Acasă Actualitate Femeia – de la discriminare la dezvoltare profesională în Iaşi, Cluj şi...

Femeia – de la discriminare la dezvoltare profesională în Iaşi, Cluj şi Timişoara

DISTRIBUIȚI
Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul  Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în parteneriat cu Universitatea de Vest din  Timişoara, Direcţia de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara, Universitatea Babeş-Bolyai  din Cluj-Napoca, Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Medicală din Cluj – Napoca demarează, începând cu această lună,  proiectul  intitulat ,,Reconstrucţia statutului femeii: de la discriminare la dezvoltare profesională şi egalitate de şanse".

 
Proiectul are ca obiectiv general prevenirea discriminării pe criterii de gen pe piaţa muncii, în scopul asigurării accesului egal la ocupare şi dezvoltare profesională a femeilor şi al promovării principiilor incluziunii sociale si ale egalităţii de şanse în zonele Nord-Est, Nord-Vest şi Vest ale ţării.  Proiectul se desfăşoară pe parcursul a trei ani (1 decembrie 2010 – 30 noiembrie 2013) şi este cofinanţat  din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor  Umane 2007 – 2013. Valoarea totală a proiectului este de 15.798.224 RON, din care asistenţă financiară nerambursabilă 14.960.023 lei.
Printre obiectivele specifice se numără: creşterea conştientizării problematicii discriminării pe criterii de gen şi a importanţei promovării principiilor incluziunii sociale şi a egalităţii de şanse; consolidarea principiului accesului egal pentru toţi pe piaţa muncii, cu scopul de a creşte oportunităţile de angajare şi promovare în carieră ale femeilor. De asemenea, se urmăreşte facilitarea accesului egal la ocupare şi promovare în carieră a femeilor activ-ocupate profesional şi a celor care intră sau revin pe piaţa muncii după perioade prelungite de îngrijire şi susţinere a copiilor şi familiei. 
Prin activităţile adresate în principal femeilor, acestea vor beneficia de asistenţa optimă prin informaţii special destinate lor (ghid de bune practici, website, pliante, emisiuni radio şi emisiuni TV – cu prezentarea unor poveşti de succes) şi acţiuni specifice (crearea unui centru de dezvoltare şi formare profesională pentru femei, cursuri de formare profesională, de dezvoltare personală pentru carieră, cursuri de reconciliere a vieţii de familie cu cea profesională, cursuri privind diminuarea stereotipurilor de gen, destinate femeilor, operatorilor mass-media şi reprezentanţilor autorităţilor locale etc.). 
 

Comentarii

comentarii