Acasă Actualitate Farmaciile rămân fără medicamente, iar bolnavii fără tratamente, în Timiş

Farmaciile rămân fără medicamente, iar bolnavii fără tratamente, în Timiş

DISTRIBUIȚI

Datorită birului clawback
Taxa de clawback a pus pe jar farmaciştii din Timişoara, fiindcă încep să dispară medicamentele de pe rafturi, iar cel mai mult au de suferit bolnavii de cancer. Ciprian Mihok, preşedintele Patronatului Medicilor Farmacişti Timiş, a declarat, miercuri, 13 iunie, că farmaciile sunt deja afectate. “Anumite produse au început să dispară de pe piaţă, încet-încet, dar sigur, cam din toate diagnosticele, îndeosebi pentru bolile oncologice”, a spus Mihok.
Se preconizează că 40 de medicamente au dispărut din farmacii, asta în funcţie de cum s-au epuizat sau nu din depozite. Cauza? Neputinţa producătorilor şi importatorilor de plăti taxa de clawback, prin care statul român şi-a băgat mâna adânc în buzunarul lor, luându-le până la 11% din venituri.
Efectele sunt dezatruoase, fiindcă este evident că, dacă pacienţii nu au medicamente să se poată trata, bolile se agravează şi ei riscă să moară. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) spun că vor rezolva problema. Ministrul Vasile Cepoi s-a întâlnit cu premierul pentru a pune soluţii pe hârtie. Însă, până când se va ajunge la o înţelegere, cei care au de suferit sunt bolnavii.
“Am decis constituirea unui grup de lucru alcătuit din reprezentaţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Justiţie, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi reprezentanţi ai industriei de medicamente care are ca obiectiv realizarea unei analize de impact privind modificarea formulei de calcul a taxei de clawback. Se vor face simulări care să evidenţieze cum vor influenţa aceste modificări structura bugetului”, a declarat dr. Cepoi.
În perioada următoare, până cel târziu în 15 iunie, grupul de lucru are ca termen estimat finalizarea acestei analize de impact, pe baza căreia se vor lua unele decizii privind modificarea taxei de clawback. MS i-a asigurat pe reprezentanţii industriei medicamentului că se caută soluţii pentru situaţia creată. De asemenea, Cepoi atrage atenţia asupra consecinţelor sociale şi economice deosebit de grave ale eventualelor acţiuni ale acestora de a se retrage de pe piaţă. Deja există o situaţie dificilă cu aprovizionarea citostaticelor ieftine, care nu mai prezintă interes comercial pentru producători şi importatori şi sunt afectaţi grav pacienţii cu afecţiuni oncologice. Reprezentanţii Asociaţiilor producătorilor Români şi Internaţionali de Medicamente şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice au fost de acord cu varianta de lucru propusă.
 

Comentarii

comentarii