Acasă Actualitate Exemplu de accesare de fonduri europene

Exemplu de accesare de fonduri europene

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Sorin Grindeanu, viceprimarul Timişoarei
Primăria Timişoara a primit, la începutul acestei săptămâni, confirmarea scrisă a aprobării, de către Comisia Europeană, a cofinanţării de 27 de milioane de euro pentru un proiect ce prevede scăderea emisiilor poluante şi creşterea performanţelor regiei de termoficare a Timişoarei – SC Colterm SA. Mai multe ne explică viceprimarul Timişoarei, Sorin Grindeanu.
Despre ce sumă este vorba şi cărui scop îi sunt destinate fondurile?
A fost acceptată o finanţare de 54.262.449 euro, din care 27.131.224 fonduri nerambursabile, asigurate de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi  Fondul de Coeziune, în jur de 24 de milioane de euro de la bugetul de stat şi aproximativ 6 milioane de la bugetul local. Proiectul pentru care s-a obţinut finanţarea este "Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiului Timişoara în vederea conformării la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură urbană". Concret, vor fi reabilitări de cazane, pompe, reţele de distribuţie şi centrale termice, nu cred că este cazul să intrăm în mai multe detalii. E important că se face această retehnologizare cu bani nerambursabili de la Uniunea Europeană.
Când vor demara, practic, lucrările?
Sincer să fiu, în momentul acesta avem o mare problemă. Şi anume, doar din banii de la Uniunea Europeană, pe anul 2010 trebuie să cheltuim 7 milioane de euro, de la bugetul de stat tot vreo 7 şi de la bugetul local aproximativ 1,5 milioane. Deci, în total, undeva peste 15 milioane de euro ar fi prevăzuţi pentru 2010. Problema e că primind doar acum câteva zile decizia de finanţare, intrăm tot pe ceea ce înseamnă etape obligatorii. Şi anume: crearea unităţii de implementare a proiectului, a unităţii de management a proiectului, caiete de sarcini, licitaţii. Licitaţiile sunt internaţionale, ca să clarificăm lucrurile de la început, pentru că ştiu că sunt diverse discuţii. Deci am un semn de întrebare în a fi sigur că sumele prevăzute pentru anul acesta vor putea fi cheltuite, păstrând paşii din ceea ce înseamnă legislaţie. Cert este că, până la final de 2012, noi trebuie să începem acest proiect.
Concret, ce se va schimba în bine pentru abonaţii Colterm?
În primul rând, nu vor resimţi schimbările doar abonaţii Colterm, ci orice timişorean şi timişean din zonele adiacente Timişoarei. Pentru că mare parte din aceşti bani merg pentru retehnologizare în ceea ce priveşte echipamentele ce ţin de mediu şi emisie de noxe. Un lucru extrem de important este că dacă nu făceam aceste lucruri, din 2014, nu ne încadram în limitele impuse conform tratatului de aderare şi trebuia să închidem Coltermul. Câştigul, în plus, pentru abonaţii Colterm este că vom duce echipamentele la un randament care se apropie de 95%.
Cât a durat toată procedura pentru obţinerea finanţării?
Problema e simplă. În primăvara anului trecut, am cerut şi am primit asistenţă tehnică, fiind redactat un proiect de retehnologizare, care a fost trimis la Bruxelles, în 21 decembrie 2009. E un proiect la care s-a lucrat extrem de serios, fără tam-tam, fără conferinţe de presă în care să se anunţe că începem să lucrăm, fără foarte multe bruiaje din partea diverşilor şi care, iată, în şase-şapte luni a primit decizia de finanţare din partea Uniunii Europene. Nu ca în alte cazuri, cum e Ghizela, cum e Surducul şi tot felul de alte proiecte unde nici măcar acum nu avem nici primele faze acceptate. Sper ca proiectul acesta şi modul în care s-a lucrat să fie un exemplu bun. Şi aici chiar ar trebui felicitaţi cei de la Colterm şi cei care i-au ajutat din primărie şi de la firma pe care a angajat-o Coltermul pentru consultanţă. Sper să fie un exemplu bun de cum se face un proiect. Eu sunt un tip optimist, sper să înveţe cei care se ocupă de asemenea lucruri etapele pe care le-au aplicat cei care au făcut acest proiect
Cine e de vină pentru că acele proiecte stagnează?
Eu cred că vinovatul se găseşte la autorităţile judeţene, pentru că de prea multe ori s-au schimbat soluţiile, nu s-a ştiut prea bine ceea ce se vrea. Şi cred că, deşi nu aş vrea să acuz fără dovezi, şi anumite interese locale au dus la tergiversarea anumitor proiecte.

Comentarii

comentarii