul de asiguraţi de la nivel naţional.

În motivarea acestui referat s-au reţinut drept criterii de repartizare, generic, „numărul de asigurați şi costul/asigurat la nivel naţional” şi „propunerile caselor de asigurări de sănătate cu privire la necesarul de credite bugetare şi de angajament până la sfârşitul anului”.

În urma acestei alocări suplimentare suma iniţial aprobată pentru judeţul Mehedinți (pentru servicii paraclinice) a crescut de la 4.268.000 de lei la 5.204.000 (creşterea fiind una de 21,93%).

****

De menţionat că:

Prin ordonanța guvernului nr. 17/2013 din data de 30 iulie 2013 (cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2013), s-a dispus repartizarea sumele reţinute, în proporţie de 10%, în bugetul instituţiilor şi autorităţilor publice (rezerva bugetară).

În aplicarea dispozițiilor acestui act normativ, la data de 27 august 2013 la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a fost întocmită o informare cu privire la repartizarea influențelor ce decurg din ordonanța guvernului nr. 17/2013 din data de 30 iulie 2013. Tot da ta de data de 27 august 2013 s-a întocmit şi un referat (înregistrat sub nr. DG1472/27 august 2013) cu privire la repartizarea influențelor ce decurg din ordonanța guvernului nr. 17/2013 din data de 30 iulie 2013. Ambele documente au fost aprobate, în calitate de preşedinte al Casei naţionale de Asigurări de Sănătate, de către Buşoi Cristian-Silviu.

Comentarii

comentarii