Acasă Actualitate Expoziţie interzisă la Bucureşti – adusă la Timişoara

Expoziţie interzisă la Bucureşti – adusă la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Închisă la Bucureşti după numai trei zile

„Constatare la faţa locului”, expoziţia de fotografie care cuprinde imagini surprinse de Agerpress, Simina Bădică şi Andrei Lascu, în timpul mineriadei de la Bucureşti, din 13-15 iunie 1990, trebuia să fie deschisă în Pasajul Unirii din capitală, în perioada 12-27 iunie. După numai trei zile, expoziţia a fost închisă printr-un ordin al Administraţiei Străzilor din Bucureşti, pe motiv că incită la violenţă, cu toate că nu s-au înregistrat nici un fel de acte care să tulbure liniştea publică. „Când am auzit, ne-am gândit s-o aducem la Timişoara. Am vorbit cu cei de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi au fost foarte fericiţi când le-am zis că dorim să o aducem aici, în oraş”, a declarat Oscar Berger, redactorul şef al ziarului Timişoara, unul dintre organizatorii expoziţiei, alături de Muzeul de Artă.

Minciună, violenţă, ură şi cadavre

„Păşiţi în expoziţie pregătiţi să întâlniţi minciună, violenţă, ură şi cadavre”, avertizează panoul de la intrarea în sala de la parter a Muzeului de Artă. Fotografiile şocante prezintă o realitate istorică, surprinsă de obiectivele celor prezenţi la evenimente. Acum 20 de ani, Bucureştiul a fost scena unor violenţe de neimaginat, puse la cale de statul român împotriva propriilor cetăţeni. În acele zile, mii de mineri au venit în capitală din Valea Jiului să împrăştie „golanii” de pe străzi. Ce au făcut, însă, ţine de filmele de groază. Timp de trei zile, teroarea a pus stăpânire pe străzile Bucureştiului. S-a bătut, arestat, violat şi jefuit studenţi, profesori, oponenţi politici, romi sau simpli trecători.

Puzzle fără multe piese

Expoziţia este descrisă ca un puzzle cu piese lipsă, pentru că, deşi însoţită de mărturiile unor nefericiţi ce s-au regăsit în acele zile pe străzi, lipsesc mărturiile soldaţilor, obligaţi să împuşte civilii care stăteau cu spatele, lipsesc declaraţiile minerilor care au împărţit „ordinea” sau imaginile de detenţie din unităţile militare de la Măgurele şi Băneasa. Cel mai important, din expoziţie lipsesc mărturiile celor şase morţi recunoscuţi de stat. Scopul expoziţiei nu este să incite, ci să facă un exerciţiu de memorie asupra evenimentelor din istoria recentă a României, pentru că, din păcate, cele mai multe acte de abuz au rămas nesancţionate în justiţie. „Toată lumea spune că trebuie să ne uităm în viitor, dar nu poate exista un viitor fără să ne rezolvăm trecutul”, a declarat Oscar Berger.

Ce nu se poate la Bucureşti se poate la Timişoara!

„Constatare la faţa locului” s-a născut la iniţiativa  Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, împreună cu Fundaţia Konrad Adenauer, instituţii prin bunăvoinţa cărora au putut fi aduse fotografiile la Timişoara. În speranţa că nu o va interzice nimeni la Timişoara, expoziţia este găzduită în sala de la parterul Muzeului de Artă, din Piaţa Unirii, în perioada 16 august – 4 septembrie. Vernisajul va avea loc luni, 16 august, la ora 18. Expoziţia se poate vizita zilnic, între orele 10 şi 18, lunea închis.
 

Comentarii

comentarii