Acasă National „Fermierul anului 2014”, Dimitrie Muscă, către ministrul Agriculturii: „Nu faceţi previziuni la...

„Fermierul anului 2014”, Dimitrie Muscă, către ministrul Agriculturii: „Nu faceţi previziuni la grâu!”

DISTRIBUIȚI

Dimitrie Musca

Nici nu a început campania de seceriş la grâu, că mulţi indivizi, avizaţi sau nu, îşi dau cu părerea şi preconizează că, în 2014, vor fi cele mai mari recolte din ultimii zeci de ani, depăşindu-le pe cele din 2012.

Fermierii cu picioarele pe pământ sunt foarte nemulţumiţi de aceste previziuni, considerate aberante, ce vor determina scăderea preţurilor la cereale nejustificat.

Aflat la un eveniment agricol, pe un câmp, la Timişoara, „Fermierul anului 2014”, Dimitrie Muscă, proprietarul Combinatului Agroindustrial Curtici, din judeţul Arad, îi atrage atenţia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să nu facă greşeala, cum au făcut unii predecesori, să facă previziuni în ceea ce priveşte recolta pe 2014, fiindcă ar duce la scăderi masive ale preţului, iar acest lucru ar fi un dezastru pentru fermieri.

„Vă rog să-i transmiteţi domnului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, să nu mai anticipeze nivelul recoltei pe 2014. El fiind zootehnist, cu siguranţă că nu se pricepe să facă prognoza producţiei, ci să-i lase pe agronomi. În al doilea rând, să înţeleagă că, dacă va fi o recoltă bogată, nu este meritul ministrului, ci al fermierilor. O estimare aberantă a producţiei ar duce la scăderea preţurilor şi ar fi, iarăşi, o grea lovitură pentru noi. Ce folos mai are faptul că a spus că se vor face 6,9 milioane tone de grâu, iar acum o parte din acest grâu este bolnav, mai ales acolo unde au fost ploi multe şi nu s-a putut interveni în câmp la timp? În plus, dacă ţii mult să faci cantitate, nu vei mai avea calitate, fiindcă noi nu avem grâu de furaj, ci de panificaţie. Au fost în unele zone calamităţi naturale care au luat cultura cu totul. Iar vrea să ne ducă la grâu de 0,4 lei kilogramul? Nu se poate aşa ceva”, este mesajul lui Dimitrie Muscă, „Fermierul anului 2014”, la adresa ministrului Daniel Constantin.

Comentarii

comentarii