Acasă Actualitate Fermierii din Timiș și Arad se pregătesc de luptă! Dimitrie Muscă: ”Agricultura...

Fermierii din Timiș și Arad se pregătesc de luptă! Dimitrie Muscă: ”Agricultura a ajuns într-un impas…!”

DISTRIBUIȚI

Fermierii din Timiș, Arad, Bihor și Caraș Severin se pregătesc de luptă. Ei s-au reunit recent la Universitatea de Științele Vieții Timișoara pentru a pune bazele unei asociații a producătorilor agricoli din zona de vest a României.

Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, unul dintre inițiatori, a explicat că ceea ce i-a determinat să facă acest pas este faptul că, după amplele proteste naționale, din perioada 10 ianuarie -2 februarie, nu s-a obținut nimic concret. 

Mai mult, atunci când fermierii au mers la Ministerul Agriculturii au fost întrebați:  “Cine sunteți voi? Ce organizații reprezentați?”

“Ne-am întâlnit la Facultatea de agricultură la Timișoara, au fost fermieri inclusiv de la Afumați Botoșani. Vom pune bazele unei asociații”, a spus Muscă. Astfel, a fost desemnată o echipă de doi oameni care se ocupă cu organizarea și întocmirea actelor.

O alta cauză care i-a determinat să se organizeze este faptul că asociațiile care mai exista nu le-au fost de niciun folos agricultorilor din zona de vest până acum. 

“Toate ligile acestea profesionale existente nu au făcut nimic util pentru fermieri, agricultura a ajuns într-un impas destul de mare, iar fenomenul Ucraina a agravat totul și mai tare”, a adăugat Dimitrie Muscă. 

Astfel, nemulțumirile care mocneau de mulți ani au explodat în amplele proteste și marșuri cu tractoare, care au ținut peste 20 de zile.

“Nu se mai poate continua așa. Fenomenul Ucraina îl distruge iremediabil pe agricultorul român. Sute de ferme își închid porțile, dau faliment și sunt cumpărate de străini”, a mai spus fermierul din Curtici.

Ordonanță cu iz electoral

 Constantin Buzatu, producător pe cultura mare în Becicherec Timiș și crescător de păsări, a declarat că aceasta asociere a fermierilor din zona de vest a pornit de la o necesitate bazată pe principiul bine-cunoscut: “Unde-i unul nu-i putere, dar unde-s doi puterea crește”! 

Partenerii de dialog ai fermierilor sunt Ministerul Agriculturii și implicit Guvernul României, dar pentru a putea dialoga eficient cu aceste instituții e nevoie ca fermierii din zona de vest să fie organizați într-o persoană juridică. 

Astfel, va exista o reprezentativitate extinsă la diferite negocieri sau la susținerea unor inițiative legislative cu privire la agricultură, de la cultura mare, la creșterea animalelor, până la industria alimentară. 

“Ne-a obligat necesitatea. Ne-am dus la ministrul agriculturii și ne-a întrebat:  “Cine sunteți dumneavoastră? Pe cine reprezentați? În numele cui veniți să revendicați?”

Buzatu e convins că mereu vor exista probleme în agricultură care vor deveni tot mai dificile și greu de suportat. De aceea, fermierii trebuie să fie organizați, să își poată impune punctul de vedere în numele a cât mai multor colegi. 

“Necazurile ne-au unit. S-a luat legătura cu avocați specializați în drept administrativ, iar asociația va fi înființată pe baza ordonanței nr.  26 din 2000. Vrem să avem un număr cât mai mare de membri, nelimitat”, a adăugat Buzatu.

În asociație se va putea înscrie orice producător care deține de la un ha în sus. Fermierii bănățeni sunt revoltați că, după acel protest care a ținut la nivel național peste douăzeci de zile, încheiat în 2 februarie, nu le-a adus satisfacții în mod concret, până acum. 

Marea revoltă a fost că s-a amânat plata subvenției pentru anul agricol 2022 – 2023 nepermis de mult. Până la finele lui decembrie 2023, trebuia să primească toți banii, dar s-a dat un anumit procent. 

Li s-a spus că 75% din sumă va fi virată în perioada 16 -30 octombrie.

Lucru care nu s-a făcut.

A doua minciună, spun fermierii, a fost că cei care nu au primit sumele în octombrie le vor primi în noiembrie. A treia minciună a fost că cei care nu au primit banii în noiembrie îi vor primi în decembrie.

“A patra minciună: după protestele noastre, ni s-a promis că ni se va da acest drept al fermierilor, până în 10 februarie, ca producător agricol dintr-o țară membră a UE. În 12 februarie nu era alimentat contul niciunui fermier”, a declarat Constantin Buzatu.

Banii au venit după această dată.

El este de părere că ordonanța cu sutele de euro promise fermierilor din vegetal și zootehnie, are iz electoral, fiindcă este legată de alegerile europarlamentare din 9 iunie. “Nu suntem masa de manevră a guvernului să mergem la vot, să punem ștampila pe unul sau pe altul dintre partide, șantajându-ne sau condiționându-ne!”, a concluzionat fermierul din Becicherec.

Dimitrie Muscă a concluzionat:

”La ora aceasta, tot ce este în conducere în sus este de o incompetență crasă! Unul care e pe o funcție oarecare nu își ia un consilier mai deștept ca el, de frică să nu fie surclasat. Asta avem la ora actuală ceea ce ne reprezintă și ne conduce. Este una din nemulțumirile noastre. 

Haideți să ne producem mâncarea aici în țară. Noi producătorii suntem de aici și ne puteți arăta obrazul când ne întâlnim pe stradă, dacă greșim cu ceva, dar pentru carnea care se vinde la supermarket nu ai cui să îi arăți obrazul că produsul vine din exterior. 

În magazinele de proximitate din cartier, nu veți vedea carne spălată sau dată cu o anumită substanțe și repusă în vânzare. Trebuie să fim uniți. Numai așa nu-i putem lăsa să-și bată joc de noi. Pe noi ne a scos în stradă nu organizațiile, ci fermierii din Moldova care au venit cu tractoarele patru zile spre București. Ei au dat tonul!”.

Comentarii

comentarii