Acasă Actualitate Evitați amenda de 20.000 de lei! Depuneți deșeurile la cele 4 puncte...

Evitați amenda de 20.000 de lei! Depuneți deșeurile la cele 4 puncte de colectare gratuită ale Retim. Iată adresele!

DISTRIBUIȚI

Timișorenii pot depune prin aport voluntar deșeuri precum mobilă, covoare, gresie, obiecte sanitare, frunze și crengi, polistiren și carton provenite de la ambalaje ca să evite amenda pentru abandonul deșeurilor de până la 20.000 de lei.

Conform OUG 92/2021 abandonul și eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate în acest scop este interzisă și constituie o contravenție și se sancționează cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 50.000 lei la 70.000 lei, pentru persoanele juridice.

Este prevăzută și o sancțiune complementară, în cazul săvârșirii faptei de abandonare a deșeurilor, aceasta constând în obligarea contravenientului să ridice deșeurile abandonate, să curețe terenul și să elimine deșeurile prin societăți specializate autorizate, suportând toate costurile pentru aceste activități.

Reamintim că pentru a preveni abandonul deșeurilor și sancționarea cetățenilor, Primăria Municipiului Timișoara împreună cu RETIM Ecologic SA a pus la dispoziția cetățenilor patru puncte de colectare gratuită a deșeurilor vegetale, voluminoase de uz casnic si deșeuri rezultate din construcții și demolări.

Începând cu luna ianuarie 2022, deșeurile din polistiren și carton provenite din ambalaje ale unor obiecte voluminoase sau electrocasnice pot fi predate gratuit la centrele noastre – atenționează Retim.

În conformitate cu prevederile HCL 405 din 19.07.2019 de aprobare a Planului de prevenire și măsuri privind evitarea și reducerea cantităților de deșeuri abandonate pe domeniul public de pe raza Municipiului Timișoara, cantitățile preluate în mod gratuit în aceste patru centre sunt:
• Deșeuri vegetale: 3 mc/persoană /lună
• Deșeuri voluminoase de uz casnic: 5 mc/ persoană/lună
• Deșeuri rezultate din construcții și demolări: 1 mc/persoană/lună

Adresele și orarele obișnuite punctelor de colectare : 

  1. Calea Torontalului, nr. 94(L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  2. Calea Moșniței, nr. 2-4(L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  3. A Imbroane, nr. 70(L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00)
  4. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, Str. Mile Cărpenișan, nr 3) (L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00)

Câteva reguli de funcționare ale acestor centre sunt:

  1. Pentru a putea fi depuse la centre, crengile trebuie să fie tăiate la o dimensiune nu mai mare de 50 cm şi legate în mănunchi, iar frunzele şi iarba trebuie să fie depozitate în saci. 
  2. Deşeurile voluminoase de uz casnic precum piesele de mobilier trebuie demontate sau dezasamblate.
  3. Deşeurile din construcții provenite din locuinţe, generate de activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a acestora, care sunt acceptate : amestecuri de beton, cărămizi, țigle și obiecte sanitare ceramice. Acestea trebuie depozitate în saci rezistenţi precum cei de rafie. Deșeurile din construcții care se pot depune exclud cele precum polistiren, poliuretan, vată minerală şi bazaltică. Sacii care vor conține deșeurilor menționate anterior nu vor fi primiți de centre.
  4. Deșeurile de polistiren provenite de la ambalaje trebuie să fie curate, uscate, nefărâmițate și aduse în saci transparenți . În cazul în care se vor prezenta deșeuri murdare sau umede, acestea pot fi refuzate la preluare.
  5. Cartonul provenit de la ambalaje trebuie să fie curat, uscat, pliat, turtit sau strivit pentru a ocupa un volum cât mai mic. În cazul în care se vor prezenta deșeuri murdare sau umede, acestea pot fi refuzate la preluare.
  6. Pentru depunerea deșeurilor este necesară prezentarea unui document de identitate în vederea verificării cantităților maxime lunare permise. 

În ceea ce privește celelalte localități din mediul rural zona 1 a județului Timiș, deșeurile voluminoase se colectează în cadrul campaniilor organizate de RETIM trimestrial și anunțate în prealabil. Acestea trebuie păstrate în gospodării până la momentul sosirii în fiecare localitate a containerului dedicat colectării lor.

Pentru a afla unde pot sa depuna deșeurile vegetale, deșeurile din construcții, polistirenul și carton cetățenii pot suna la primăriile locale.

Comentarii

comentarii