Acasă Actualitate Fermierii din Timiş percep adevărata criză

Fermierii din Timiş percep adevărata criză

DISTRIBUIȚI

Interviu cu Gheorghe Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Ovitim-Mioriţa Lugoj
Asociaţia Crescătorilor de Animale Ovitim-Mioriţa Lugoj cuprinde fermieri din aproape 40 de localităţi şi este cea mai mare din judeţul Timiş. Acoperă o zonă ce începe din nord-estul judeţului – localităţile Făget şi Coşava – şi se întinde până în sud-vest, spre Recaş şi Buziaş.
Una dintre cele mai importante manifestări prin care se remarcă asociaţia este “Ovitim Expo” – cel mai mare târg de animale din regiune, la care participă fermieri din întreg Banatul.

Cum se descurcă crescătorii de animale din Timiş în această perioadă grea ?

În Timiş, avem foarte multe oi, 560.000 de capete. Numai fermierii înscrişi la noi în asociaţie au 170.000 de ovine. Împreună, judeţele Timiş şi Arad au atâtea oi câte are Ungaria. Aceste două judeţe au cele mai multe oi din România. De aceea, rezervele de mâncare pentru animale sunt din ce în ce mai mici, apa se găseşte foarte greu în unele locuri, iar noi facem eforturi mari să rezistăm. Nu avem încotro. Fermierii din Timiş acum percep adevărata criză. După cum mi-au spus crescătorii de animale, nici la munte nu a fost hrană pentru animale. Sunt ani grei, ani hotărâtori pentru zootehnie. Subvenţiile pe cap de animal sunt mici, s-ar putea ca şi în 2012 să fie la fel de mici ca în 2011. În România a crescut efectivul de animale, iar banii sunt puţini şi trebuie împărţiţi la toţi.

Autorităţile locale cum reacţionează la problemele fermierilor?

Crescătorii de animale au foarte multe probleme în relaţia cu autorităţile locale. Unele primării i-au lăsat pe fermieri fără păşune. Sunt primari care au vândut izlazul străinilor, îndeosebi italienilor, iar fermierii nu mai au unde duce oile la păşunat. Nu se poate să vină italianul, să ne ia pâmântul, să-l concesioneze şi să planteze aluni! Or fi bune şi alunele, dar noi facem zootehnie, nu cultivăm alune pentru italieni.
Sunt multe probleme, iar primarii dau păşunele cui vor, nu ţin cont de fermierul de rând.

De ce se întâmplă asta?

Fiindcă unor primari nu le pasă de nimeni. Ei nu vor să vină în sprijinul crescătorilor de animale locali. Şmecheria e pe primul plan în ţara asta. Străinii au mulţi bani şi sunt în cârdăşie cu primarii, cu consilierii locali, fiindcă acum şi primarii şi consilierii au ajuns oameni de afaceri.

Dumneavoastră, fermierii, nu puteţi face nimic?

Noi, localnicii, nu prea putem face mare lucru. Străinii cu bani mulţi sunt în cercuri de interese şi sunt apăraţi de primari şi consilieri. E foarte greu să lupţi împotriva acestora. Izlazul satului nu este nici moşia primarului, nici a consilierului local, ci este constituit din pământurile oamenilor, prin anii 1929 –1930, în funcţie de animalele pe care le-au avut oamenii. După noua legislaţie, izlazurile au ajuns bunul statului. Păi, dacă e bunul statului nu e şi pe placul primarului, iar primarul, fiind reprezentantul statului în teritoriu, face tot ce vrea.
 
Când va fi organizată “Ovitim expo 2012”?

La sfârşitul lunii august ne vom reuni şi vom stabili data exactă şi programul manifestării care a devenit tradiţie în Timiş.

Comentarii

comentarii