Acasă Actualitate Festivalul Baroc de la Timişoara, la a III-a ediţie. Programul de weekend

Festivalul Baroc de la Timişoara, la a III-a ediţie. Programul de weekend

DISTRIBUIȚI

10678787 718503594891545 207308272096798079 n

Continuă Festivalul Baroc la Timişoara, care a ajuns la cea de-a treia ediţie. Manifestarea se doreşte a fi un prilej de a conştientiza moştenirea culturală bogată pe care o are oraşul Timişoara şi de a readuce în atenţie ziua de 18 octombrie, declarată zi de importanţă locală.

În 18 octombrie 1716 Prinţul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei, elibera Cetatea Timişoara după 164 de ani de stăpânire otomană. Momentul 18 octombrie 1716 reprezintă unul de cotitură în istoria Timişoarei. După această dată Timişoara cunoaşte o dezvoltare pe toate planurile, devenind un oraş al premierelor

Iată programul următoarelor zile:

Vineri, 17 octombrie

Ora 17.00 – Sinagoga din Cetate – „Concert la lumina celor 140 de lumânări – Imaginarium Baroc”, muzică şi imagini cu Timişoara sec. XVIII. Conceptul Imaginarium prezintă povestea Timişoarei de demult, într-un spectacol de muzică şi imagine prezentat de Peregrinii. Muzica live va fi însoţită de proiecţia imaginilor şi de ceremonialul deja tradiţional al Festivalului Baroc – aprinderea unui număr de 140 de lumânări care să amintească de momentul eliberator din 1716 şi ziua de naştere a Prinţul Eugeniu de Savoya (18 octombrie).
Ora 19.00 – Muzeul de Artă (Sala Barocă) – recital de muzică românească veche şi otomană şi recital de poezie otomană. Interpretează Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”. În program: melodii din colecţia lui Dimitrie Cantemir şi Anton Pann, colaje de dansuri româneşti. Intrarea va fi liberă, dar accesul în sală se va face pe bază de invitaţii, care se vor găsi, în limita locurilor disponibile, la Infocentrul Turistic de pe strada Alba Iulia.

Sâmbătă, 18 octombrie

Ora 11.00 – Teatrul Merlin Timişoara şi Trupa Mini Merlin prezintă piesa „Avarul, Repetiţie pentru Rege”, o adaptare de Mirella Tonenchi şi Eva Labadi Megyes după „Avarul” de Jean-Baptiste Poquelin (Molière).
Ora 17.00 – Sala Vieneză – concert Musique Royale – Comori ale Barocului Francez, susţinut de Ansamblul de muzică veche Harmoniis. Conducerea muzicala va fi asigurată de Caius Hera, invitată specială va fi Judit Andrejszki (Ungaria). Evenimentul este dedicat compozitorului şi muzicologului francez Jean-Philippe Rameau (1683-1764). Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile, iar accesul se va face pe bază de invitaţii, care se vor găsi la Infocentrul Turistic de pe Alba Iulia.
Ora 19.00 – Parcul Rozelor – concert Adhoc, prima trupa de punk acustic folcloric medieval din lume, potrivit organizatorilor. În deschidere vor cânta Peregrinii.

Duminică, 19 octombrie

Ora 11.00 – concursul Treasure Hunt – Vânătoare de comori. Startul înscrierilor s-a dat la Centrul de Informare Turistică de pe strada Alba Iulia nr. 2, iar participarea este gratuită. La Infocentrul Turistic se pot înscrie în continuare grupurile sau vânătorii “singuratici” care doresc să intre în concurs. Va avea loc o vânătoare de comori cu indicii care vor fi descoperite pe parcurs, cu trasee care îi vor purta pe “vânători” prin toată zona vechii fortăreţe a Timişoarei şi la capătul căreia se va afla marele premiu.
Ora 19.00 – Filarmonica Banatul – spectacolul Violoncellissimo, De la Baroc la Contemporan. Solişti vor fi: Marin Cazacu, Alexandra Guţu, Ella Bokor, Mircea Marian şi Ştefan Cazacu. Intrarea va fi liberă, dar în limita locurilor disponibile. Accesul se va face pe bază de invitaţii, care se vor găsi la Casa de bilete a filarmonicii.

Comentarii

comentarii