Acasă Actualitate Facultatea de Litere, mai tare ca Senatul Universităţii de Vest

Facultatea de Litere, mai tare ca Senatul Universităţii de Vest

DISTRIBUIȚI

10 masterate dispar la o singură facultate, în urma unei decizii dubioase
Zece masterate dispar din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara. Conducerea facultăţii este acuzată că ar fi luat o decizie peste capul Senatului, suspendând automat sesiunea de înscrieri la masterat din septembrie. Asta dacă în sesiunea din iulie, masteratele nu aveau peste 10 candidaţi confirmaţi. Decizia ciudată a consiliului Facultăţii de Litere a venit la o săptămână după terminarea înscrierilor din prima sesiune. Niciunde, regulamentul UVT nu prevede aşa ceva… Rectorul Universităţii de Vest, Ioan Talpoş, recunoaşte că a fost o greşeală a facultăţii, dar spune că cele 10 masterate nu se vor ţine totuşi în acest an.

Talpoş: „Hotărârea celor de la Litere încalcă regulamentul universităţii”

Hotărârea Consiliului Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie se bate cap în cap cu o hotărâre a Senatului UVT, prin care se spune că sunt obligatorii două sesiuni de înscrieri. „Hotărârea celor de la litere încalcă regulamentul Universităţii de Vest. Nu din cauza asta însă rămânem fără 10 mastere. Cel puţin pentru un an, acestea vor fi suspendate. Vom analiza situaţia, iar Senatul poate decide şi eventuale sancţiuni pentru cei vinovaţi. La litere avem o conducere nouă şi, de-a lungul timpului, aici au mai fost probleme”, ne-a declarat Ioan Talpoş, rectorul UVT. Cel mai mare scandal este provocat de desfiinţarea masterului de Civilizaţie Italiană. Consulul Italiei la Timişoara a avut o întrevedere cu rectorul Talpoş, dar nu a obţinut mare lucru. Alţi membri de vază ai comunităţii italiene din Timişoara, dar şi din întreaga lume, doresc să păstreze la UVT singurul masterat de italiană din România.

Decan acuzat de rea credinţă

„Au manipulat regulile jocului cum au vrut ei. Nu a avut loc nicio şedinţă cu directorii de masterate. Ne-am trezit pur şi simplu, în septembrie, în faţa faptului împlinit. O acuz pe doamna decan de rea credinţă în raport cu interesele facultăţii şi ale Universităţii de Vest. Ea spune că nu sunt bani, dar din taxele de masterat se obţin fonduri bune. Noi avem deja 18 oameni înscrişi şi sper să fim lăsaţi să continuăm masteratul”, susţine Viorica Bălteanu, profesor universitar în cadrul catedrei de Limbi romanice a Universităţii de Vest din Timişoara. Ofelia Hedeşan, decanul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, nu a putut fi contactată. Într-un răspuns oficial însă la o adresă pe tema desfiinţării mai multor mastere se arată că este vorba de o problemă de care depinde existenţa întregii facultăţi. „Pentru a putea funcţiona în anul universitar 2010-2011, facultatea a adoptat o serie de măsuri de austeritate, asumate în unanimitate de către membrii consiliului facultăţii în iunie şi iulie 2010. (…) Punctual, consiliul a decis ca numărul minim de studenţi înmatriculaţi în anul I master 2010-2011 să fie de 20 pentru ca programul să fie eligibil”. Mulţi au pierdut însă masteratul pentru că printr-o decizie suspectă s-au cerut măcar 10 locuri confirmate în urma primei sesiuni de înscrieri…

Comentarii

comentarii